Domov Elektromobilita Prvé elektrické vozidlo od značky Cupra uzrelo svetlo sveta ! Privítajte nový...

Prvé elektrické vozidlo od značky Cupra uzrelo svetlo sveta ! Privítajte nový model Born !

Rodinka automobilky Cupra sa značne rozširuje. Dnes predstavila svoj úplne prvý elektrický model Born. Skvelá kombinácia elektrického pohonu a športového charakteru?!

Na koncernovej platforme MEB od Volkswagenu je model Born prvým modelom značky s čistým CO2 neutrálnym konceptom. Španielska automobilka príchod nového modelu označuje ako začiatok novej éry. Keďže je Cupra Born prvé plne elektrické vozidlo, tak získalo aj úplne nové dizajnové prvky ako napríklad horizontálna grafika svetiel na zadnej časti a dokonca difúzor pre zlepšenie dynamiky. Pozrime sa na to ale detailnejšie.

Jedinečný dizajn exteriéru

Charakteristický a netradičný vzhľad modelu Born vytvárajú aj predné full LED svetlomety v novom tvare. Malé trojuholníky na bokoch svetiel slúžia na denné svietenie, ktoré je integrované do hlavných svetlometov. Úzka predná maska je s nápisom Cupra samozrejme v medených farbách rovnako ako otvor v nárazníku, ktorého mriežka nie je celá otvorená, pretože elektrický pohon nepotrebuje na chladenie také množstvo vzduchu ako spaľovací motor.

Kapota je tvarovaná trojrozmerne a spolu s dozadu pretiahnutými svetlami dodáva vozidlu športový postoj na ceste. Finálny detail, ktorý dotvára prednú časť je logo Cupra tiež medenej farby typickej pre značku Cupra.

Keď sa na vozidlo pozrieme z boku, okamžite si môžeme všimnúť nezvyčajný tvar karosérie, ktorý nevídame často na cestách a určite upúta pozornosť mnohým ľudom. Výrazne pôsobia sklonené predné stĺpiky. V prvom rade zlepšujú aerodynamiku vozidla a zároveň prispievajú k športovému vzhľadu. Výrazne sklonené je aj čelné sklo, ktoré umožnilo aplikovanie veľkorozmerného head-up displeja.

Ďalej dotvárajú športový a elegantný vzhľad vozidla, aerodynamické nadstavce bočných prahov v kontrastnej farbe. Ostrá línia prechádzajúca od predného blatníka až po zadné svetlá. Dizajn diskov je tiež jedna z ikonických prvkov, ktorými sa Cupra Born odlišuje. Na výber je až šesť rôznych dizajnov vo veľkostiach 18, 19 a 20 palcov. Disky obsahujú okrem medenej farby aj takzvané lopatky, ktoré tiež zlepšujú aerodynamiku a prispievajú k zvýšeniu efektivity a celkovej výkonnosti vozidla.

Zadná časť modelu Cupra Born zaujme na prvý pohľad difúzorom v zadnom nárazníku a určite aj dizajnom svetlometov. Full LED zadné svetlá sú prepojené horizontálne podobne ako napríklad aj pri modeloch Cupra Formentor a Cupra Leon. Do výbavy Cupra Born dostala aj nezvyčajne úzke a široké veko batožinového priestoru. V ponuke je šesť voľitelných farieb karosérie ( Vapor Grey, Glacial White, Geyser Silver, Rayleigh Red, Quasar Grey, a exkluzívna Aurora Blue). Dĺžka elektromobilu je 4,322 mm, šírka 1,809 mm a výška 1,537 mm.

Posvieťme si na interiér

Značka Cupra sa vystihuje v prvom rade športovou divíziou. Nechýba to ani v prípade elektrického modelu Cupra Born. Interiér disponuje škrupinovými športovými sedačkami, ktoré nie sú typické pre elektromobil a rovnako aj športový multifunkčný volant Cupra. Volant obsahuje ,,zázračné“ tlačilo s logom Cupra, ktoré po stlačení aktivuje režim e-Boost, čo pridáva výkon 20 kW a vozidlo dokáže rýchlejšie akcelerovať. Tento balíček e-Boost bude dostupný od roku 2022.

Palubná doska je prispôsobená digitálnemu svetu voľne stojacím dotykovým displejom s uhlopriečkou 30,5 cm (12 palcov). Je jemne natočený k vodičovi. Za volantom sa nachádza menší displej, ktorý zjednodušene zobrazuje tie najdôležitejšie informácie pre vodiča. Na pravej strane displeja je umiestnený aj prepínač jazdných režimov či tlačidlo parkovacej brzdy. Dokonalý prehľad vodičovi zabezpečuje aj head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý premieta dôležité informácie na predné okno. Platforma MEB poskytuje interiéru väčší priestor bez stredového tunelu. Tým pádom sa uvoľní miesto na odkladacie priestory.

Konzola je potiahnutá rovnakým materiálom ako škrupinové športové sedačky. Všetky línie ľavej a strednej časti prístrojovej dosky sú orientované na vodiča. Pri výrobe interiéru Cupra Born mysleli aj na životné prostredie a zníženie emisií oxidu uhličitého. Práve preto sa v interiéri využívajú recyklované materiály. Napríklad stredná časť škrupinových sedadiel je potiahnutá tkaninou z vlákna Seaqual, ktoré je vyrobené z recyklovaného plastu zozbieraného v mori. Batožinový priestor s objemom 385 litrov umožnil vytvoriť dlhý rázvor 2,767mm.

Konektivita

Dotykový displej infotainmentu s vysokým rozlíšením ponúka 3D mapy navigácie, hudbu, kontaky, asistenčné systémy a aj nastavenie vozidla. Základná obrazovka a užívateľské rozhranie je možné konfigurovať na želanie. Funkcia Wireless Full Link umožňuje bez kábla pripojiť mobilný telefón cez Apple CarPlay a Android Auto. Kvalitnú hudbu zabezpečuje audio systém Beats Audio s deviatimi reproduktormi vrátane subwoofera. Hlasové ovládanie prispieva k tomu aby minimálne odpútavalo pozornosť vodiča od riadenia a umožňuje ovládať určité funkcie hlasom vo vybraných jazykoch.

Cupra Born podporuje aj technológiu Cupra Connect s novou aplikáciou My Cupra. Cupra Connect vytvorí spojenie s vozidlom na diaľku a zákazník si môže spustiť napríklad nabíjanie batérie jednoducho cez aplikáciu. Nastaviť je možné aj úroveň nabitia batérie v percentách k času plánovaného odjazdu.

Na diaľku sa dá aktivovať aj klimatizácia, nastaviť teplota kabíny k odjazdu alebo vopred zapnúť vyhrievanie sedadla vodiča a spolujazdca. Výhodné to môže byť v zimnom období napríklad v skorých ranných hodinách pri odjazde do práce.

Bezpečné a komfortné cestovanie

Cupra Born využíva najmodernejšiu technológiu aj v oblasti bezpečnostných a asistenčných systémov. Zahŕňa adaptívny tempomat ACC, systém rozpoznávania dopravných značiek alebo asistenčné systémy udržovanie jazdného pruhu, eliminovanie mŕtvych uhlov, núdzové zastavenie vozidla. Všetky tieto systémy sa zobrazujú informácie priamo na head-up displeji. Nechýbajú ani senzory ako jeden predný a dva zadné radary, predná kamera a zadná.

Komfort zvyšuje napríklad systém Light Assist, ktorý automaticky zapína svetlápo znížení viditeľnosti a prepína medzi diaľkovými a tlmenými svetlami aby nedošlo k oslňovaniu protiidúcich vodičov a vodičov idúcich vpredu. Parkovanie uľahčuje kamerový systém Top View, poskytujúci virtuálny pohľad na vozidlo a okolie. Parkovací asistent dokáže poloautomaticky zaparkovať vozidlo.

Elektrický pohon

K dispozícii je pohon zadných kolies pre športové vlastnosti. Elektromotor na striedavý prúd je namontovaný na zadnej náprave a dosahuje až 16.000 otáčok za minútu. Krútiaci moment sa prenáša na zadné kolesá vďaka jednostupňového prevodu a diferenciálu.

Cupra Born bude v ponuke v dvoch verziách s výkonom 110 kW (150 koní) alebo 150 kW (204 koní). V obidvoch elektromotoroch dosahuje krútiaci moment 310 Nm. Verzia 110 kW dokáže dosiahnuť 100-ku za 8,9 sekúnd a silnejšia verzia 150 kW za 7,3 sekundy. Pri slabšej verzii má batéria kapacitu 45 kWh a pri silnejšej 58 kWh.

Dojazd je podľa informácií približne 420 km. Born využíva lítiovo-iónovú batériu. Konštrukcia je z hliníka a umiestnená je v podlahe karosérie pod kabínou. Prispieva tak k nízkemu ťažisku vozidla a rovnomernému rozloženiu hmotnosti na nápravy, čo má vplyv na jazdné vlastnosti.

Nabíjanie a podvozok

Za 7 minút sa batéria dokáže nabiť na dojazd 100 km vďaka vysokému výkonu nabíjania 125 kW pri použití nabíjačky na jednosmerný prúd. Na nabíjanie modelu Cupra Born je možné využiť bežnú elektrickú zásuvku v domácnosti, wallbox alebo verejnú nabíjaciu stanicu na striedavý prúd (AC) a rovnako aj rýchlojnabíjačka na jednosmerný prúd (DC).

Podvozok dostal tlmiče McPherson pre dynamické jazdné vlastnosti. Adaptívne tlmiče DCC umožňujú špecifické nastavenie Cupra a ďalšie režimy ako sú Range, Comfort a Individual. Už sa však nevieme dočkať modelu aj u nás, kedy si ho poriadne odskúšame.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokReklame sa už nikde nevyhneme! Ford predstavil technológiu, ktorá bude čítať billboardy pri cestách!
Nasledujúci článokSpojiť Bratislavu a Košice nestačí! Dočkajú sa obyvatelia Zemplína nových úsekov diaľnic ?