Domov News Nová Toyota GR 86 oficiálne predstavená! Načo sa môžeme už teraz ...

Nová Toyota GR 86 oficiálne predstavená! Načo sa môžeme už teraz tešiť?

Automobilka Toyota v posledných rokoch vyrábala väčšinou hybridné vozidlá. Ale po modeloch Supra a GR Yaris prichádza ďalšia športová verzia novej generácie GR 86.

V roku 2012 Japonská automobilka predstavila celosvetovo prvú generáciu športového modelu GT86. Po celom svete sa predalo cez 200.000 kusov. Nová GR 86 sa jej celkom podobá, ale namiesto predpony GT zapadá do názvu Gazoo Racing- označenie pre športové vozidlá značky Toyota.

Tak ako aj pri generácii GT86 je dvojčaťom novej GR 86 model Subaru BRZ. Toyota a Subaru nikdy netajili fakt, že ich modely sa zhodujú a sú považované za dvojčatá. Subaru predstavilo nové BRZ už minulý rok. Oproti Toyote má Subaru menšiu modelovú ponuku a nie je isté, že dokáže spĺňať emisné normy, aby sa BRZ mohlo dostať na európske trhy. Subaru by to mohlo zachrániť novým elektromobilom, tak by sa mohlo BRZ dostať aj ku nám. Práve preto to má Toyota vďaka svojim úspešným hybridom jednoduchšie a môže si dovoliť zábavné vozidlá ako napríklad GR Yaris alebo aj novinku GR 86. To v podstate znamená, že sa nový športiak dostane aj k nám do Európy.

Pod kapotou dvojčat sa to tiež zhoduje. Nachádza sa tu atmosférický štvorvalec 2,4l s maximálnym výkonom 173 kW teda 235 koní. Pri 7000 otáčkach dosahuje rovných 250 Nm. To je ale súčasťou japonskej špecifikácie, ktorá sa môže od európskej líšiť. V porovnaní s predchodcom, ktorý mal 2.0-litrový motor s 147 kW sa to určite zmení.

S pohotovostnou hmotnosťou 1270kg by GR 86 malo byť najľahšie 4-mieste coupé na trhu. Nižšej váhe dopomáha hliníková strecha alebo panely karosérie. Na 100-ku sa nový model dostane za 6,3 sekundy. GR 86 bude dostupný aj s 6-stupňovou automatickou prevodovkou za príplatok, ale pre fanúšikov športovej jazdy je k dispozícii aj 6-stupňový manuál.

V interiéry je to taktiež podobné s BRZ. Veľký displej infotainmentu, ktorý sa do interiéru novej GR 86 extrémne hodí a pôsobí nadčasovo. Rovnako ako aj virtuálny kokpit. Sedačky sa jemne zmenili a na volante sa pridalo logo GR.

V Japonsku sa začne predávať na jeseň tohto roku. Neskôr by sa mala začať predávať aj v Európe. Podrobnosti európskej verzie ale ešte nie sú známe.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokLada Niva Travel: odkaz na minulosť v novom šate
Nasledujúci článokDržte si klobúky, prichádza elektrický Hummer !