Domov News Prekvapenie mesiaca: pôjde Hyundai N Vision 74 do výroby?

Prekvapenie mesiaca: pôjde Hyundai N Vision 74 do výroby?

Spirituálny nástupca legendárneho Pony Coupe by podľa všetkého nemal zostať len pri koncepte. Hyundai plánuje aj sériovú výrobu. Oznámenie by malo prísť už čoskoro.

Písal sa júl 2022, keď Hyundai predstavil vodíkový hybrid s názvom N Vision 74. V tej dobe však automobilka hovorila len o koncepte a sériovú produkciu nespomínala. To by sa však malo zmeniť. Kórejský magazín Money Today totiž prišiel s informáciou, že značka už čoskoro oznámi plnohodnotnú výrobu. Stať by sa tak malo už 27. mája. Denník z Južnej Kórei však neuvádza zdroj tejto informácie, a tak by sme ju mali brať s rezervou.

Najvýkonnejšie N-ko?

Ak by sa však potvrdila, na trh by prišiel skutočne zaujímavý model. Koncept totiž využíva hybridný pohon, avšak nie vo forme, na akú sme zvyknutí. Spaľovací motor totiž nahradil vodíkový pohon. Disponuje dvojicou elektromotorov uložených vzadu, ktoré dodávajú výkon až 500 kW (680 k) s maximálnym krútiacim momentom na úrovni 900 Nm. Pri plne nabitej 62,4 kWh batérii a načapovanej 4,2 kg vodíkovej nádrži zvládne prejsť 600 km. Stovku dá za zhruba 4 sekundy s maximálnou rýchlosťou 250 km/h. To sú veľmi atraktívne parametre, ktoré dopĺňa riadne športový a agresívny dizajn.

Hyundai N Vision 74

Predný spojler, široký zadný difúzor či veľké krídlo sú len niektoré z množstva prvkov, ktoré na prvý pohľad padnú do oka a podtrhávajú športový charakter auta. Či si svoj zovňajšok ponechá aj do sériovej výroby, je však nateraz otázne, ako aj technické parametre produkčnej verzie. Mohlo by sa však stať najvýkonnejším N-kom ponuky.

Ako na vozidle Pony Coupe, tak aj na ikonickom DeLoreane pracoval legendárny dizajnér Giorgetto Giugiaro a koncept Hyundai N Vision 74 preberá viaceré dizajnové prvky od oboch modelov. Ide tak o akési vzdanie pocty a zároveň duchovného nástupcu týchto vozidiel. Či sa automobilka skutočne pustí aj do plnohodnotnej produkcie, sa dozvieme už o pár týždňov. Športové modely Hyundai N sú však veľmi populárne a preto by nás rozšírenie tohto radu neprekvapilo. Už onedlho má navyše prísť elektrický Ioniq 5 N, ktorý sa svetu prvýkrát ukáže na júlovom festivale rýchlosti v Goodwoode.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMoney Today
Predchádzajúci článokNový Ford Explorer ako EV súrodenec VW ID.4
Nasledujúci článokSendvič za 42 dolárov, šalát za mesačné nájomné. Na F1 v Miami bolo lepšie prísť najedený

1 COMMENT

  1. […] Svojím estetickým poňatím bol koncept Pony Coupe výnimočným modelom svojej doby. Bohužiaľ, kvôli nepriaznivým globálnym hospodárskym podmienkam koncom 70. rokov sa tento automobil nedostal do komerčnej výroby. Ani pôvodný koncept sa nezachoval. Napriek tomu toto auto zosobňuje odvážne rozhodnutie Hyundai vstúpiť do segmentu športových áut a tento duch je v Hyundai aj dnes základom vedúceho postavenia značky v oblastiach elektrifikácie a vysokovýkonných technológií na báze vodíka. Hyundai by mal ešte tento mesiac oznámiť limitovanú výrobu modelu N Vision 74. […]

Comments are closed.