Domov Poradňa Autokamera ako pomocník – na čo dbať pri správnom výbere?

Autokamera ako pomocník – na čo dbať pri správnom výbere?

Autokamera vie byť veľmi užitočným spoločníkom, pokiaľ trávite na cestách množstvo času. Práve takáto kamera môže odhaliť páchateľa a dokázať jeho vinu.

Pripevnená autokamera na čelnom skle dokáže odhaliť páchateľa pri dopravnej nehode, prípadne dosvedčiť, že vyletený kamienok, ktorý rozrazil čelné sklo je od auta pred vami. Práve kvôli týmto okolnostiam, ktoré sa na našich cestách dejú si ju šoféri kupujú. Kamera dokáže zachytiť taktiež cestných pirátov, či zaznamenať dopravný priestupok. Najnovšie kamery zaznamenávajú aj počas noci a dokážu tak ochrániť Váš hnuteľný majetok, prípadne dokážu upozorniť na dopravný radar.

Pokiaľ chcete kameru, ktorá zaznamenáva iba predok vozidla a má slúžiť na zaznamenanie prípadnej dopravnej nehody, vystačíte si bohato s tou najzákladnejšou. Niektoré modely však disponujú aj možnosťou zaznamenávať zadnú časť vozidla. Najčastejšie sa uchytáva na zadné sklo. Dostanete tak prehľad o celom vozidle.

Pri výbere kamery si treba dávať pozor aj na zaznamenávací uhol. Lacnejšie autokamery majú uhol záznamu 110° – kamera tak zachytáva cestu s chodníkom. Štandardný pozorovací uhol je však od 120° do 150°. Dostávate tak širší rozhľad na ceste. Pri týchto uhloch si však treba dať pozor na skreslenie takzvaným „fish eye“, ktorý môže výsledný obraz zdeformovať.

Ďalším faktorom pri výbere je kvalita nahraného záznamu. Štandardný záznam má HD rozlíšenie 1280×720 px. Autokamera však môže slúžiť aj na „domáce“ účely a to tým štýlom, že ju dokážete odmontovať zo svojej štandardnej polohy zoberiete si ju do ruky a môžete nahrávať aj rodinnú dovolenku. Práve v takomto prípade odporúčame kameru s Full HD rozlíšením 1920×1080 px.

Väčšina kamier je takisto vybavená internou ukladacou pamäťou. Odporúčame sa poobhliadnuť po takej kamere, ktorá disponuje podporou pamäťových kariet. Tým pádom viete svoje úložisko navýšiť. Markantnou výhodou je, ak kamera má možnosť cyklického natáčania. Čo to znamená? Pokiaľ sa pamäť naplní, natáčanie sa preruší a dokáže nové záznamy natáčať cez tie staršieho dáta.

Ak zháňate kameru, za ktorú sa nebudete „hanbiť“, tak dobrá kamera by mala obsahovať GPS modul, respektíve detektor polohy, detekciu rýchlostných radarov (upozorní na radar), taktiež by kamera mala mať detektor pohybu (začne nahrávať ak sa popri vozidle niečo rozpohybuje), automatické zapnutie (kamera začne snímať akonáhle sa auto rozbehne) a poslednou vecou by mal byť G-senzor (ten má za úlohu uzamknúť nahrávku po dopravnej nehode).

Po výbere kamery dbajte aj na jej správne umiestnenie. Potrebujete nájsť to správne miesto pre kameru, tak aby sa zachovala funkčnosť a dostatočný výhľad. Nezabúdajte na to, že kamera Vám v žiadnom prípade nesmie prekážať vo výhľade!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord Mustang a prototypy, o ktorých ste nikdy nepočuli
Nasledujúci článokHyundai v tom má jasno. Do roku 2040 výhradne elektromobily.