Domov News Nový Jeep Grand Cherokee bol oficiálne predstavený! Čo prináša piata generácia ?

Nový Jeep Grand Cherokee bol oficiálne predstavený! Čo prináša piata generácia ?

Do sveta moderných SUV prichádza v poradí už piata generácia Grand Cherokee. Prvá generácia sa svetu ukázala v roku 1993. Už v tom čase boli SUV zamerané aj na rodinné účely. Nový Jeep so sebou prináša okrem toho aj modernú technológiu a už 7 miest na sedenie.

Modelová rada Grand Cherokee je stále jedným z najúspešnejších modelov automobilky. Dokonca aj najpredávanejším SUV na svete a získal aj mnoho ocenení. Práve preto si dal Jeep skutočne záležať, aby vytvorili novú generáciu najviac vyspelejšou a najviac luxusnejšou v histórii Grand Cherokee. Jasným dôkazom toho, že Grand Cherokee je úspešným modelom značky naznačuje aj to, že počas rokov sa po celom svete predalo viac než 7 miliónov kusov.

Samozrejme okrem nového a moderného dizajnu prináša aj novú konštrukciu. Grand Cherokee sa preslávil hlavne svojimi terénnymi schopnosťami. Pri novej generácie taktiež nechýba nezávislé zavesenie na obidvoch nápravách a tiež aj dostupné verzie systému 4×4 Quadra Trac I, Quadra Trac II a Quadra Drive II. Každopádne však bude disponovať elektronickým zadným diferenciálom a s obmedzenou svornosťou. Čo sa týka podvozku za príplatok je vzduchové odpruženie Quadra-Lift, ktorá dosahuje svetlú výšku 28,7 cm.  Vzduchovým podvozok dokáže ak je to potrebné „odpojiť“ stabilizátory pre dosiahnutie lepšej trakcie v náročnejšom teréne. Nový Grand Cherokee sa dokonca zúčastnil testovania v rôznych destináciách a podmienkach. Napríklad v Austrálii, v piesočných oblastiach, v polárnych oblastiach Kanady a Švédska, a nakoniec aj v púšti mesta Moab v štáte Utah.

 

Motorizácie

Prvýkrát model Grand Cherokee dostal elektrický pohon, ktorý bude označovaný ako 4xe. Tým pádom nebude chýbať ani pohon všetkých kolies v elektrickom režime na dojazd 40 km aj v teréne. Celkovo dojazd by mal dosahovať 712km. V benzínovej ponuke budú k dispozícií aj ostrejšie verzie ako je 5,7l Hemi s výkonom 360 koní alebo 3,6l s výkonom 260 koní. Na európsky trh však zavítajú aj naftové motorizácie, ktoré budú u nás pravdepodobne obľúbenejšie. Jeep plánuje do roku 2025 ponúkať vozidlá s nulovými emisiami vo všetkých segmentoch. Všetky spomenuté verzie nového Grand Cherokee sa vyrábajú už v novej továrni Mack Avenue v Detroite, do ktorej automobilka investovala nemalú sumu a to 2,5 miliardy dolárov

Luxusný interiér

Nový viac prepracovaný interiér s najmodernejšími technológiami k veľkému robustnému SUV skutočne pristane. Do interiéru sa nasťahovala veľká obrazovka infotainmentu a na stredovej konzole bude mať k dispozícii displej aj spolujazdec. Ďalšie dve obrazovky môžeme nájsť aj v zadnej časti vozidla pre cestujúcich vzadu. Automobilka tvrdí, že nový palubný systém Uconnect 5 je až päťkrát rýchlejší ako v prípade predchodcu. Každopádne brali ohľad aj na bezpečnosť. Bezpečnostných funkcií je až 110 spolu s 360stupňovou  kamerou a systémom nočného videnia. Môžeme teda povedať, že nová generácia Grand Cherokee je technologicky najvyspelejšia v histórii.

 

Presná cena zatiaľ nie je jasná. Podľa informácií by však cena mala štartovať na 35 tisícoch dolárov. V Amerike sa dostane do predaja pravdepodobne ešte ku koncu tohto roka. Zbytok sveta si bude musieť počkať na začiatok roku 2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok201 bude po novom 71. Linky trolejbusov v Bratislave zásadne zmenia očíslovanie
Nasledujúci článokLotus Emira zaujme nie len svojim vzhľadom