Domov Elektromobilita Ford E-Transit Custom – podrobné info o novej generácii najpredávanejšej dodávky v...

Ford E-Transit Custom – podrobné info o novej generácii najpredávanejšej dodávky v Európe

Ford E-Transit Custom

Elektromobilita výrazne zasiahla aj segment ľahkých úžitkových vozidiel. Ford Transit Custom ako najpredávanejšiu dodávku v Európe tiež čaká prechod na elektrický pohon. Mala by to však zvládnuť bez problémov a s mnohými riešeniami uľahčujúcimi každodenné používanie.

Značka Ford už uviedla na trh plne elektrický model E-Transit, z ktorého sa doteraz predalo viac ako 8 300 kusov. Ford E-Transit Custom je jedným z jej štyroch nových elektrických úžitkových vozidiel, ktoré majú prísť do Európy do roku 2024. Vyrábať sa bude v tureckom meste Kocaeli od jesene 2023.

Ford E-Transit Custom

Dojazd takmer 400 km

Elektrický pohon bol navrhnutý tak, aby pomáhal malým podnikom a nezávislým živnostníkom jazdiacim na naftovej dodávke, jednoduchý prechod na elektrinu. 400-voltový akumulátor s kapacitou 74 kWh využíva pokročilé články, aké má aj elektrický Ford F-150 Lightning. Vďaka nim dodáva o 12 % vyššiu hustotu energie ako E-Transit. Akumulátor umožňuje dojazd 380 km. To je podľa údajov od zákazníkov značky Ford viac ako štvornásobok priemerného denného dojazdu vodiča jednotonovej dodávky. Upevnenie akumulátora priamo na karosériu zvyšuje odolnosť a znižuje hmotnosť v záujme zaistenia optimálneho dojazdu.

Ford E-Transit Custom

Inovatívne vyhrievanie

Zákazníci budú môcť vyberať medzi motormi s výkonom 100 kW alebo 160 kW (135 k alebo 217 k), pričom každý z nich ponúka krútiaci moment 415 Nm. Hnací motor je namontovaný priamo na zadnej podlahe vozidla, čím zaniká potreba špeciálneho pomocného rámu. Je tiež otočený o 90 stupňov, aby sa maximalizoval nákladový priestor a znížila hmotnosť. Toto elektrické ústrojenstvo dokáže poskytnúť ťažnú silu až 2 000 kg, čo znamená, že model E-Transit Custom by mohol nahradiť vozidlá so vznetovým motorom pri úlohách, akým sa nevyrovná žiadna iná plne elektrická dodávka. V záujme väčšieho pohodlia je možné na vozidlo voliteľne namontovať aj výsuvné ťažné zariadenie.

Ford E-Transit Custom je vôbec prvým elektrickým vozidlom, ktoré na vyhrievanie a chladenie kabíny využíva technológiu tepelného čerpadla so vstrekovaním pár. Ide o nový systém, ktorý je súčasťou štandardnej výbavy všetkých vozidiel a zabezpečuje zvýšenú energetickú účinnosť na zaistenie optimálneho dojazdu. Automobil ponúka tiež funkciu jazdy na jeden pedál. V tejto sústave sa spája brzdenie trením a rekuperačné brzdenie, ktoré zbiera energiu pri spomaľovaní na dobitie akumulátora, čím sa predlžuje dojazd.

Ford E-Transit Custom

Softvér Ford Pro Charging na jednoduchú správu spotreby energie

Správa spotreby energie je pre podniky kľúčovým faktorom. O to viac pre menšie prevádzky, ktoré nemusia mať prístup k správcom vozového parku alebo k možnostiam nočného nabíjania. Zákazníci, ktorí majú nedostatok času a parkujú doma, budú môcť využívať výhody odbornej konzultácie spoločnosti Ford Pro, jednoduchej inštalácie a údržby nástennej nabíjačky, integrácie s vozidlami značky Ford a intuitívneho softvéru, ktorý uľahčí plánovanie a platby za nabíjanie.

Trojfázová palubná nabíjačka s výkonom 11 kW na striedavý prúd je schopná úplne dobiť akumulátor za 7,8 hodiny. Model E-Transit Custom podporuje aj rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 125 kW, pričom dobitie z 15 na 80 % trvá 41 minút. Zákazníci Ford Pro majú prístup k nabíjacej sieti Blue Oval, najväčšej nabíjacej sieti elektrických vozidiel v Európe, ktorú tvorí vyše 300-tisíc nabíjačiek. Každý model E-Transit Custom sa predáva s 12-mesačným bezplatným prístupom k verejnému nabíjaniu prostredníctvom nabíjacej siete Blue Oval.

Ford E-Transit Custom

Sklopný volant

Keďže malé podniky každodenne využívajú kabíny svojich dodávok aj ako kanceláriu a jedáleň zároveň, model E-Transit Custom slúži v oboch smeroch lepšie než kedykoľvek predtým. Voliteľnému balíku výbavy Mobilná kancelária kraľuje nový sklopný volant. Môže sa premeniť na ergonomický stojan na tablet či notebook, ako aj stolík s rovnou plochou, ktorý možno využívať na pohodlné písanie alebo obedné prestávky. Súčasťou balíka je osvetlenie LED s funkciou stmievania, ktoré osvetľuje oblasť sklopného volantu, prídavné stropné svetlo v strope kabíny a úložný priestor medzi sedadlami na dokumenty a zariadenia.

Ford E-Transit Custom

Asistent doručovania

Vodiči doručovacích služieb môžu urobiť až 200 zastávok a doručiť 500 zásielok za deň. Asistent doručovania pomáha zefektívniť každé doručenie tým, že niektoré procesy automatizuje, čím pomáha šetriť čas a zároveň zvyšuje bezpečnosť. Len čo vodič opustí dodávku, funkcia automaticky zapne výstražné svetlá, zatvorí všetky otvorené okná a zamkne dvere. Po návrate môže vodič nastúpiť do vozidla bez použitia kľúča a naštartovať ho. Výstražné svetlá sa vypnú a okná sa vrátia do predchádzajúcej polohy.

Digitálny kľúč je určený na zjednodušenie zložitej správy kľúčov a funguje rovnako ako hotelová karta. Prevádzkovatelia tak môžu na diaľku prideľovať kľúče osobám a vozidlám a následne ich sledovať namiesto toho, aby mrhali časom a peniazmi na duplikáciu, správu a výmenu kľúčov.

Ford E-Transit Custom

Nákladný priestor

Podlaha batožinového priestoru je nižšia ako v odchádzajúcom modeli, takže uľahčuje nakladanie nákladu aj prístup do kabíny. Ford E-Transit Custom má teraz celkovú výšku pod dva metre, čo mu uľahčuje prístup do priestorov s obmedzenou výškou, ako sú viacpodlažné parkoviská, garáže a podzemné nakladacie rampy. Otvor bočných dverí nákladového priestoru zlepšuje nakladanie a nový prístupový schodík ešte viac uľahčuje výstup k nákladnému priestoru. E-Transit Custom ako skriňová dodávka ponúka objem nákladového priestoru od 5,8 do 9,0 m3. Užitočné zaťaženie je 1 100 kg a maximálna dĺžka nákladového priestoru 3 450 mm.

V ponuke sú aj štýly karosérie s dvojitou kabínou v dodávke a kombi, všetky s možnosťou výberu krátkeho a dlhého rázvoru a nízkej alebo vysokej strechy. Majitelia, ktorí chcú odviezť až päť cestujúcich, ako aj dlhšie predmety ako potrubie, dosky alebo kajaky, si môžu objednať novú deliacu priečku v tvare písmena L s dvojmiestnym druhým radom sedadiel, ako aj nákladový priestor s kompozitnou priečkou po celej dĺžke.

Ford E-Transit Custom

Praktická výbava

Všetky dodávky E-Transit Custom majú nezávislé zavesenie zadných kolies s polovičným vlečným ramenom nápravy. Prispieva to k nižšej podlahe a zlepšuje presnosť riadenia, ovládateľnosť a trakciu. Predné kolesá a veže pružiacej jednotky s tlmičom boli posunuté viac dopredu. Prinieslo to výrazné zlepšenie priechodnosti kabíny, lepší priestor pre nohy a opierky nôh pre cestujúcich vpredu, ako aj kratší predný previs pre ľahšie parkovanie a manévrovanie.

Štandardný balík asistenčných systémov vodiča pozostáva z prednárazového bezpečnostného systému, asistenčného systému udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, systému sledovania pozornosti vodiča, tempomatu s nastaviteľným obmedzovačom rýchlosti, systému rozpoznávania dopravných značiek, inteligentného asistentu udržiavania rýchlosti, upozornenia na jazdu nesprávnym smerom, predných a zadných parkovacích senzorov a 360-stupňovej kamery.

Ford E-Transit Custom

Ford ako prvý v segmente predstavuje strešný airbag. Jeho upevnenie v streche umožnilo dostatočne veľký úložný priestor v palubnej doske na uloženie notebooku alebo zložky formátu A4. Zvýšila sa tým aj flexibilita pre nadstavbové panely a zariadenia, ktoré je teraz možné namontovať bližšie k vodičovi pomocou štandardných úchytov AMPS. V každom modeli E-Transit Custom sa nachádza 13‑palcový dotykový displej, ktorý je natočený smerom k vodičovi. Vybavený je pokročilým komunikačným a informačným systémom Ford SYNC 4 využívajúcim nový modem 5G .

Inteligentné čelné sklo

Konštruktéri si dali záležať na tom, ako budú majitelia auto používať. Preto ešte aj zrnitosti materiálov použitých v kabíne a nákladnom priestore dostali textúru, ktorá zabraňuje zachytávaniu nečistôt a vody. Tým sa dosiahla najlepšia rovnováha medzi pevným podkladom pre mokré alebo zablatené topánky a možnosťou ľahkého vysúvania ťažkých predmetov.

Keďže vodiči dodávok často sedia v kabíne sami, systém vyhrievania a vetrania má aj nový režim zameraný na vodiča s názvom „Driver Focus“. Pomocou snímačov smeruje prúdiaci vzduch len na obsadené sedadlá. Inteligentné čelné sklo monitoruje teplotu a vlhkosť a automaticky vykonáva drobné zmeny tepla a prúdenia vzduchu. Tým sa proaktívne udržiava čelné sklo čisté.

Nový Ford E-Transit Custom bude vystavený na medzinárodnom veľtrhu nákladných vozidiel IAA v nemeckom Hannoveri, ktorý sa začína 19. septembra.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKonečne dobrá správa. Rast cien jazdeniek sa zastavil
Nasledujúci článokTEST Renault Megane E-TECH – nečakané auto s nečakaným výsledkom

1 COMMENT

Comments are closed.