Domov News Volvo v novembri predstaví najbezpečnejšie auto na svete

Volvo v novembri predstaví najbezpečnejšie auto na svete

Volvo sa už dlhé roky snaží o dosiahnutie stavu, aby v automobile tejto značky nezomrel žiadny človek. Už o necelé dva mesiace predstaví úplne nový automobil prešpikovaný bezpečnostnými technológiami, vďaka ktorým bude pravdepodobne niesť označenie najbezpečnejšie auto na svete. Poznáme prvé detaily.

Najmenej nebezpečná nehoda je tá, ktorá sa nikdy nestane. Výskumom, učením sa a vývojom Volvo neustále zdokonaľovalo systémy prevencie zrážok. Ak si spomeniete, model XC60 bol vôbec prvým sériovo vyrábaný autom na svete so systémom City Safety, čo bola vlastne funkcia automatického brzdenia. O niekoľko rokov neskôr tento systém musia mať všetky nové vozidlá predávané v Európe. Na 9. novembra je naplánovaná premiéra modelu EX90. Toto plne elektrické SUV prinesie pokrokové senzory. Bude vybavený celkovo 8 kamerami, 5 radarmi, 16 ultrazvukovými senzormi a jedným radarom LIDAR. Všetky tieto prvky spolupracujú pri vytváraní 360-stupňového pohľadu na svet v reálnom čase. Bude to stačiť na titul najbezpečnejšie auto na svete?

najbezpečnejšie auto na svete

LIDAR

Light Detection and Ranging je metóda diaľkového snímania, ktorá využíva svetlo vo forme pulzného lasera na meranie dosahov s vysokou presnosťou. Podľa štúdií a prepočtov spoločnosti Volvo môže tento radarový systém znížiť nehody s vážnymi následkami až o 20 % a úplné predchádzanie nehodám zlepšuje o 9 %. Technológia LIDAR bude zabudovaná do strechy vozidla. Chodca rozpozná na vzdialenosť 250 metrov. Pneumatiku na ceste pri jazde v noci zaznamená 120 metrov pred vami. To všetko pri cestovaní diaľničnou rýchlosťou. Keďže nie je odkázaný na svetlo ako kamery, mal by spoľahlivo fungovať počas dňa aj noci.

Neviditeľný bezpečnostný štít

Volvo EX90 však nebude sledovať nebezpečenstvá iba vonku. Auto bude nielen schopné zakročiť a pomôcť vodičovi, ale bude tiež lepšie rozumieť tomu, kedy je to potrebné a ako čo najlepšie pomôcť. Vývoj najnovšej bezpečnostnej technológie Volva je založený na pochopení ľudského správania. Auto bude sledovať správanie vodiča aj posádky a bude sa učiť ich návyky. Časom sa tak aj za pomoci aktualizácii môže stať ešte inteligentnejším.

najbezpečnejšie auto na svete

Rozptýlenie a únava sú súčasťou života. Koncentrácia na šoférovanie vtedy môže trocha poľaviť. Volvo tvrdí, že prichádza s neviditeľným bezpečnostným štítom, ktorý zahŕňa našu najnovšiu technológiu snímania, ktorá umožňuje vozidlu pochopiť váš stav mysle a svet okolo vás. Špeciálne senzory a kamery poháňané interne vyvinutými algoritmami značky Volvo, merajú koncentráciu očí. Táto technológia umožňuje modelu EX90 vidieť, kedy ste roztržitý, unavený alebo inak nepozorný. Následné vás auto upozorní, najprv jemne štuchne, potom v prípade potreby bude naliehavejšie. A ak sa stane niečo skutočne vážne a počas jazdy zaspíte alebo vám príde nevoľno, Volvo EX90 bezpečne zastaví a privolá pomoc.

Znie to všetko zatiaľ tajomne. Viac informácií bude známych po premiére 9. novembra.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajvýkonnejší štvorvalec v sériovom aute. To je nový Mercedes-AMG C63 S E Performance
Nasledujúci článokChevrolet Corvette Z06 s neskutočným zrýchlením a unikátnym motorom