Domov News Už len sedadlo je umelecké dielo. Rolls-Royce predstavuje Cullinan inšpirovaný vesmírom

Už len sedadlo je umelecké dielo. Rolls-Royce predstavuje Cullinan inšpirovaný vesmírom

Rolls-Royce Black Badge Cullinan Blue Shadow Private Collection, ako znie celý názov automobilu, je inšpirovaný Kármánovou hranicou, čiže neviditeľnou čiarou približne 100 kilometrov nad povrchom Zeme, kde sa končí atmosféra a začína sa otvorený vesmír.

V tomto nadpozemskom priestore sa modrá farba oblohy plynulo prelína to tmavej čiernoty vesmíru. Tak vzniká výrazná tmavomodrá zóna, kde vidno tmu. Je to tichý a tajomný svet, čo vystihuje ducha verzie Blue Shadow. Počet vyrobených kusov tejto novej interpretácie modelu Black Badge Cullinan z programu Bespoke je limitovaný na 62 kusov pre celý svet, čo symbolizuje každú míľu od povrchu Zeme po Kármánovu hranicu. Všetky kusy, ktoré sa plánujú vyrobiť, už teraz poznajú svojich majiteľov.

Cullinan

Zachytenie farieb vesmíru

Nový farebný odtieň karosérie zachytáva hĺbku tmavomodrej farby vrchných vrstiev atmosféry Zeme. Zamatové orámovanie masky chladiča a aerodynamických prvkov v nárazníku pripomína povrch tepelného štítu, ktorý sa používa na raketoplánoch. Využitie materiálov z vesmírnych lodí pokračuje na soške Spirit of Ecstasy, ktorá je vyrobená technológiou 3D tlače z titánu a jej povrch je pokrytý tenkou vrstvou modro tónovaného laku. Do základne sošky je vygravírované logo nekonečna Black Badge a nápis Blue Shadow Private Collection. Vizuálne stvárnenie exteriéru dotvárajú disky kolies, ktoré sú jemne zatmavené bezfarebným lakom.

Cullinan

Na Kármánovej hranici sa viditeľný okraj atmosféry Zeme zjavuje ako modrá svätožiara. Prechod z modrého neba do temnoty vesmíru je vo verzii Blue Shadow zachytený na palubnej doske aj na obkladoch dverí. Pri ich výrobe bolo nanesených šesť vrstiev farby spájajúcich päť odtieňov modrej s hlbokým odtieňom čiernej, čím vznikol trojrozmerný efekt. Na povrchu je všetko spojené vrstvou bezfarebného laku s prímesou čiastočiek modrého a číreho skla, čo povrchu dodáva viac hĺbky a lesku. Podiel jednotlivých sklenených zložiek bol stanovený s presnosťou až na stotiny percenta – presne 0,05 %.

Strop Edge of Space

Vo verzii Cullinan Blue Shadow sa podsvietený strop dostal na novú úroveň. Mesiac tvorený komplikovanou výšivkou je obkolesený množstvom „hviezd“, čím sa posádka pocitovo teleportuje na okraj vesmíru. Na stvárnenie povrchu Mesiaca tvoreného množstvom kráterov boli pri vyšívaní použité nite piatich rôznych farieb a každá je zapracovaná inou technikou. Výšivku tvorí celkovo až 250 000 samostatných stehov a jej výroba trvá dva dni. Interiér jemne osvetľuje až 1 183 „hviezd“ zabudovaných do stropu – 799 bielych a 384 modrých. Na zvýraznení tajomnosti stropu a celkovej atmosféry bol použitý efekt jemného plynulého blikania „hviezd“ na koncoch optických vlákien, čím sa vytvára žiara.

Cullinan

Unikátna perforácia

Vôbec po prvý raz je v automobile značky Rolls-Royce na čalúnení predných a zadných sedadiel použité priam umelecké dielo vytvorené perforáciou, ktoré je inšpirované pohľadom na Zem z vesmíru. Vzor povrchu tvoria malé dierky v koži, ktoré spolu vytvárajú dojem prirodzených, neustále sa pohybujúcich oblakov, ktoré sa víria nad kontinentmi a oceánmi. Tieto dierky majú dve rôzne veľkosti: menšie (s priemerom iba 0,8 mm) naznačujú pevninu a o čosi väčšie (1,2 mm) vytvárajú more. Prázdne miesta na povrchu kože predstavujú oblaky. Každé sedadlo obsahuje 75 000 perforácií. Navrhnutie tohto vzoru trvalo dva týždne a vzniklo päť pracovných verzií, kým sa podarilo dosiahnuť najvyššiu úroveň kvality, akú vyžaduje tím zamestnancov oddelenia Rolls-Royce Bespoke. Výsledkom je perfektné usporiadanie dierok, čím je zaistený rovnaký a jednoliaty vzhľad všetkých štyroch sedadiel.

Vzor perforovania pokračuje zo sedadiel aj na spodnú stranu piknikových stolíkov. Ich povrch po vyklopení tvorí čierne klavírne drevo s povrchom zdobeným sklenenými trblietkami, čo evokuje pohľad do temnoty vesmíru. V každom stolíku je tiež zapracovaný krátky popis motívu kolekcie na leštenej hliníkovej doske: „Blue Shadow sa objavuje na vonkajšej hranici nášho sveta, poskytuje jedinečnú perspektívu a možnosť dotknúť sa hviezd.“

Cullinan

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠamorín strážia policajti so samopalmi, začína sa zraz motorkárov z Hells Angels
Nasledujúci článokTEST Nissan Ariya, vybili sme ho na 0%, čo sa stalo?