Domov News Digitálne evidenčné čísla dobýjajú Ameriku. Dočkáme sa aj my?

Digitálne evidenčné čísla dobýjajú Ameriku. Dočkáme sa aj my?

Zdroj: Reviver

Digitálne evidenčné čísla v USA žnú úspech. Už štvrtý americký štát schválil ich používanie a všetko nasvedčuje tomu, že nejde o konečné číslo. Takéto digitálne značky sa tak môžu používať na osobných a nákladných automobiloch. Spojený s tým je aj mesačný poplatok výrobcovi digitálnych evidenčných čísel.

Len nedávno sa digitálne evidenčné čísla stali pomerne horúcou témou v USA. Kalifornia nedávno schválila používanie nalepovacích evidenčných čísel. Teraz však posúvajú level ešte o niečo vyššie. Namiesto nálepiek prichádzajú digitálne EČV. Na svedomí ich má spoločnosť Reviver. Cieľom je zjednodušiť a zefektívniť registrácie vozidiel a ich následné fungovanie. Zatiaľ čo my na Slovensku nie sme schopní prejsť na nový systém a posúvame termíny koľko sa len dá, v USA našli riešenie hodné 21.storočia.

Vývoj nezastavíš

Úplne prvý prototyp digitálneho EČV vznikol ešte v roku 2015, kedy dostali názov RPlate. Používanie týchto evidenčných čísel zlegalizovali v USA, Mexiku a Kanade. Kalifornia sa stala prvým štátom, ktorý v roku 2019 schválil používanie digitálnych evidenčných čísel. Neskôr sa k nej pridali Arizona a teraz aj Michigan. Jediný štát, ktorý schválil používanie iba čiastočne je Texas. Tam sa rozhodli povoliť digitalizáciu EČV iba pre úžitkové vozidlá.

Zdroj: Reviver

Aktuálne však prebieha proces schvaľovania vo viac než 10 štátoch a rozšírenie do celého územia USA naberie pravdepodobne slušnú rýchlosť. Spoločnosť Reviver, ako tvorca digitálnych evidenčných čísel, prisľúbil svojim dílerom podiel z predplatného. Neplatíte tak za takýto typ čísla jednorázovo, ale paušálne na mesačnej, štvrťročnej či ročnej báze v princípe predplatného.

Existuje viacero spôsobov fungovania digitálnych evidenčných čísel. Buď si zvolíte takú s integrovanou batériou, ktorej výdrž sa odhaduje na 5 rokov. Druhou možnosťou bude priame pripojenie na elektrické napájanie vozidla. Spoločnosť taktiež ponúka aj odbornú montáž. Len pre predstavu, cena mesačného predplatného na dobu 4 rokov by sa hýbala na úrovni 20-25 dolárov mesačne.

Zdroj: Reviver
Dočkáme sa aj my ?

Takéto digitálne evidenčné číslo má viacero možností zobrazenia. V prípade, že auto bude hlásené ako ukradnuté, vypíše nápis „STOLEN“, čo presne znamená v preklade ukradnuté. Pokiaľ by ste nezaplatili svoje predplatné, stretnete sa s nápisom „INVALID“, teda neplatné. Výrobca taktiež poskytuje obmedzenú doživotnú záruku. To znamená, že záruka platí na odhadovanú dĺžku životnosti produktu, čo je 7 rokov.

V USA majú momentálne iné problémy v oblasti evidencie vozidiel než my. My okrem nevýhodných zmlúv na výrobu aktuálnych evidenčných čísel stále riešime prechod na nový systém, ktorý sa zbaví registrácie podľa okresov. Rovnako tak prinesie aj zmeny v prípade predaja vozidla a možnosti prenosu evidenčných čísel na iné vozidlá. Nuž, nezostáva nám nič iné než dúfať, že sa niečo takto moderné dostane aj k nám. Páčilo by sa vám takéto riešenie, alebo ste zástanca klasického systému evidenčných čísel ?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord testuje novú technológiu. Obmedzovač rýchlosti, ktorý nemá obdobu
Nasledujúci článokTEST BMW CE 04 – prvá elektrická lastovička medzi motorkami