Domov Elektromobilita Náskok vďaka technike? To sotva, Audi zaostáva s vývojom

Náskok vďaka technike? To sotva, Audi zaostáva s vývojom

Audi nie je na tom tak dobre, ako by sa mohlo zdať. Koncern Volkswagen priznáva, že kvôli softvéru ich vlajková značka za svojimi konkurentmi zaostáva.

K danej problematike sa vyjadril samotný generálny riaditeľ Volkswagen Group Oliver Blume. Audi, bohužiaľ, zaostáva za svojimi konkurentmi hlavne kvôli softvérovým záležitostiam. Aby sa štyri kruhy dokázali vrátiť späť do hry, automobilka urýchlila vývoj batériových vozidiel. Oliver Blume sa k danej situácii vyjadril počas Capital Markets Day: „Čelili sme vážnym softvérovým problémom, ktoré oddialili uvedenie nových modelov na trh.“

Softvérové problémy celého VW Group nie sú žiadnym tajomstvom. Už v minulom roku sa objavili správy „spoza opony“. Jedna správa z júla 2022 hovorila o tom, že softvérová divízia automobilky má problém s vývojom kódu pre elektromobily najnovšej generácie celého koncernu. Problémom sa tak nevyhli tri najziskovejšie automobilky koncernu – Audi, Bentley a Porsche. V novembri automobilka potvrdila, že spustenie projektu Trinity bude odložené až na rok 2030 práve kvôli softvéru.

Postupný pokles predaja na kľúčovom trhu

Blume taktiež poznamenal, že ponúkané portfólio značky Audi na čínskom trhu nie je konkurencieschopné. Práve tento trh je takmer pre všetky automobilky na svete kľúčovým. Podľa portálu ANE klesol predaj automobilky Audi v prvom kvartáli v porovnaní s minulým rokom až o 16 %. Trhový pokles podielu na čínskom trhu však vnímajú aj iné svetoznáme automobilky.

Aj keď je Audi o čosi pozadu, vehementne sa snaží o zvrátenie situácie. Budúci rok má v pláne uviesť na trh model Q6 e-tron, ktorý bude využívať softvérový systém 1.2 a platformu PPE, ktorá bude slúžiť aj pre elektrickú verziu Porsche Macan EV. Platformu SSP Audi predstaví až v roku 2026.

Elektrická Q6 bude zrejme svetu odhalená koncom tohto roka. V pláne je taktiež aj ostrá verzia RS, ktorá bude disponovať systémovým výkonom až 600 koní. Automobilka tak poodhalí svoj potenciál ostrých vozidiel s dodatkom RS. Blume taktiež potvrdil, že Audi ponúkne viacero nových modelov BEV s urýchleným vývojom softvéru.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotor1.com
Predchádzajúci článokBMW Neue Klasse – čo o ňom zatiaľ vieme?
Nasledujúci článokOpel má nové logo. Na prvom modeli sa objaví budúci rok