Domov News V BMW i7 bude ticho ako v hrobe. Takto prebieha testovanie hluku,...

V BMW i7 bude ticho ako v hrobe. Takto prebieha testovanie hluku, teda ticha…

BMW i7

Už na tento rok sa pripravuje premiéra vlajkovej lode mníchovskej značky. BMW teraz poodhaľuje niektoré metodiky testovania elektromobilu i7.

Už keď sme 1x jazdili na BMW iX, prekvapil nás úžasný akustický komfort jazdy a ticho v kabíne. Najluxusnejší elektromobil značky BMW, model i7, by však v týchto parametroch mal ísť ešte o kus ďalej. Bavori nás preto nechávajú nahliadnuť do zákulisia testovania akustických vlastností nového modelu.

BMW i7

Vo Výskumnom a inovačnom centre (FIZ) v Mníchove kontrolujú testovací a vývojoví inžinieri celý rozsah zvukov vozidla. Hluk motora a odvaľovanie podstupujú podrobné analýzy. Podobne tak aj aeroakustika a komfort vibrácií, aby sa vyladili akustické vlastnosti nového auta. To zahŕňa aj presné zosúladenie akustickej ochrany chodcov a zvuku motora vydávaného v interiéri modelu BMW i7. Ten vznikol ako súčasť BMW IconicSounds Electric, spoločného podniku spoločnosti BMW Group a hollywoodskeho skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera.

Technológie vývoja

Akustické testovacie lavice vo FIZ sú navrhnuté tak, aby spĺňali požiadavky elektromobility a umožňovali realistickú simuláciu všetkých jazdných situácií. Tu je možné znovu vytvoriť a selektívne eliminovať akékoľvek rušivé zvuky, ktoré zaznamenajú vývojoví inžinieri a testovací jazdci počas jázd na ceste. Valčekové dynamometre umožňujú meranie a vyhodnocovanie akustiky jazdy a hluku pneumatík na všetkých povrchoch ciest.

BMW i7

Akustický a vibračný komfort pomáha zlepšovať aj zvýšená tuhosť prednej časti karosérie a pneumatiky s penovým tlmičom na vnútornej strane, čím vzniká integrovaná izolácia hluku. Selektívne sa dá znížiť aj okolitý hluk. Na tento účel sa aeroakustika auta zdokonaľuje v akustickom aerodynamickom tuneli. Čisté povrchy karosérie, vysúvacie kľučky dverí, aerodynamicky optimalizované vonkajšie spätné zrkadlá a takmer úplne zakrytá spodná časť karosérie prispievajú nielen k nízkemu odporu vzduchu, ale pomáhajú aj k jej vynikajúcej akustike.

BMW i7

Efektívnu a tiež hmotnostne optimalizovanú zvukovú izoláciu sa podarilo dosiahnuť použitím špeciálnych materiálov vyvinutých v spojení s akustickou odľahčenou konštrukciou. Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť vynikajúce tlmenie vonkajšieho a vlastného hluku, sú tlmiče hluku zabudované do obloženia stĺpika, sedadiel, strešného obloženia a zadnej police. Vo dverách a v ich prahoch, ako aj v obložení blatníkov, sa nachádzajú flísové prvky, ktoré taktiež znižujú hluk odvaľovania.

Výsledným produktom bude luxusný elektrický sedan, ktorého vodič bude mať na výber, či si bude užívať charakteristické ticho motora, alebo zvukové pozadie BMW IconicSounds Electric.

BMW i7

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJaponské značky Toyota a Yamaha pracujú na motore, aký tu ešte nebol
Nasledujúci článokPrečo?! Táto otázka vám napadne pri pohľade do interiéru čínskeho modelu Yuan Plus