Domov Elektromobilita Nový Fiat Doblo prichádza ako elektromobil. Zostal však verný aj spaľovákom

Nový Fiat Doblo prichádza ako elektromobil. Zostal však verný aj spaľovákom

To, že koncernové značky medzi sebou nezdieľajú už len jednotlivé komponenty, ale už aj celé modely je v dnešnom svete bežná vec. Výnimkou nie je ani koncern Stellantis, ktorý nám predstavuje nový Fiat Doblo. 

V poradí už piata generácia automobilu Fiat Doblo patrí medzi stálice v kategórií menších úžitkových vozov, ale aj osobákov. Koncern Stellantis nám predstavuje hneď dve nové verzie. Jednou je klasická verzia so spaľovacími motormi a tá druhá, varianta e-Doblo zastupuje elektrické prevedenie tohto obľúbeného modelu.

Na ceste k plne elektrickej automobilke.

Samotná automobilka už nejaké elektromobily vo svojom portfóliu má. Medzi osobnými automobilmi je to mestský model 500e a ich najväčší model spomedzi osobných automobilov, MPV E-Ulysse. Ďalšie dva čisto elektrické modely ponúka automobilka v odvetví Fiat Professional. Nový model e-Doblo je tak ďalším krokom k plnej elektrifikácií, ktorú chce automobilka dosiahnuť do roku 2027.

Fiat Doblo
Máte na výber. 

Ako už býva zvykom pri takejto kategórii áut, nové Doblo bude dostupné hneď v troch verziách, a to Van, Crew Cab a Combi. Pokiaľ chcete siahnuť po variante so spaľovacím motorom, máte tri možnosti. Základ ponuky tvorí 1,5 litrový diesel, s výkonom 75 kW (101k), ktorý je na kolesá prenášaný cez manuálnu prevodovku. Rovnaký motor si môžete zaobstarať aj s vyšším výkonom, 96 kW (131k). V tomto prípade už máte na výber medzi manuálnou a osemstupňovou automatickou prevodovkou. V ponuke je jeden jediný benzínový agregát, o objeme 1,2 litra. Ten je naladený na výkon 82 kW (112k) a spriahnutý je opäť výhradne s manuálnou prevodovkou.

Fiat Doblo
Elektrický variant.

Čo sa elektrifikovaného e-Dobla týka, jeho elektromotor produkuje výkon rovných 100 kW (136k). Energiu tomuto motoru dodáva 50 kWh batéria. Maximálny točivý moment sa  zastavil na hranici 260 Nm. Keďže sa jedná o elektromobil, výrobca maximálnu rýchlosť stanovil na slabších 130 km/h. Podľa WLTP normy poskytne e-Doblo celkový dojazd na úrovni 280 km a na 80% kapacity batérie svoje auto prostredníctvom jednosmerného prúdu, maximálnym výkonom 100 kW nabijete za 30 minút. Elektrifikovaná verzia vodičovi ponúkne tri jazdné režimy a taktiež je dostupný v rovnakých troch variantoch karosérie.

Fiat Doblo
Praktické riešenia.

Úžitková verzia ponúka množstvo zaujímavých riešení. Napríklad Magic Cargo zväčší objem nakladacieho priestoru o 0,5 m3 a umožní naložiť predmety dlhé až 3,4m. Ďalej za zmienku stojí Magic Plug v prípade elektrickej verzie, kde môžete nabíjať potrebné náradie priamo z batérie vozu. V prípade civilnejšej verzie, pod názvom Magic Window nájdete separátne otvárateľné okno piatych dverí. Nezabudlo sa ani na bezpečnosť. Novinka ponúkne až 17 bezpečnostných funkcií a systémov, čo je zatiaľ najviac v histórií automobilky. Osobná verzia napríklad už v základnej výbave ponúka rozpoznávanie dopravného značenia, protikolízne brzdenie alebo systém sledujúci pozornosť vodiča. Výrobu oboch modelov automobilka zverila do rúk fabrike v Španielsku. Cenu a bližšie technické parametre si zatiaľ však necháva pre seba.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.stellantis.com
Predchádzajúci článokElektromobily environmentálne problémy nevyriešia. V TOMTO ich zhoršujú
Nasledujúci článokNajnovšie zobrazenie Apple CarPlay sa rozšíri aj na obrazovku digitálneho prístrojového štítu