Tretia generácia populárneho mestského SUV bude po novom vybavená tými najmodernejšími technológiami a pod kapotou nájdeme elektromotor.

Prvotný Nissan Qashqai uzrel svetlo sveta už v roku 2007. Predaje tohto vozidla už sú za hranicou troch miliónov kusov. Pochopiteľne, na tento úspech bude chcieť japonská automobilka určite nadviazať. Nissan Qashqai má na európskom trhu stále svoje miesto a v poradí tretia generácia má tomu byť dôkazom.

Hlavné dizajnové odvetvie značky Nissan sídliace v Londýne prichádza (konečne) naspäť s hranatými tvarmi, či už pri exteriéri ale aj v interiérovej časti. Qashqai bude stáť na obrovských, 20“ kolesách a dopĺňať ich budú na prednej časti full-LED Matrix svetlomety. Základom pre nový Nissan Qashqai je platforma CMF-C od aliancie Nissan-Renault-Mitsubishi.

Pokiaľ ideme novinku porovnávať s jej predchodcom, tak rázvor sa zväčšil o 20 mm, na celkových 2.666 milimetrov a dĺžka vozidla sa natiahla o 31 mm, na finálnych 4425 milimetrov Zvýšila sa takisto aj svetlá výška o 35 mm, na 1.625 milimetrov a vnútorný priestor sa zväčšil o 29 mm, na 1.835 milimetrov. Kufrový priestor narástol takisto o viac ako 70 litrov. Tretia generácia Qashqaiu bude disponovať 504 litrami.

V interiéri bude dominantou nový, 12,3“ digitálny prístrojový štít s 9“ obrazovkou infotainmentu. Chýbať nebude podpora AndroidAuto a AppleCarPlay. Pre druhú zmieňovanú platformu bude toto pripojenie bezdrôtové. Ku komunikácií bude slúžiť Amazon Alexa a k palubnému Wi-Fi pripojeniu budete môcť pripojiť až sedem smart vecičiek naraz.

Záplava technológií

Čo chýbalo Nissanu, to v Qashqaii nájdete. Do výbavy vozidla pribúda konečne bezdrôtové nabíjanie telefónu, 10,8“ head-up displej, ktorý bude najväčším v tomto segmente SUV, USB-C porty vpredu a vzadu, ambientné osvetlenie, profesionálny audiosystém BOSE s 10 reproduktormi a čerešničkou na torte je kožené čalúnenie Nappa, ktoré sa vyrábajú až 25 dní. K dispozícií budú aj masážne predné sedadlá.

Nový Nissan Qashqai sa bude môcť spoľahnúť na nové asistenčné systémy ProPILOT, ktorý dokáže využívať dáta z navigácie. Vozidlo tak bude môcť zrýchliť a zastaviť do úplnej nuly. Jazda vo vyznačenom pruhu na diaľnici je samozrejmosťou a takisto bude vozidlo môcť čítať dopravné značenia a prispôsobovať tomu rýchlosť. Vozidlo takisto monitoruje prekážky po stranách, aj s autonómnym brzdením) a sledovaním mŕtveho uhla. Novinkou je centrálny airbag.

Motorizácie

Pod kapotou sa bude nachádzať osvedčený štvorvalec 1.3 DIG-T HR13, ktorému bude dopomáhať 12V mild-hybrid. Rekuperovanú energiu v malej líthium-iónovej batérii bude tento systém používať v režimoch start/stop.

Mild-hybrid bude ako sme zvyknutí disponovať dvoma výkonnostnými verziami. Prvou alternatívou bude 103 kW / 140 koní, druhou je 117 kW / 160 koní. Prvá zmieňovaná výkonnostná verzia bude k dispozícií so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, silnejšia prevodovka bude pre automat XTRONIC (CVT).

Treťou verziou bude vozidlo s možnosťou elektrického pohonu e-POWER. Pri tejto verzii Nissanu Qashqai hovoríme o elektromobile s pomocným benzínovým agregátom. Benzínové ústrojenstvo tu bude fungovať ako čistý generátor energie pre batériu. Predná náprava teda bude poháňaná elektromotorom, ktorý bude disponovať výkonom 140 kW / 190 koní. Benzínová „jednapäťka“ bude mať výkon 115 kW / 157 koní. Máme sa rozhodne na čo tešiť!

All-New Nissan Qashqai Digital Premiere

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHonda predstavuje úplne novú generáciu HR-V s hybridným pohonom
Nasledujúci článokŠtvorvalec ako AMG? Žiaľ bude tomu tak aj pri triede C