Domov Poradňa Po horúčavách v lete potrebuje auto dôkladnú kontrolu. Poradíme vám, čo netreba...

Po horúčavách v lete potrebuje auto dôkladnú kontrolu. Poradíme vám, čo netreba podceniť

Tropických dní na našom území pribúda, preto netreba podceňovať ani dôkladnú kontrolu svojho auta po letnej sezóne. Netýka sa to len laku či klimatizácie, ale takmer všetkých funkčných častí vozidla. Poradíme vám, na čo konkrétne sa treba zamerať.

Globálne otepľovanie je realitou, ktorú v dnešnej dobe začíname zásadne pociťovať. Rok čo rok pribúda na území našej krajiny viac tropických dní a horúčavy po sebe zanechávajú stopy. Počas bežného letného dňa, keď vonkajšia teplota dosahuje viac ako 35 ᵒC, môže teplota povrchov v aute dosiahnuť až 70 ᵒC. Prudké teplotné výkyvy medzi dňom a nocou môžu spôsobiť opotrebovanie rôznych súčastí vozidla.

Najnáchylnejší je lak, ale aj čelné sklo

Na ochranu laku treba myslieť rovnako v zime aj v lete. Ideálne ešte pred začiatkom sezóny v období, keď vonkajšia teplota nepresiahne hranicu 24 ᵒC. Pomôcť vám môže navoskovanie vozidla, keramická ochrana alebo inštalácia ochrannej fólie.

Po letnej sezóne je dobré siahnuť po hĺbkovom vyčistení laku od rôznych nečistôt, akými sú napríklad náletová hrdza či kúsky asfaltu. Po dôkladnom očistení a ošetrení laku sa odporúča naniesť zvolený typ ochrany, ktorý zároveň dokáže zakryť drobné poškodenia a nedostatky.

Čelné sklo je kapitola sama osebe. Prudké zmeny teplôt mu vôbec nerobia dobre, a tak sa môže stať, že aj pobyt v umyvárni počas horúčavy spôsobí jeho prasknutie. Pokiaľ máte na okne malú prasklinku alebo ryhu, návštevu servisu neodkladajte. Následná výmena čelného skla vás bude stáť viac, ako čiastočná oprava živicou.

V neposlednom rade trpia aj gumené tesnenia, ktoré majú svoju životnosť a po čase strácajú schopnosť izolovať a prispôsobovať sa. Existujú rôzne prípravky na ošetrenie týchto tesnení, vďaka ktorým môžete výrazne predĺžiť ich životnosť.

To isté platí aj o stieračoch, ktorých styčná plocha je rovnako náchylná na teplotné výkyvy. Najmä počas jesenných daždivých dní rozhodne nechcete zažiť situáciu, keď stierače nebudú správne fungovať. Môže sa totiž stať, že gumičky po sebe budú zanechávať stopy a nebudú správe zotierať sklo. Výmenu stieračov preto nepodceňujte a hlavne neodkladajte. Využiť môžete zľavu až 20 % na nákup orginálnych dielov koncernu VW.

Pneumatiky, brzdy a kvapaliny

Pri gume ešte chvíľu ostaneme, reč bude o pneumatikách. Pneumatiky sa vplyvom tepla ničia viac ako inokedy, preto je potrebné skontrolovať hĺbku dezénu. Moderné pneumatiky už majú vlastný indikátor priamo v dezéne. Pokiaľ je výstupok v dezéne pneumatiky nepoškodený, pneumatiku môžete používať i naďalej. Ak ste tento indikátor nenašli, použiť môžete aj dvojeurovú mincu, ktorej strieborný okraj má ideálne štyri milimetre.

Všeobecne sa odporúča návšteva autorizovaného servisu, ktorý sa postará o dôslednú kontrolu všetkých súčastí vozidla. Okrem hladiny oleja a ostatných prevádzkových kvapalín vám počas návštevy servisu pracovníci skontrolujú aj stav peľového filtra či správne fungovanie bŕzd. Brzdové obloženie býva po letnej sezóne opotrebované a auto je potrebné pripraviť na náročnú zimu.

Batéria tiež dostala zabrať a je potrebné skontrolovať, či dosahuje správne napätie. To isté platí aj o zahrievaní a štartovaní motora. V teple naštartuje motor bez problémov, takže sa prípadná skrytá porucha pri zahrievaní či štartovaní nemusí prejaviť. Problém sa však väčšinou objaví práve v chladnejšom počasí a môže vás nepríjemne prekvapiť.

Dôslednú kontrolu po letnej sezóne netreba podceňovať, návšteva autorizovaného servisu vám dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky, ktoré by ste museli neskôr vynaložiť na opravu zanedbaných súčastí vozidla.

TEST Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, rýchle nabíjanie a poriadny motor

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrichádza nový Renault Trafic. Prináša hneď niekoľko noviniek
Nasledujúci článokSkončí sa éra motorov V12? Pevne veríme, že na záchranu je ešte čas