Domov News Cupra DarkRebel je provokatívny koncept, ktorý navrhol aj brankár FC Barcelona

Cupra DarkRebel je provokatívny koncept, ktorý navrhol aj brankár FC Barcelona

Cupra predstavila štúdiu DarkRebel, na vzhľade ktorej sa online podieľali státisíce fanúšikov značky z celého sveta. Táto dizajnová provokácia posúva hranice výkonnosti a dokonca aj spôsobu navrhovania vozidla pre nové generácie v budúcnosti. Predstavuje totiž fyzické vyjadrenie prvého automobilu, ktorý bol kompletne vytvorený vo virtuálnom priestore.

Dizajn štúdie Cupra DarkRebel ovplyvnilo vyše 270 000 fanúšikov, vrátane ambasádorov značky z radov hráčov FC Barcelona ako Alexia Putellas či Marc André ter Stegen. Dáta online konfigurácií získane z nástroja Hyper Configurator v metaverze Cupra boli premietnuté do finálnej verzie, ktorá sa teraz posunula z virtuálnej do fyzickej podoby. Verejnosti sa odhaľuje na práve prebiehajúcej výstave IAA Mobility v Mníchove.

Cupra DarkRebel

Výsledkom je športový automobil s elektrickým pohonom a karosériou typu shooting brake, ktorý reflektuje vášeň a rebelskú mentalitu značky. Karoséria štúdie má farbu záhadného odtieňa, pripomínajúceho ortuť. Využíva svetlo ako dizajnový materiál a dokumentuje pozornosť venovanú udržateľnosti.

Cupra DarkRebel predstavuje maximálnu provokáciu vytvorenú našim oddelením dizajnu. Je to rebel, ktorého úlohou je demonštrovať, že elektrický automobil budúcnosti môže byť športový, sexi a emocionálny,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značky Cupra.

Radikálny dizajn

Kľúčovým prvkom dizajnu je tak osvetlenie, začínajúce sa svietiacim logom. Radikálne ostrý vzhľad prednej časti je zvýraznený typickou trojuholníkovou svetelnou grafikou. Koncepcia osvetlenia je založená na rozlomení loga Cupra na tri trojuholníky, slúžiace ako denné svetlá. Rovnaký motív sa opakuje aj pri zadných svetlách. Zmyselne modelované povrchy v kombinácii s ostrými líniami vytvárajú v dizajne napätie, vyjadrujúc koncentráciu energie a funkčnosti. Všetko zvýrazňuje „tekutá“ farba karosérie tmavo fialového odtieňa. Podľa spôsobu osvetlenia sa charakter farby mení, pričom zvýrazňuje energický postoj auta na ceste a dodáva štúdii impulz pohybu.

Vonkajšie rozmery štúdie sú  4,5 x 2,2 metra x 1,3 metra. K športovým proporciám, ktoré sú charakterizované šírkou a nízkym ťažiskom, prispieva aj pomer zasklenej časti kabíny 1/3 ku 2/3 pontónu karosérie. Proporcie sa ďalej oživia po otvorení dverí kabíny, dosahujúcich v otvorenom stave výšku až 2,2 metra.

Cupra DarkRebel

Interiér novej generácie

Cupra DarkRebel mení zaužívané pravidlá dizajnu aj v interiéri. Prostredníctvom duality svalov a kostry, telesa a štruktúry bol vytvorený neočakávaný, prelomový kokpit. Využitím parametrického dizajnu a priemyselnej 3D tlače sa dosiahla udržateľnejšia konštrukcia. Po nastúpení do kabíny sa vodič a spolujazdec ocitnú v radikálne extrémnom prostredí, ohraničenom dynamickými plochami, z ktorých vystupujú surové, ľahké štruktúry. Hlavným prvkom kabíny je chrbtica asymetrického tvaru, ktorá pôsobí ľahko a skulpturálne. Je vyrobená s využitím najmodernejšej 3D kovovej tlače a vychádza zo základne predných sedadiel smerom dopredu, zboku obopínajúc vodiča. Chrbtica vytvára perfektnú polohu na umiestnenie najdôležitejších ovládacích prvkov. Vďaka možnosti ich pozdĺžneho nastavenia, zosynchronizovaného s posunom pedálov umožňuje dosiahnuť ergonomicky ideálnu polohu ovládacích prvkov pre športovú jazdu.

Ďalším kľúčovým prvkom interiéru sú škrupinové sedadlá Supersport s nosnou konštrukciou vyrobenou z priehľadného materiálu. Škrupinové sedadlá potiahnuté 3D pleteninou a doplnené medenými dekoračnými prvkami sú namontované nízko nad podlahou a ich bočné časti sú pretiahnuté ďaleko dopredu, vďaka čomu poskytujú bočnú oporu pre celú nohu. Volant kombinuje geometriu zo sveta automobilového športu s interaktivitou sveta počítačových hier. Jeho ergonómia je prispôsobená rukám a vodič nadobúda od prvého okamihu pocit dokonalej kontroly celého vozidla.

Cupra DarkRebel

Termokamera na strope

Na strope kabíny je umiestnená termokamera, ktorá monitoruje tepelné pomery v kabíne a na základe týchto dát inteligentná klimatizačná sústava nastavuje teplotu a prúdenie vzduchu, vstupujúceho do kabíny žiabrami pod predným oknom. Žiabre, ktoré sú potiahnuté priedušnou tkaninou, vyvinutou vo svete vysokovýkonného športu, sa vysúvajú podľa množstva privádzaného vzduchu. Ambientné podsvietenie farbou signalizuje, či sa interiér vyhrieva alebo chladí.

Komunikácia prostredníctvom osvetlenia pokračuje aj na hornom obvode kabíny, kde textilný poťah so špeciálnou povrchovou úpravou vytvára projekčnú plochu pre svetelné efekty. V kabíne sú použité aj udržateľné materiály vyrobené z bambusu, ktorý je na 90 % biologicky odbúrateľný. Svetlo ambientného osvetlenia vyžaruje do kabíny vpredu spod predného okna, ako aj z bokov sedadiel. Farba svetla sa mení od sýto modrej cez trblietavo purpurovú a fialovú.

https://youtu.be/j4JCI64WEPc?feature=shared

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektrická beštia Zeekr 001 FR: čínska odpoveď na Teslu Model S Plaid
Nasledujúci článokAudi Q6 e-tron ukazuje interiér, displej dostane aj spolujazdec