Domov News Prívesný vozík – na čo si dať pozor?

Prívesný vozík – na čo si dať pozor?

Prívesný vozík je cenovo najdostupnejšou a najbezpečnejšou možnosťou, ako zväčšiť prepravnú kapacitu auta. Na čo si treba dať pozor pred tým, ako si taký prívesný vozík kúpite alebo prenajmete a vydáte sa s ním na cestu?

Mám správny vodičák?

Vodiči s vodičským oprávnením skupiny B môžu k svojmu autu pripojiť vozík s najvyššou prípustnou hmotnosťou 750 kilogramov. Táto hmotnosť môže byť prípadne aj vyššia, pokiaľ automobil aj s vozíkom nepresiahnu hmotnosť 4250 kilogramov. Čo sa týka hmotnosti automobilu, treba si všimnúť najvyššiu prípustnú hmotnosť, ktorá je zapísaná v technickom preukaze. Potom to je jednoduché. Ak maximálna prípustná hmotnosť vozidla je 3000 kg, môžete k nemu pripojiť prívesný vozík s najvyššou prípustnou hmotnosťou 1250 kg. To je ale samozrejme iba teória, pretože si treba ešte dobre pozrieť najvyššiu prípustnú hmotnosť ťažnej súpravy povolenú pre samotný automobil. Ak potrebujete riadiť jazdnú súpravu s hmotnosťou presahujúcou 4250 kg, je potrebné byť držiteľom vodičského oprávnenia typu B+E.

Takže jednoducho: ak má automobil v technickom preukaze uvedenú najväčšiu prípustnú hmotnosť prípojného vozíka 500 kg, k autu je možné pripojiť len taký vozík, ktorého hmotnosť nie je väčšia ako 500 kg. Táto hodnota je pritom vrátane nákladu. Čiže, ak vozík váži napríklad 150 kg, na vozíku môže byť naložený náklad maximálne do hmotnosti 350 kg. V inom prípade sa dopustíte porušenia dopravných predpisov.

Musím na prívesný vozík kúpiť diaľničnú známku?

Odpoveď na túto otázku sa opäť ukrýva v matematike a hmotnosti. Ak ťažné auto spolu s vozíkom nepresahujú hmotnosť 3500 kg, potom diaľničná známka pre vozík nie je potrebná. Na účely tohto výpočtu netreba odvážiť auto aj s prívesným vozíkom, ale treba sčítať údaj zapísaný v technickom preukaze a v technických hodnotách prívesného vozíka. Pokiaľ takáto jazdná súprava presahuje hmotnosť 3500 kg, je potrebné zakúpiť diaľničnú známku aj pre prívesný vozík. Cena takejto diaľničnej známky je pritom rovnaká ako pre motorové vozidlo.

Ako rýchlo s ním môžem jazdiť?

Tiež je dobré mať zodpovedanú otázku, či s daným prívesným vozíkom na tú diaľnici vôbec môžete ísť. Treba si všimnúť najvyššiu konštrukčnú rýchlosť prívesného vozíka, ktorá je uvedená v jeho technickom osvedčení či na reflexnej nálepke umiestnenej na zadnej strane vozíka. Vozidlá s maximálnou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3500 kg s pripnutým vozíkom s maximálnou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 750 kg smú ísť po diaľnici maximálne 90 km/h. Keďže vieme, že minimálna povolená rýchlosť na diaľnici je 80 km/h, treba zvoliť taký prívesný vozík, s ktorým túto rýchlosť môžete dosiahnuť. Inak je pre vás takáto jazda na diaľnici zakázaná. V prípade prívesných vozíkov do 750 kg neplatia žiadne špeciálne obmedzenia. Ak to jeho konštrukčná rýchlosť dovoľuje, môžete sa s ním rútiť rýchlosťou aj 130 km/h.

3 rady na záver

Okrem rýchlosti je potrebné si všimnúť ďalšiu dôležitú vec. Či ide o brzdený alebo nebrzdený vozík. Prívesné vozíky nad 750 kg musia byť vybavené vlastným brzdným mechanizmom. Vozíky do 750 kg môžu byť brzdené aj nebrzdené, takže na ich brzdenie postačujú len brzdy ťažného vozidla.

Napokon netreba zabudnúť na uzavretie povinného zmluvného poistenia a absolvovanie kontroly STK. Prívesné vozíky nad 750 kg musia STK absolvovať každé 4 roky. Vozíky do 750 kg sú od tejto povinnosti oslobodené.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKTM X-Bow GT-XR – okruhová hračka na bežné cesty
Nasledujúci článokAvenger je začiatkom elektrickej budúcnosti Jeepu v Európe