Domov News BMW ukončuje výrobu a predaj áut v Rusku a nie len to

BMW ukončuje výrobu a predaj áut v Rusku a nie len to

BMW postupne pozastavuje svoju výrobu v niekoľkých európskych závodoch. Dodávky a následný predaj vozidiel v Rusku zastavuje úplne. Za všetko môže útok Ruska na Ukrajinu, keďže mníchovská automobilka má dodávateľov dôležitých komponenty práve v postihnutej oblasti.

O zastavení dodávok, respektíve výrobe áut sme písali už v súvislosti s koncernom VW, kde práve automobilka Škoda ako prvá zastavila svoje dodávky do Ruska. Neskôr sa k nim pridal aj Jaguar – Land Rover a aktuálne medzi postihnuté automobilky patrí aj BMW. Mníchovskej automobilke chýbajú dôležité komponenty, ktoré sa vyrábajú u našich východných susedov. Podobnými problémami však trpí aj sesterské MINI. Okrem iného, BMW zastavilo svoju výrobu v Kalingradskej oblasti, ktorá zastrešuje export vozidiel do Ruska.

Spoločnosť Leoni Wiring Systems vyrába takmer pre celý európsky kontinent káblové zväzky. V továrňach je zamestnaných okolo 7.000 ľudí. Prvá pobočka je v meste Styrj a druhá v meste Kolomyji. Obe sa nachádzajú v kritickej oblasti. Firma tak bola po ruskom útoku donútená svoje pobočky zatvoriť a náhrada je zatiaľ v nedohľadne. Po tejto uzávierke tak boli aj automobilky nútené zatvoriť svoje haly.

Vedenie mníchovskej automobilky priznalo, že budú nútení čoskoro prerušiť výrobu vo všetkých svojich nemeckých továrňach. Všetko začne na linkách v Mníchove a Dingolfingu, neskôr budú nasledovať linky v Lipsku a Regensburgu. Hovorca nemeckej automobilky sa však vyjadril, že už pracujú na náprave a vznikla taktiež pracovná krízová skupina na zabezpečenie dodania potrebných alternatív.

Žiadny vývoz do Ruska

Spolu s kabelážovou nepríjemnosťou BMW oznámilo, že zastavuje export vozidiel do Ruska a taktiež zastaví výrobu v krajine. V Kalingradskej oblasti sa za minulý rok vyrobilo takmer 12.000 kusov vozidiel BMW. Nemecká automobilka tu kooperuje so svojim partnerom Avtotor už viac ako 20 rokov. Za minulý rok BMW exportovalo do Ruska 46.802 vozidiel, čo je o 10% viac ako v roku predtým.

Rovnakým problémom však trpí aj značka MINI, ktorá svoje vozidlá montuje v britskom Oxforde. Volkswagen hovoril o pozastavení výroby. Po zmenách počas týždňa však svoje rozhodnutie musí zrejme zmeniť. Ruský útok na Ukrajinu tak donútil pozatvárať dodávateľské spoločnosti.

K danej situácií sa vyjadril aj Milan Stupka PR manažér BMW Group Slovensko: “BMW Group ako medzinárodná spoločnosť s globálnymi prevádzkami je za pokojné spolužitie rôznych kultúr po celom svete – vždy a na všetkých miestach. Odsudzujeme agresiu voči Ukrajine a s veľkým znepokojením a obavami nepretržite sledujeme súčasný vývoj. Empaticky sme so všetkými, ktorí zažívajú utrpenie a straty v tejto vojne a podporujeme ľudí v krízovom regióne s počiatočným okamžitým príspevkom pre medzinárodnú organizáciu OSN pre utečencov. Okrem toho aj naši zamestnanci celosvetovo pomáhajú rôznymi aktivitami. Situácia v krízovom regióne zostáva nejasná. Vlády medzičasom zaviedli ďalekosiahle sankcie, ktoré plne podporujeme. Vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu ukončujeme miestnu výrobu v Rusku a export na ruský trh.”

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJfaz.net
Predchádzajúci článokNová Mazda CX-50 je už vo výrobe. Avšak iba pre Ameriku
Nasledujúci článokFelicity Ace – loď plná luxusných áut šla nakoniec ku dnu. Čo všetko bolo na palube?