Domov Poradňa Máte poškodený nárazník na aute? Vedeli ste, že môžete dostať pokutu alebo...

Máte poškodený nárazník na aute? Vedeli ste, že môžete dostať pokutu alebo prísť o techničák?

Mali ste menšiu nehodu na parkovisku? Neodkladajte servis na neskôr, aj malá nehoda vás potom môže vyjsť poriadne draho. Preliačený blatník, či dokonca prasknutý nárazník alebo svetlomet treba opraviť čo najskôr. Môžu vás policajti pokutovať?

Na Slovensku je auto ešte stále vnímané skôr ako majetok a nie spotrebný tovar. Na druhej strane, ak aj dôjde k poškodeniu našich miláčikov, veľa ľudí odkladá opravu na neskôr. Čím menšie je poškodenie, tým neskôr navštevujeme servis s výhovorkou – počkám na ďalšiu nehodu a potom to dám opraviť naraz. Takýmto konaním riskujete nielen pokutu, ale aj vznik závažnejších poškodení.

Z malej chyby veľký problém

Poznáte to, stačí chvíľka nepozornosti pri parkovaní a nehoda je na svete. Obzvlášť vo veľkých mestách je štatisticky vyššia pravdepodobnosť poistnej udalosti alebo dopravnej nehody ako na vidieku. Aj drobné, na prvý pohľad nevinné ťuknutie môže ukrývať nástrahy, ktoré predstavujú riziko.

Aj také banality ako prasknutý nárazník či svetlomet vedia v konečnom dôsledku spôsobiť omnoho vyššie výdavky, pokiaľ budete ich servis odkladať. Svetlomety dnešných áut sú nesmierne zložité a obsahujú tú najmodernejšiu technológiu, ktorá je náchylná na akékoľvek poškodenie. Prasknuté ochranné plexisklo automaticky znamená stratu vodoodolnosti. Okrem nesprávnej funkcionality svetlometu môže neskôr dôjsť aj k jeho celkovej výmene vrátane riadiacej jednotky.

Malé nárazy do deformačných častí karosérie, ako sú predný či zadný nárazník, môžu zanechať na prvý pohľad neviditeľné poškodenie výstuh. Pri veľkej dopravnej nehode tak nebudú tieto výstuhy schopné správne absorbovať silu nárazu, čo neraz vedie až k fatálnym následkom. Nehovoriac o poškodeniach bočných výstuh dverí alebo jedného zo stĺpikov, ktoré sú základom kostry karosérie.

Práve preto je vždy na mieste navštíviť autorizovaný servis bezodkladne po nehode či poistnej udalosti. Sieť autorizovaných servisných centier značiek VW, Audi, SEAT, CUPRA, VW Úžitkové vozidlá disponuje vyškoleným personálom, ktorý sa postará o dôkladnú kontrolu celého vozidla a v prípade potreby odporučí okamžitý servis alebo výmenu poškodených dielov.

Pozor na pokuty

Okrem servisných komplikácií a zvýšených dodatočných nákladov riskujete aj problémy s políciou a pokutu. Áno, aj za prasknutý svetlomet alebo odlomený nárazník vás polícia môže pokutovať v zmysle zákona o cestnej premávke.

Policajti majú totiž právo kontrolovať technický stav vášho vozidla. V prípade, že máte uvoľnený alebo inak poškodený nárazník či inú súčasť vozidla, ktorá môže ovplyvniť ostatných účastníkov cestnej premávky a narušiť tak jej bezpečnosť a plynulosť, policajt aplikovaním niektorých ustanovení zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách smie udeliť pokutu za používanie vozidla na pozemných komunikáciách, ktoré sa na nich nesmie prevádzkovať.

§ 69, zákon č. 8/2009 Z. z.:

(1) Policajt je oprávnený
e) kontrolovať technický stav vozidla a úplnosť jeho výstroja a výbavy alebo vyzvať vodiča, aby sa podrobil takejto kontrole, ako aj porovnať údaje uvádzané v osvedčení o evidencii s údajmi na vozidle

§ 4, zákon č. 8/2009 Z. z.:

(1) Vodič je povinný
a) použiť na jazdu len vozidlo, ktoré možno prevádzkovať v cestnej premávke

§ 21, zákon č. 725/2004 Z. z.:

(1) Prevádzkovateľ vozidla, ktoré je v premávke na pozemných komunikáciách, je povinný
a) udržiavať vozidlo v riadnom technickom stave podľa pokynov na obsluhu a údržbu vydaných výrobcom,
f) zabezpečiť, aby vozidlo spĺňalo podmienky prevádzky vozidla v premávke na pozemných komunikáciách ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na vykonanie tohto zákona

Myslite preto na dôsledky svojho konania a servis zbytočne neodkladajte. Škodíte tým nielen svojmu vozidlu, ale aj svojej peňaženke. Rovnako tak majte na pamäti, že vozidlo s komplexnou servisnou históriou, o ktoré bolo príkladne starané, má vyššiu hodnotu pri následnom predaji.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1.9 / 5. Počet hodnotení 23

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEXTREME E – šampionát elektro SUV odštartoval 2. sezónu s Cuprou aj McLarenom
Nasledujúci článokParkovací kotúč na Slovensku, viete kedy a kde ho treba použiť?! Čo vám hrozí ak ho nemáte?