Domov News Porsche Mission X má ambíciu byť najrýchlejším na Nordschleife

Porsche Mission X má ambíciu byť najrýchlejším na Nordschleife

Porsche v rámci otvorenia výstavy „75 rokov športových vozidiel Porsche“ v múzeu Porsche v Stuttgarte-Zuffenhausene predstavilo dramaticky vyzerajúci koncept dvojmiestneho športového vozidla Mission X.

Koncept Porsche Mission X s dĺžkou približne 4,5 metra a šírkou dva metre je relatívne kompaktným hyperautom. S rázvorom 2,73 metra má rozmery modelov Carrera GT a 918 Spyder. Pre aerodynamické účely používa pneumatiky zmiešanej veľkosti s 20-palcovými kolesami vpredu a 21-palcovými vzadu. „Porsche Mission X je technologický maják pre športové auto budúcnosti. Preberá pochodeň ikonických športových áut z minulých desaťročí: rovnako ako predtým 959, Carrera GT a 918 Spyder, Mission X poskytuje rozhodujúci impulz pre evolučný vývoj budúcich konceptov vozidiel,“ hovorí Oliver Blume, predseda predstavenstva značky Porsche. „Odvaha snívať a vysnívané autá sú pre nás dve strany tej istej mince. Porsche zostalo Porsche len tým, že sa neustále mení.

Porsche Mission X

Narodený v garáži Le Mans?

Mission X predstavuje vrchol výkonu a moderného luxusu. Jeho aerodynamický tvar a svalnaté línie pripomínajú pretekársky špeciál Le Mans. Nízko položená karoséria, ktorá je vysoká menej ako 1,2 metra, je vyhotovená vo farbe Rocket Metallic. Dizajnové prvky v karbónovej úprave sa nachádzajú v spodnej časti karosérie. Tieto komponenty sú lakované v saténovej úprave, a preto sú mierne zafarbené, ale ich materiálová štruktúra zostáva rozpoznateľná.

Porsche Mission X

Vrchnú časť tvorí lahká sklenená kupola s exoskeletom vyrobeným z plastu vystuženého uhlíkovými vláknami. Dvere v štýle Le Mans sú pripevnené k A-stĺpiku a streche, otvárajú sa dopredu a nahor. Tento typ dverí bol predtým použitý na legendárnom pretekárskom aute Porsche 917. Ďalším výrazným dizajnovým prvkom je svetelný podpis. Pre Mission X dizajnéri nanovo interpretovali charakteristickú štvorbodovú grafiku Porsche. Vertikálny základný tvar svetlometov bol inšpirovaný historickými pretekárskymi autami, ako sú Porsche 906 a 908. Špičková nosná konštrukcia rámuje svetelné moduly LED a predstavuje odkryté úzke prvky denných svetiel a smeroviek.

Špeciálnym detailom je modernizovaný erb Porsche, ktorý debutuje na Mission X. Brúsený vzácny kov, trojrozmerná voštinová štruktúra, osviežená heraldická šelma a jemnejšia zlatá farba. To sú rozdiely medzi modernizovaným logom a jeho predchodcom. Na Mission X sa nachádza na kapote a volante, ako aj v monochromatickej podobe na stredoch kolies.

Porsche Mission X

Asymetrický interiér

Zameranie na vodiča je vidieť v asymetrii interiéru a jeho farebnom poňatí. Dve sedadlá sú farebne odlišné. Okrem koženého čalúnenia v hnedej farbe Andalusia je sedadlo vodiča v sivej farbe Kalahari a tvorí jeden farebný celok so stredovou konzolou a prístrojovou doskou. Sedadlo spolujazdca je v kontrastnom odtieni Andalusia Brown. Okrem skeletu sedadiel z CFRP a ich šesťbodových bezpečnostných pásov integrovaných do monokoku patrí k ďalším paralelám motoristického športu volant, ktorý má prepínače režimov a páčky radenia. Na palube je tiež viacero kamier. Nahrávanie záznamu sa spustí ihneď, ako vodič stlačí tlačidlo Record (REC) na viacúčelovom ovládači. Porsche Design vytvorilo pre Mission X špeciálny modul stopiek s analógovým a digitálnym displejom. Hodiny sú určené na použitie na pretekárskej dráhe aj rally a okrem iných informácií môžu zobrazovať časy kôl alebo iné dôležité údaje.

Porsche Mission X

Výkon Porsche tají

Ak by sa Mission X malo dostať do sériovej výroby, potom by podľa Porsche malo byť najrýchlejším produkčným automobilom na Nordschleife, mať pomer výkonu a hmotnosti na úrovni 1:1, dosiahnuť vyššie hodnoty prítlaku ako aktuálny model 911 GT3 RS a výrazne zrýchliť nabíjanie vďaka až 900-voltovej architektúre. Z uvedeného je zrejmé, že koncept pod šatami skrýva elektrický pohon, bližšie technické údaje však Porsche zatiaľ nezverejnilo.

Mission X. The Call of Tomorrow.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTesla Model S Plaid stanovila na Nordschleife nový rekord
Nasledujúci článokMitsubishi Colt novej generácie vychádza z Renaultu Clio