Domov News Audi Q6 e-tron ukazuje interiér, displej dostane aj spolujazdec

Audi Q6 e-tron ukazuje interiér, displej dostane aj spolujazdec

Foto: Audi

Zakrivený displej, displej pre predného spolujazdca a head-up displej s rozšírenou realitou tvoria digitálny kokpit nového modelu Q6 e-tron, prvého elektromobilu Audi stojaceho na úplne novej podvozkovej platforme. 

Ide o platformu Premium Platform Electric (PPE) vyvinutú v spolupráci s Porsche. Na rovnakej platforme bude stáť aj pripravovaný elektrický Macan. Vieme už, že nové Audi Q6 e-tron príde s technológiou svetiel, ktorá môže zmeniť dizajn automobilových svetlometov a tzv. komunikáciu car-to-X. Druhá generácia digitálnych zadných svetiel OLED posunie rozsah funkcií a bezpečnosť na cestách na novú úroveň. Viac sme o unikátnej technológii týchto svetiel písali v našom staršom článku.

Audi Q6 e-tron

Čo sa týka samotného interiéru, Audi tvrdí, že je prispôsobený viac ako kedykoľvek predtým potrebám posádky. Nová platforma dovolila navrhovať auto zvnútra von, čo umožnilo tvorcom dosiahnuť rovnováhu technológií, estetiky a udržateľnosti. Jednotlivé prvky pred vodičom a spolujazdcom sa vyznačujú trojrozmerným, vysoko kontrastným usporiadaním, ktoré zámerne umiestňuje vybrané prvky do popredia alebo pozadia, čím vytvára 3D priestorovú architektúru spájajúcu estetiku a ergonómiu.

Audi Q6 e-tron

V kabíne dominuje samostatne stojaci panoramatický displej Audi MMI a menší displej MMI pred spolujazdcom. Prvý z nich má zakrivený dizajn a technológiu OLED a pozostáva z 11,9-palcového Audi virtual cockpit a 14,5-palcového dotykového displeja MMI. Predný spolujazdec dostane 10,9-palcový displej, ktorý presne zapadá do dizajnu palubnej dosky. Vďaka aktívnemu režimu súkromia s technológiou stmievania môže cestujúci nerušene sledovať filmy bez rozptyľovania vodiča alebo môže vodičovi asistovať napríklad pri navigácii.

Audi Q6 e-tron

Audi ponúkne taktiež voliteľný head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý vodičovi odráža veľkú naklonenú rovinu obrazu cez čelné sklo a zobrazí relevantné informácie, ako je rýchlosť, dopravné značky a pomocné či navigačné ikony.

Hlasový asistent poháňaný umelou inteligenciou

Technologický festival na palube Audi Q6 e-tron pokračuje interakčným svetlom obklopujúcim interiér a kokpit zakriveným LED pásom, ktorý okrem iného ukazuje stav vozidla, zobrazuje dynamické smerovky alebo stav nabíjania. Nová elektronická platforma umožňuje modelu Q6 e-tron ponúknuť plne prepojený digitálny interiér s rôznymi funkciami, ktoré sú inteligentne prepojené.

Používatelia môžu napríklad ovládať mnohé funkcie vozidla pomocou samoučiaceho sa hlasového asistenta Audi, ktorý je po prvýkrát reprezentovaný avatarom na palubnej doske a head-up displejom s rozšírenou realitou. Digitálny asistent, ktorý sa aktivuje frázou „Hey Audi“, sa neustále učí zo správania používateľa, aby mu ponúkol najlepšiu možnú podporu, ponúka proaktívne návrhy, inteligentné postupy a inteligentné zoznamy. Elektrické SUV zároveň predstavuje novú platformu infotainmentu založenú na Android Automotive a vyvinutú so softvérovou spoločnosťou Cariad koncernu Volkswagen.

Veľkorysý priestor a príjemná praktickosť

Audi nezabudlo vyzdvihnúť ani tú skutočnosť, že nová platforma umožnila navrhnúť priestranný interiér s množstvom rôznych odkladacích priestorov. Napríklad stredová konzola obsahuje dva držiaky nápojov, priehradku na nabíjanie mobilného telefónu a dva porty na nabíjanie smartfónov. Keďže auto nemá stredový tunel, dostatočný komfort počas cestovania by si mal nájsť aj pasažier sediaci na zadnom strednom sedadle.

Audi Q6 e-tron

Audi je známe kvalitou svojich interiérov a Q6 e-tron by nemal robiť výnimku. Automobilka tvrdí, že použité materiály boli vybrané s ohľadom na funkčnosť a udržateľnosť s použitím recyklovaných materiálov vrátane mikrovlákna Dinamica, tkaniny Elastic Melange a Econylu. V závislosti od výbavy sa v kabíne budú nachádzať aj klasické materiály známe z prémiových vozidiel, ako je jemná koža Nappa s diamantovým prešívaním, ozdoby z brezového dreva či brúseného hliníka. Audi by model Q6 e-tron malo kompletne odhaliť niekedy v roku 2024 a do predaja bude uvedený ako automobil modelového roka 2025.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCupra DarkRebel je provokatívny koncept, ktorý navrhol aj brankár FC Barcelona
Nasledujúci článokElektrické GTI bude a takto by mohlo vyzerať