Domov News Prichádza nová limitovaná Toyota Yaris GRMN. Je ešte to ostrejší hothatch než...

Prichádza nová limitovaná Toyota Yaris GRMN. Je ešte to ostrejší hothatch než pôvodná Yaris GR

Že nová Toyota Yaris GR je najlepším hothatchom súčasnosti? To určite áno. Ale čo poviete na upravenú Yaris GRMN?

Autosalón v japonskom Tokiu ponúkol po otvorení hneď najhorúcejšiu novinku z dielne tamojšej automobilky Toyota. Ide o radikálnejší a svižnejší Yaris GRMN. Pohon ostáva zachovaný, teda o všetko sa stará trojvalec s objemom 1,6 litra, ktorému supluje turbodúchadlo. Novinka má však navýšený výkon o 11 koní, teda na finálnych 272 koní a krútiaci moment je na hodnote 390 Nm.

Pohon je prenášaný na obe nápravy pomocou upravenej manuálnej prevodovky s kratšími prevodmi. Niektoré dané časti sú vyrobené z kvalitnejších materiálov a z legovanej ocele. Prečo sa inžinieri rozhodli pre toto riešenie? Ide o predĺženie životnosti pri vysokej záťaži na dané ústrojenstvo.

Zmena?

Obnovou prešla aj spojka, ktorá disponuje lepším vystužením a dlhšou životnosťou. Samosvorný diferenciál na prednej a zadnej náprave ostal nedotknutý. Oproti prvotnej verzii GR je však použitý iný typ. O aký typ sa jedná zatiaľ ostalo zachované rúškom tajomstva a konštruktéri si to nechávajú pre seba. Z dôvodu použitia iného diferenciálu bolo použité o 12 metrov lepeného spoju viac a vystačilo to na 545 zvarov.

Ak ste mali možnosť jazdiť Yaris GR, tak viete, že tuhosť karosérie a jeho ovládateľnosť je takmer na neprekonateľnej úrovni. K perfektným vlastnostiam dopomáha rozpera medzi zadnými kolesami. Kvôli tomu však Yaris GRMN došiel o zadný rad sedadiel, no vylepšilo to celkovú hmotnosť, ktorá sa zlepšila o 30 kilogramov. Zníženie hmotnosti však nebolo dosiahnuté iba odobraním zadného radu sedadiel ale taktiež aj vďaka použitiu karbónových prvkov na streche či kapote.

Celkovo sa vyrobí 500 kusov tejto GRMN edície. Z toho 50 kusov bude mať balík Circuit. Ten bude mať charakteristické BBS disky, Bilstein tlmiče, karbónový spojler a charizmatické lízatko. Zvyšných 450 kusov bude môcť objednať s balíkom Rally. Ten okrem stabilizátorov bude mať nové tlmiče, ochranu podvozku a ochrannú klietku. Okrem klietkydostanete aj škrupinové sedadlá Recaro.

Záujem o limitovanú edíciu GRMN bude zrejme enormný. Nakoľko sa jedná o 500 kusovú sériu, a chcete toto auto, poponáhľajte sa k svojmu najbližšiemu dílerovi a informujte sa o dostupnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJevo.co.uk
Predchádzajúci článokVodiči POZOR! Po zmene zákona, niektoré opravy na aute môže vykonávať len autorizovaný autoservis. Týka sa to hlavne…
Nasledujúci článokOriginálne náhradné diely na modely od značiek Toyota a Lexus nájdete už aj na Amazone