Domov News Oficiálne z Ruska: Ďalšie 3 roky a na cestách bude nová Lada...

Oficiálne z Ruska: Ďalšie 3 roky a na cestách bude nová Lada Niva

Ruský AvtoVAZ, ktorý je súčasťou automobilovej skupiny Renaultu, predstavil náčrt novej generácie Lada Niva. Ten príde na cesty o tri roky, tentoraz s piatimi dverami a dennými LED svetlami.

V súlade s novou stratégiou, ktorú včera predstavil prezident Luca di Meo, ponúkne Renault v budúcnosti menej jednotlivých modelov zameraných na mierne vyšší cenový segment. To ponúkne viac priestoru pre stále nezávislé značky v rámci skupiny, rumunskú Daciu aj ruskú Lada. Oba budú vyrábať svoje vlastné vozidlá, ale využijú výhody modulárnej platformy Renault CMF-B. Obe značky budú na tejto platforme vyrábať milión automobilov ročne.

NIVA 2024, заглянем в будущее?

Nová Lada Niva pre rok 2024

Dacia ohlásila svoje nové väčšie veľké SUV a ruský AvtoVAZ ohlásil novú generáciu Lada Niva. Spoločnosť Lada si v súčasnosti udržuje 20%-ný trhový podiel na ruskom trhu s modelmi Grant a Vesta. Nová úroveň mobility bude zaslaná na cesty v roku 2024, potvrdil to prezident spoločnosti AvtoVAZ Yves Caracatzanis.

Nateraz je k dispozícii iba skica, ktorá zdieľa niektoré paralely s týmto robustným a nadčasovým ruským terénnym autom. Lada Niva bude mať denné LED svetlá v tvare L, nad nimi ukryté smerové svetlá a zjavne zabudované (pravdepodobne podobné ako má Juke v zadnej časti bočného okna) kľučky zadných dverí. Podľa náčrtov bude mať Niva štyri bočné dvere, nielen dvoje.

Oficiálne z Ruska: Ďalšie 3 roky a na cestách bude nová Lada Niva

Pripomeňme, že obchodný názov Niva zaregistrovala spoločnosť VAZ v roku 1976. Trojdverové SUV VAZ-2121 sa od svojho uvedenia v roku 1977 vyrábalo pod názvom Niva, neskôr sa tento názov rozšíril o jeho modifikácie – predĺžené, päťdverové, dodávky a nákladné vozidlá. V roku 2001 však AvtoVAZ previedol práva na obchodné meno na novovytvorený spoločný podnik GM-AvtoVAZ, ktorý od roku 2002 vyrába SUV Chevrolet Niva . Po dohode strán bola od konca roku 2005 celá rodina klasickej Nivy premenovaná na Lada 4×4. Originálny názov mohol používať iba spoločný podnik, ale na konci roku 2019 AvtoVAZ odkúpil podiel Američanov v spoločnosti a získal tak naspäť legendárnu históriu.

TEST BMW 520d Touring, Mild-Hybrid si s naftou príliš nerozumie

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda servis je otvorený aj napriek lockdownu
Nasledujúci článokŠkoda Citigo sa vráti! Mestské autíčko bude mať potomkov