Na konci roku 2016 ohlasuje firma slávneho dánskeho dizajnéra Henrika Fiskera svoj návrat vo forme futuristického elektromobilu Fisker Emotion. Fisker je slávny svojimi umeleckými kúskami legendy Aston Martin alebo aj napr. BMW Z8, auto agenta 007.

V roku 2007 vznikla firma Fisker Automotive, ktorá mala vyrábať hybridný model Fisker Karma. Ten neuspel, lebo firma ktorá mala dodávať batérie skrachovala a to položilo aj Fiskerovu automobilku. Chlapík to však nevzdáva a so svojou novou firmou Fisker Inc. a na voľnej nohe chystá horeuvedený model EMotion. Ten má byť vážnym konkurentom Tuskovej Tesly, s ktorou mal súdny spor za dizajn Karmy. Fisker totižto pracoval na prvých konceptoch modelu S a dizajn mal odkopírovať. Arbitráž v roku 2008 potvrdila Fiskerovu nevinu.

Dnes má v prvom rade na výber viacerých dodávateľov batérii a aj sama firma vyvíja nové chemické zloženie. To mu zaručuje že vybraná firma vyrobí buď tradičné batérie alebo s ich novým zložením.

Poháňané majú byť všetky kolesá a za 9 minút nabíjania by malo prejsť okolo 200 km. Maximálna rýchlosť je 260 km/h. Cieľom firmy je spraviť elektromobil s najdlhším dojazdom až 650 km, neobvyklou konštrukciou dverí, či jedinečným dizajnom interiéru a jeho využitím pre ovládanie funkcii auta. Ako dodáva samotný Fisker, chce nové emocionálne spojenie medzi majiteĺom a samotným „tátošom“. Pri tradičných autách toto spojenie zaisťoval napr. zvuk motora alebo manuálna prevodovka, čo u elektromobilu odpadá a treba to niečím nahradiť.

Automobil má byť vybavený najmodernejšími luxusnými technológiami, napríklad bude komunikovať s najbližšími servismi, sám nahlási poruchy a objedná náhradné diely. S firmou Quarency Systems vyvíjajú radarový systém Lidar pre autonómnu jazdu. Ten vyniká nízkou váhou, kompaktibilitou a spolahlivosťou. Kamery v spatných zrkadlách sa postarajú o 360-stupňový rozhľad.

Tým, že netreba montovať spaĺovací motor, vzniká dostatok priestoru pre batérie a aj posádku. Nízku hmotnosť až o 20 % zabezpečí najma konštrukcia z hliníka a uhlíkových vlákien.

Aerodynamická bočná silueta s dvoma pármi krídlových dverí vyzerá ozaj atraktívne a nadčasovo.

Elegantné zasadenie čidiel bezpečnostných systémov v čelnej maske, obklopených chromovou ozdobou plus atypické svetlomety robí EMotion originálnym. Hlavné predné svetlá nazvané „oči pantera“ dodávajú autu divoký výraz.

Digitálny obrázok zadnej časti, ktorý zverejnil samotný Fisker prezrádza podľa tvaru veka batožinového priestoru, že pojde o klasický sedan. Vidno nárazník a logo značky a koncové svetlá tvoria jednoliaty diódový pás.

Cena je 129 000 dolárov, no americký zákazníci si budú musieť na samotnú výrobu počkať do roku 2019 a európania ešte ďalší rok.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVieme ako prví! Horúca novinka Hyundai i30 N príde na trh aj ako Fastback!
Nasledujúci článokPrvý pohľad na nový Ford Edge ST!