Domov Poradňa Kvôli zašednutým svetlám nemusíte prejsť cez STK! Ich renováciu nepodceňujte.

Kvôli zašednutým svetlám nemusíte prejsť cez STK! Ich renováciu nepodceňujte.

Zašednuté, zažltnuté či inak zničené svetlomety trápia väčšinu starších vozidiel, no nevyhnú sa im ani tie novšie. Riešenie je pritom veľmi jednoduché, renovácia svetlometov. Prečo to ale nerobiť doma?

V spolupráci s detailingovým štúdiom RDM Garáž, sme sa vám rozhodli pripraviť pravidelnú rubriku kde sa budeme venovať starostlivosti o autá počas celého roka. Spoločne nazrieme do zákulisia ich práce a ozrejmíme vám dôležitosť jednotlivých úkonov a postupov.

Svetlá na vozidlách sú bezpochyby tou najdôležitejšou súčasťou, vďaka ktorej vidíte na cestu a najmä ste videní. Napriek tomu im množstvo vodičov nevenuje dostatočnú pozornosť a to nie len pri kúpe, ale aj počas samotnej životnosti auta.

O tom ako si vybrať svetlá už pri konfigurácií, by sa dal napísať samostatný materiál. Väčšina ľudí si totiž v snahe ušetriť, nepriplatí za svetlá ale radšej za displej miesto budíkov, smutné. A tak na našich cestách stretávame hlavne tie “ovce” s nechutnými lampášmi, potom existuje aj samostatná kategória prémiových zástupcov s klasickými žiarovkami. Našťastie tu už zakročili samotné automobilky a dnes už by ste takýto model nemali dostať ani v základe.

Prečo je dôležité mať svetlá v perfektnom stave?

Dnešné autá využívajú ako vonkajší kryt svetlometu plexisklo, to nahradilo pred tým používané klasické sklo. Áno, sklo bolo náchylnejšie k rozbitiu a podľa dnešných nariadení aj nebezpečnejšie pri zrážke s chodcom.

Nevýhodou plexiskla je jeho náchylnosť na poškriabanie. Keď k tomu všetkému pripočítame posypový materiál, soľ či kamienky je jasné že si svoj vzhľad dlho neudržia. Presne preto sa odporúča hneď po kúpe nainštalovať hrubú ochrannú fóliu na svetlomety. Treba však siahnuť po odporúčanej, vzhľadom na fakt že bežná ochranná fólia môže ovplyvniť lom svetla a teda samotnú efektivitu svietenia.

Dnes sa ale budeme venovať práve starším a zničeným svetlometom. Jazda v noci s takto zničeným osvetlením zhoršuje dosvit celej sústavy a teda aj váš výhľad smerom von. Reálne ovplyvňuje svetelný kužeľ a lom svetla. Vo finále tak nie len že vidíte menej ale dokonca môžete aj oslňovať ostatných účastníkov cestnej premávky. V neposlednom rade zažltnuté svetlá vôbec nepridávajú na kráse vášmu miláčikovi.

Azda najpodceňovanejším faktom je práve samotná kontrola STK, vozidlo s poškodenými svetlometmi totiž nemusí prejsť skúškou a tú tak budete musieť opakovať.

Recepty starej matere

Internet je plný rôznych návodov ako si vyleštiť svetlomety a prinavrátiť im zašlú slávu. Spomedzi tých najkurióznejších môžeme vybrať napríklad zubnú pastu a kefku. Je treba uznať že týmto spôsobom rozhodne odstránite všetky mušky, ale bohužiaľ tým nič nezískate. Vo finále bude možno plexisklo o pár odtieňov belšie ale problém sa tým nevyrieši.

Je potrebné si uvedomiť, že svetlomety sú v prvom rade poškodené, štruktúra ochranného krytu je narušená práve vďaka pôsobeniu nečistôt a ostrých odletujúcich predmetov. Práve preto je potrebné štruktúru vyrovnať. Na rôznych e-shopoch môžete nájsť pasty slúžiace na renováciu svetlometov, bohužiaľ ich efekt je len krátkodobý. Ich úlohou je vyplniť vzniknuté ryhy a medzery v štruktúre plexiskla, reálne vydržia len krátko a efekt sa vytratí.

Profesionálna renovácia svetlometov

U nás v redakcií sme sa rozhodli navštíviť profesionálne detailingové štúdio, RDM Garáž v Bratislave. Po prvotnej konzultácií sme sa rozhodli pre komplexnú renováciu s následnou ochranou pred opätovným zničením svetlometov.

Renovácia prebiehala hneď v niekoľkých krokoch:

Očistenie a odmastenie

Oblepenie lakovaných častí

Mechanické brúsenie vo viacerých krokoch

Preleštenie v dvoch krokoch

Opätovné odmastenie

Aplikácia keramickej ochrany

Výsledok hovorí sám za seba, zničeným svetlometom sa podarilo prinavrátiť pôvodný vzhľad. Nie len že vyzerajú ako nové, ale aj dosvit samotnej halogénovej žiarovky, sa vďaka zrenovovanému plexisklu značne predĺžil.

Renovácia v odbornom centre sa oplatí aj napriek vyššej cene ktorú zaplatíte v porovnaní s nákupom sady, urob si sám. Neriskujete že plexisklo svojou neodbornou manipuláciou poškodíte, alebo že výsledný efekt bude krátkodobý.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokViete ako správne pripraviť motocykel na ďalšiu sezónu? Poradíme vám!
Nasledujúci článokKlasický Land Rover Defender sa vracia s 5.0 l V8 v limitovanej edícii!