Domov News GTX bude označenie pre športové elektromobily z dielne VW

GTX bude označenie pre športové elektromobily z dielne VW

Volkswagen GTX bude označenie pre všetky športové elektromobily

Volkswagen potvrdil, že pre športovo orientované modely zo svojej ponuky elektromobilov bude používať skratku „GTX“. Prvým z nich má byť ID.4.

Už aj tak komplikovaný svet športových označení Volkswagenov dostane ďalší prírastok. K označeniam R, GTI, GTD a GTE sa pripája GTX, ktorý bude vyhradený pre športovo orientované elektrické vozidlá z produkcie automobilky.

ID.4 ako prvý adept

Prvý GTX model bude postavený na základoch elektrického crossoveru ID.4, ktorý bude využívať dvojicu elektromotorov, ako bolo potvrdené len nedávno. Očakáva sa, že technické parametre sa budú zhodovať s modelom Škoda Enyaq RS, teda výkon na úrovni asi 300 koní a krútiaci moment 450 Nm. Teda veľmi podobné hodnoty, ako v súčasnosti dosahujú benzínové dvojlitre prepĺňane turbom z rodiny EA888. Na druhej strane, elektrický pohon a jeho komponenty výrazne zvýšia hmotnosť, takže ID.4 GTX pravdepodobne nebude také svižné, ako Tiguan R.

Volkswagen ID.4 1ST Max

Škoda Enyaq RS má zvládnuť zrýchlenie z 0 na 100 kilometrov za hodinu za 6,2 sekundy, čo bude pravdepodobne identické s ID.4 GTX, rovnako tak aj elektronicky obmedzená maximálna rýchlosť na 180 km/h. Dvojmotorový pohon v ľahšom modeli ID.3 by mohol poskytnúť viac zábavy za volantom no umiestnenie takej zložitej koncepcie v lacnejších verziách sa neočakáva.

Okrem označenia aj iný pohon

V mene efektívnosti má v prípade ID.4 spolu s označením GTX prísť aj nový elektromotor ktorý bude poháňať  prednú nápravu. Nepôjde však o permanentnú štvorkolku, elektronika ho zapojí len v „vtedy, keď bude vyžadovaný vysoký výkon alebo vysoká trakcia“. Vodič ho môže prípadne aktivovať natrvalo prepnutím do nového jazdného režimu „Traction“.

Keď už hovoríme o novom označení, člen predstavenstva pre marketing a predaj Klaus Zellmer povedal: “Písmená GT už dlho znamenajú potešenie z jazdy. Písmeno X potom predstavuje most k mobilite budúcnosti. Udržateľnosť a šport sa navzájom nevylučujú, ale inteligentne sa dopĺňajú.“

V tejto fáze nevieme, čo to znamená pre dlhodobú budúcnosť označenia GTI. Je jasné, GTE a GTD tu s nami budú len dovtedy, kým bude VW produkovať hybridné a naftové vozidlá, no vzhľadom na históriu spojenú s písmenami GTI je otázne, či ich VW nakoniec nenasadí aj pre elektromobily. Koniec koncov, GTX je možno len odrazový mostík. Nuž, uvidíme.

Zdroj: carthrottle / startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFerrari na elektrinu ? Realita už v roku 2025 !
Nasledujúci článokPocta pre retro model Hyundai Pony odhalená !