Domov Poradňa Životnosť batérií v aute časom klesá. Viete ako sa o ne postarať?

Životnosť batérií v aute časom klesá. Viete ako sa o ne postarať?

Check and maintenance the battery in car with yourself. Service and maintenance car or vehicle.

Každý motorista vie, že autobatéria je základnou súčasťou auta. Nemyslíme teraz tie, ktoré poháňajú elektromobily či plug-in hybridy, ale klasické batérie, ktoré nám pomáhajú štartovať tradičné spaľovacie motory a živiť všetky elektronické doplnky.

Ide o viac-menej bezúdržbovú súčasť automobilu, ktorej zvyčajne nevenujeme extra pozornosť. S nižšími nočnými teplotami či zníženou frekvenciou mobility, špeciálne počas lockdownových dní, by sme však mali myslieť aj na to, ako sa o autobatériu postarať a predĺžiť jej životnosť.

Najväčším problémom, ktorý zanedbaná údržba autobatérie môže (nielen) v týchto dňoch spôsobiť, je fakt, že auto skrátka nenaštartuje. V tejto chvíli je už neskoro a neostáva nič iné, ako auto naštartovať cez káble, následne odmerať výkon batérie a v prípade potreby čo najrýchlejšie vymeniť.

K výmene autobatérie pristupujte zodpovedne

Výmenu by ste však rovnako nemali odbiť kúpou čo najlacnejšej autobatérie. Moderné asistenčné systémy, nezávislé kúrenie či štart-stop systém alebo ďalšie iné funkcie totiž vyžadujú veľa energie a batériu s vysokým výkonom. Okrem toho, pri nízkych teplotách produkuje batéria menej výkonu a musí dodávať energiu aj ďalším systémom vo vozidle, ktoré sú náročné na spotrebu elektrickej energie, ako napríklad výhrev sedadiel či zadného skla. Batériu s vysokým výkonom a kapacitou tiež oceníte ak jazdíte krátke trasy, napríklad do obchodu a späť, počas ktorých sa zvyčajne spotrebuje viac elektrickej energie, ako môže alternátor dodať.

Aj preto je potrebné dbať o to, aby mala nová batéria tú správnu kapacitu a výkon. Pri originálnych autobatériach si môžete byť istý, že ju výrobca pripravil tak, aby vyhovovala potrebám vášho vozidla a bola pripravená aj na štart počas studených nocí. Ak si nie ste istí, či potrebujete novú batériu, jej kapacitu si môžete overiť pri návšteve autorizovaného servisu (a to aj počas lockdownu) – napríklad v servise značky Volkswagen či Volkswagen úžitkové vozidlá vám ju vedia zmerať rýchlym testom, vďaka čomu okamžite viete, či je autobatéria v dobrej kondícii, či ju treba dobiť alebo vymeniť za novú – Originálnu autobatériu. Tí šikovnejší si môžu stav napätia batérie pozrieť aj v aplikácii „We Connect Go“, ktorá funguje pre nové a jazdené vozidlá od dátumu výroby 2008 (s Dataplug).

Pár tipov, ako zvýšiť životnosť batérie

Ak chcete zachovať čo najdlhšiu životnosť svojej autobatérie, existuje niekoľko tipov a rád, ako sa o tento komponent správne starať.

zima-pneumatika-sneh

Pravidelne dobíjajte jazdou

Zimné obdobie je nepriateľom autobatérii. Silné mrazy preveria jej odolnosť. Všeobecne batérie strácajú vekom kapacitu a mrazy len urýchlia tento starnúci proces. Preto je dôležité dať si pred zimou skontrolovať stav autobatérie. V zimnom období odporúčame absolvovať dlhšie trasy vozidlom aby sa autobatéria dobila alternátorom. Jazdami na krátke trate spotrebujeme viac elektrickej energie ako stihneme alternátorom dodať späť. Poprípade si ju môžete sami dobiť nabíjačkou autobatérií. Novšie vozidlá dokonca automaticky pri štartovaní motora informujú o potrebe dobiť autobatériu ak je slabá.

servis

Pravidelný servis

Servisné prehliadky majú za úlohu dostatočne včas odhaliť opotrebenia a vady na vašom vozidle. Jeden z bodov v kontrolnom zozname servisnej prehliadky je aj kontrola stavu autobatérie. Táto kontrola sa vykonáva špecializovaným testerom, ktorý zistí aktuálny stav vašej autobatérie.

Vyhodnotí či je :
• v dobrom stave
• v horšom stave avšak postačuje len dobiť
• v zlom stave a je potrebné ju vymeniť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.8 / 5. Počet hodnotení 23

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČo prinesie technológia 5G do automobilového sveta?
Nasledujúci článokSlovenské Auto roka 2021 má svojho výhercu, koho by ste chceli vy?