Domov Poradňa Poznáte znaky na svetlách? Viete, čo znamenajú?

Poznáte znaky na svetlách? Viete, čo znamenajú?

Určite ste si ich všimli. Rôzne znaky na svetlách, ktoré neurčujú len homologizáciu, totiž hovoria aj o použitom svetelnom zdroji. Viete ich identifikovať?

V tomto článku sa budeme venovať halogénovým a xenónovým prípadne bi-xenónovým svetlám. Najnovšie LED svetlá majú totiž svoj svetelný zdroj od začiatku jasný. Samotná dióda sa totiž nemá ako vymeniť, naopak pri halogénovom a xenónovom svetle je výmena zdroja svetla ľahká. Práve preto sú rôzne znaky na svetlách pre ich jednoduchšie identifikovanie. Takže poďme na to.

Halogénové svetlá

Dávnejšie najrozšírenejšie, dnes už na ústupe. Halogénové svetlá tu s nami boli dlhé desaťročia, postupne sú však už len na tých najlacnejších autách, odkiaľ ich tiež vytláčajú úspornejšie LEDky. Avšak aby sme sa vyznali aj v nich. Halogénový svetlomet má na tele alebo samotnom krycom skle prípadne plexiskle znaky začínajúce písmenom H. Teda HCR alebo HC/R a podobne. Prvé spojenie, prípadne HC a HR znamená, že halogén je určený pre stretávací aj diaľkový režim. Logo HC/R znamená, že diaľkový režim nemôže svietiť spolu so stretávacím, teda H4 žiarovka. Áno, pri svetelnej húkačke to ide, ale principiálne pri prepnutí do trvalých diaľkových nie.

Xenónové svetlá

AK máte novšie xenónové alebo bi-xenónové svetlá, na nich nájdete nápisy s prvým písmenkom D. To určuje svetlomet pre výbojku. Teda môžeme tu mať kombináciu DC a HR, čo znamená xenón pre stretávací a halogén pre diaľkový režim. Alebo DCR pre bi-xenón, kde rovnaký zdroj svetla svieti pre diaľkové aj stretávacie.

Písmenko E s číslom

Okrem týchto znakov nájdeme na svetle v niektorých prípadoch aj názvy schválených žiaroviek alebo výbojok. Značky s logom E a číslom sú samozrejmosťou, ide totiž o európsku homologizáciu s tým, že príslušné číslo hovorí o krajine, kde svetlo získalo homologizáciu. Veľakrát je to inde, ako je výrobca, toho sa netreba vôbec báť. Dôležité však je, že to E v logu s číslom na svetle máte. Ak totiž natrafíte na veľmi unudeného technika na TK, môžem vám práve tieto znaky na svetlách hľadať. Ťažko sa potom vysvetľuje, že tieto znaky vaše svetlá nemajú, ak sú rôzne tuningové alebo čínske.

https://www.youtube.com/watch?v=jvnVEywHvAM

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok40 ročné čakanie na prepojenie mestských častí Pereša a Lorinčíka čoskoro skončí
Nasledujúci článokBMW X7 M50i sa dočkalo radikálnej úpravy – Manhart posunul latku znova o level vyššie