Domov News Odvezie až 180 ľudí. Do Bratislavy dorazil megatrolejbus

Odvezie až 180 ľudí. Do Bratislavy dorazil megatrolejbus

Do bratislavského Depa Jurajov dvor prišiel prvý zo 16 trojčlánkových megatrolejbusov“. Dopravný podnik Bratislava sa tak stáva vôbec prvým dopravcom v Česku aj na Slovensku, ktorý dopĺňa svoj vozidlový park o tieto rekordne dlhé trolejbusy.

Vozidlá s hybridným (parciálnym) pohonom podnik objednal ešte minulý rok. Po absolvovaní potrebných skúšok pomôžu trolejbusy odbremeniť dopravne vyťaženú východnú časť Bratislavy. Dĺžka vyše 24 metrov, dva harmonikové kĺby, tri články a kapacita až 180 cestujúcich. To sú parametre jedných z najdlhších trolejbusov na svete. A práve oni budú už čoskoro voziť cestujúcich v našom hlavnom meste. Vo výbave im nechýba výkonná klimatizácia, najnovšie informačné a bezpečnostné systémy či komfortne navrhnutý interiér. Megatrolejbus disponuje aj batériami dobíjanými priamo z trakčnej siete, vďaka ktorým môže odjazdiť krátke vzdialenosti bez nutnosti pripojenia na trolejové vedenie.

megatrolejbus

Trolejbus bol najprv otestovaný v bratislavských uliciach

“Len pár dní potom, čo sme predstavili nové vodíkové autobusy, nové jednosmerné električky a hybridný trolejbus, môžeme dnes v Bratislave privítať aj nový, unikátny, 24-metrový dvojkĺbový megatrolejbus, ktorý dopravný podnik zaradí do svojej flotily vôbec ako prvý dopravca v rámci Česka a Slovenska. Veľmi sa z toho teším, že sa nám s vedením dopravného podniku darí takáto veľká obnova a ekologizácia vozidlového parku. Atraktívna, kvalitná, ale aj ekologická mestská hromadná doprava je pre každodenný život v meste kľúčová. Chcem sa pri tejto príležitosti poďakovať aj všetkým kolegom z Dopravného podniku Bratislava, všetkým vodičkám a vodičom, že cez verejnú dopravu robia našu Bratislavu lepšou”, uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Pri testovaní v decembri 2020 si DPB overil všetky jazdné vlastnosti tohto typu vozidla, ako aj prejazdnosť tratí v rámci bratislavskej trolejbusovej siete. V praxi sa takýto typ trolejbusu v premávke správa podobne ako jednokĺbový, nakoľko zadná náprava takmer presne kopíruje trajektóriu tej v strednom článku vozidla. Pre ostatných účastníkov cestnej premávky sa tak nič nemení.

megatrolejbus

Inšpirácia zo zahraničia

Megatrolejbusy podstatne skvalitnia cestovanie medzi Hlavnou stanicou, Miletičovou ulicou a Dolnými honmi. Nasadené budú už počas jesene na linku 71, ktorá dnes v rannej špičke premáva každých 6 minút a jej ďalšie intervalové posilnenie bolo technicky nereálne. Ponúkaná kapacita na sedenie sprevádzkovaním tých trolejbusov vzrastie o 20 %, celková prepravná kapacita o takmer 50 %.

Pri myšlienke na prevádzku vlastnej flotily dvojkĺbových trolejbusov sa v DPB inšpirovali v zahraničí. V Európe jazdia dvojkĺbové trolejbusy, respektíve dvojkĺbové vozidlá (aj autobusy) celkovo vo viacerých mestách. Za všetky môžeme spomenúť napríklad holandský Utrecht, švajčiarsku Ženevu či Zürich, švédske Malmö, rakúsky Linz alebo albánsku Tiranu.

megatrolejbus

Megatrolejbus ešte čakajú, podobne ako nedávno dodanú električku a kĺbový trolejbus, homologizačné testy, počas ktorých musí vozidlo prejsť stanovený počet kilometrov a rôzne technické skúšky pred zaradením do riadnej premávky s cestujúcimi. Dvojkĺbové vozidlá typu Škoda-Solaris 24m dopravnému podniku dodáva na základe verejného obstarávania konzorcium firiem Solaris Bus & Coach sp. z o.o., Solaris Slovakia s.r.o. a ŠKODA ELECTRIC a.s. Tento nákup je financovaný vďaka fondom Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSuperb sa opäť pripomína, výbavy Ambition a Style skončia
Nasledujúci článokRenault Scénic sa Slovákom vzdiali, je z neho elektrické SUV