Domov News Volkswagen musí ušetriť miliardy, bude prepúšťať

Volkswagen musí ušetriť miliardy, bude prepúšťať

Mohutné investície Volkswagenu do elektromobilov sa zatiaľ nejavia ako krok správnym smerom. Namiesto rastúceho predaja elektrických áut musí Volkswagen riešiť ich slabý odbyt aj čoraz silnejšiu konkurenciu z Číny, čo si vyžiada krutú daň. Automobilka musí ušetriť miliardy eur a bude preto prepúšťať.

V čase rastúcich cien a životných nákladov určite nejde o pozitívnu správu. Stanovisko vedenia firmy si zamestnanci vypočuli v pondelok s tým, že je potrebné znížiť náklady a zvýšiť produktivitu, ak majú byť autá Volkswagenu cenovo konkurencieschopné. Vedenie automobilky Volkswagen už rokuje so zástupcami odborov o programe znižovania nákladov. „Vzhľadom na veľký počet štruktúr, procesov a na vysoké náklady už značka VW nie je konkurencieschopná,“ povedal šéf Volkswagenu Thomas Schäfer.

Automobilka pošle zamestnancov do dôchodku

Volkswagen však nepôjde cestou núteného prepúšťania. Člen predstavenstva Volkswagenu zodpovedný za ľudské zdroje Gunnar Kilian povedal, že rušenie pracovných pozícií sa uskutoční prostredníctvom dohôd o odchode ľudí do dôchodku. Väčšinu plánovaných úspor v objeme 10 miliárd eur by však automobilka mala dosiahnuť inými opatreniami. Tie však nešpecifikoval, známe by mali byť ešte do konca tohto roka. Nie veľmi pozitívne správy prichádzajú z kuchyne Volkswagenu v poslednom období pomerne pravidelne. Všetky súvisia s príliš ambicióznymi plánmi automobilky v oblasti elektromobility, ktoré sa však nestretávajú s rovnakým pochopením u zákazníkov. Jednoducho povedané, Volkswagen celosvetovo predáva málo elektromobilov.

Volkswagen

Len nedávno Volkswagen oznámil obmedzenie výroby vo svojom závode v Zwickau. Ten je pritom považovaný za vlajkovú loď koncernu na výrobu elektromobilov. Ročná kapacita produkcie tohto závodu číta 360.000 kusov, no tento rok vyrobí Volkswagen ledva dve tretiny nových elektromobilov z tohto počtu. Volkswagen takisto odložil aj svoje plány na výstavbu gigatovárne na výrobu batérií, o ktorej sa pôvodne hovorilo, že by mohla vzniknúť na Slovensku. Po pripravenom projekte na výstavbu továrne na batérie napokon siahne spoločnosť Gotion InoBat Batteries (GIB), ktorá by s výstavbou mala začať už na budúci rok. Továreň v Šuranoch by mala stáť na ploche 65 hektárov a vytvorí tisíce pracovných miest. S jej plným spustením sa počíta v roku 2026.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News
Predchádzajúci článokNeznáme auto zahanbí BMW radu 7 aj slovenské zdravotníctvo
Nasledujúci článokŠesťvalcové kupé aj osemvalcový športiak. Mercedes stále vyrába autá, ktoré milujeme