Domov News Hyundai Kona na nových foto. Pristane jej nová vizáž?

Hyundai Kona na nových foto. Pristane jej nová vizáž?

Hyundai zverejnil ďalšie fotografie novej Kony a pridal niekoľko ďalších informácií o pohonných jednotkách. Kompletného odhalenia by sme sa mali dočkať v marci.

Nový Hyundai Kona je podstatne väčší ako doteraz. Novinka narástla na dĺžku 4 355 mm, čo je o 150 mm viac ako predchádzajúca generácia. V porovnaní s odchádzajúcim modelom je nová Kona o 25 mm širšia a má o 60 mm dlhší rázvor osí kolies. Na rozdiel od väčšiny vozidiel, ktoré sú dostupné s rôznymi pohonnými jednotkami, dizajn Kony vznikal pôvodne pre verziu s elektromotorom. Ten bol potom prispôsobený ostatným variantom. Výsledkom je futuristický vzhľad, ktorý sa nepodobá na žiadne iné mestské SUV.

Úzke horizontálne pásy svetiel

Čistá, no pritom výrazná predná časť je charakteristická použitím parametrických pixelových svetlometov začlenených do úzkeho horizontálneho pásu. Táto forma sa stane poznávacím znakom budúcich elektromobilov značky Hyundai. Podobný štýl môžeme očakávať aj v prípade pripravovaného elektrického SUV IONIQ 7. Jednotlivé verzie sa budú od seba vizuálne viac odlišovať. Modely so spaľovacími motormi dostanú čierne lemy podbehov kolies, inak tvarované nárazníky aj spodný ochranný kryt. Opticky športovo zameraná Kona N Line dostane čierne spätné zrkadlá, čiernu strechu, čierny zadný spojler, agresívnejšie tvarovanú prednú časť, dvojitú koncovku výfuku a špecifický dizajn 19-palcových kolies. Hyundai Kona N už kvôli emisným normám nevznikne. 

Hyundai Kona

Hybridná Kona používa horné a dolné aktívne vzduchové klapky na zlepšenie aerodynamických vlastností karosérie. Kona poháňaná výlučne spaľovacím motorom má iba hornú vzduchovú klapku. Športovo strihnuté verzie N Line disponujú strešným spojlerom, dvojitou koncovkou výfukového systému a 19-palcovými kolesami z ľahkých zliatin.

Symbióza analógu a digitálu

Čo sa týka interiéru, ten bude ťažiť z nárastu vonkajších rozmerov. Kabína tak poskytne cestujúcim viac miesta, čím bude mať Kona bližšie skôr k Tucsonu ako k Bayonu. Priestor na nohy sa zväčšil o 77 mm, výška stropu nad zadnými sedadlami o 11mm. Hyundai tvrdí, že čo sa týka šírky interiéru na úrovni ramien zadných cestujúcich, s hodnotou 1402 mm ide o suverénne najviac v danej triede. Viac životného priestoru na zadných sedadlách bolo dosiahnuté redukciou hrúbky predných sedadiel. Ich hrúbka je teraz len 85 mm. Horizontálne členená palubná doska obsahuje 12,3-palcový displej multimediálneho systému, ktorá tvorí s virtuálnym kokpitom jeden harmonický súbor. Volič automatickej prevodovky sa zo stredového tunela presunul na stĺpik volantu, čím v priestore medzi vodičom a spolujazdcom vzniklo viac miesta na odkladanie vecí každodennej potreby. Automobil si zachoval ovládanie klimatizácie prostredníctvom tlačidiel a otočných ovládačov.

Hyundai Kona

Praktickým prvkom výbavy je individuálne nastaviteľná výška otvárania veka batožinového priestoru s elektrickým ovládaním. Na displeji multimediálneho systému tak bude možné zvoliť výšku aj rýchlosť otvárania, resp. zatvárania dverí batožinového priestoru. Komfort a univerzálnosť posúva v modeli Kona na vyššiu úroveň aj systém integrovanej pamäte pre nastavenie polohy sedadla, digitálny kľúč na smartfónoch alebo hodinkách umožňujúci uzamknutie, odomknutie a naštartovanie vozidla. 

Hyundai Kona

Motory

Čo sa týka motorov, Hyundai zatiaľ zverejnil technické údaje pohonných jednotiek určených pre juhokórejský trh. Benzínový motor 1,6 T-GDi poskytuje výkon 198 koní a najvyšší krútiaci moment 265 Nm. Benzínový dvojliter ponúka výkon 149 koní a 180 Nm a bude sa dodávať s prevodovkou typu CVT. Chladenie motora vylepšuje integrovaný modul pre riadenie prevádzkovej teploty. Mechanické straty v dôsledku trenia znižuje elektronicky riadené olejové čerpadlo s plynulo nastaviteľným výkonom. Celý spaľovací proces optimalizujú vysokoenergetické zapaľovacie cievky spoločne s použitím centrálneho regulačného ventilu hydraulického systému premenlivého časovania ventilov. Hybridná verzia bude disponovať výkonom 141 koní a 265 Nm. Do Európy Hyundai zatiaľ potvrdil príchod jednotiek 1,6 T-GDi a 1,0 T-GDi. Ich technické špecifikácie budú zverejnené v marci.

Hyundai Kona

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 30

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAston Martin DBS 770 Ultimate dáva posledné zbohom motorom V12
Nasledujúci článokMcLaren 720S skončil, dostane nástupcu?