Domov Poradňa Poznáte všetky typy ŠPZ/EČV, ktoré sa u nás používajú? Tu je ich...

Poznáte všetky typy ŠPZ/EČV, ktoré sa u nás používajú? Tu je ich prehľad

Evidenčné číslo vozidla “EČV” je súčasťou každého vozidla. Minimálne teda osobných, úžitkových automobilov, motocyklov a iných motorových vozidiel, ktoré podliehajú evidencii dopravného inšpektorátu. Každé takéto vozidlo tak musí mať pripevnenú EČV, aby mohlo legálne jazdiť po pozemných komunikáciach. Poznáte ich všetky ?

Evidenčné číslo vozidla má oveľa obľúbenejší názov pochádzajúci z histórie. Pojem “ŠPZ-tka” pochádza ešte z 90-tych rokov a tak nejak zľudovel. Aj dnes mnohí z nás ešte volajú oficiálne evidenčné číslo vozidla práve týmto slangovým názvom. No pozorným motoristom určite neujde fakt, že na našich cestách sa vyskytuje viacero druhov evidenčných čísel vozidiel. Kedysi boli ešte “ŠPZ-tky” vybavené iba znakom Slovenskej republiky a označením písmenami SK.

Hviezdičky nahradili znak

Keďže sme súčasťou Európskej únie, dnes sa nan ich nachádza aj znak Európskej únie a zostali iba písmená SK. Znak Slovenskej republiky sa preto presunul za prvé dve písmená evidenčného čísla, ktoré označujú príslušnosť k okresom. Tie sa však stanú minulosťou po sľubovanej reforme evidenčných čísel, ktorej presný dátum však nepoznáme. Jasné je, že dôjde k zjednodušeniu systému a vzniknú univerzálne evidenčné čísla s možnosťou prenosu aj na iné vozidlo toho istého majiteľa.

 

Pôvodne plánovali aplikovať spomínanú reformu od 1.3.2022, no kvôli problémom s aplikovaním do praxe a aktuálnym systémom sa termín posúva. Zatiaľ nový termín znie začiatok budúceho roka, či však aj zostane dodržaný nevie nik. Nový tvar evidenčného čísla ponesie nasledovnú podobu – AA000AA. Keď sme si prešli cez akutálny a pravdepodobne aj budúci tvar evidenčných čísel, pozrime sa spoločne bližšie na jednotlivé druhy.

Pribúdajú zelené ?

Klasické evidenčné čísla s bielym podkladom poznáme asi všetci. No na našich cestách sa čoraz viac vyskytujú aj evidenčné čísla so zeleným podkladom, určeným pre hybrdiné a elektrické vozidlá.

Biele tabuľky so zelenými znakmi a písmenom C slúžia pre dovezené vozidlá zo zahraničia a vozidlá, ktoré nie sú schválené v premávke na pozemnej komunikácii. Sem patria napríklad doma skonštruované traktory. V prvom riadku sa nachádza iba spomínané písmeno C a v druhom riadku nájdeme 5 číslic.

Žlté tabuľky s písmenom V patria vozidlám, ktoré sú určené na jednotlivý vývoz von zo Slovenska. Sem patrí aj červené pole vyznačujúce ich platnosť.

Biele tabuľky s červenými znakmi a písmenom M patria tým vozidlám, ktoré sa radia medzi novovyrovené, novokúpené, respektíve vozidlá určené na skúšobné jazdy.

Ak máte doma veterána, určite poznáte žlté tabuľky s červenými znakmi a písmenom H. Tieto značky sú však pridelené vozidlu iba vtedy, ak o tom rozhodne príslušný orgán Medzinárodnej organizácie historických vozidiel.

Športoví jazdci doma môžu mať na závoďáku pripevnené biele tabuľky s modrými znakmi a písmenom S. Teda ak vlastníte závodný špeciál, pravdepodobne tieto značky poznáte.

Rôzne farby, rôzne práva

Biela tabuľka s písmenom P patrí vozidlám Policajného zboru a Ministerstvu vnútra SR. Môže ísť aj o vozidlá s právom prednostnej jazdy. Ak na ceste uvidíte evidenčné číslo s bielym podkladom a iba číslami, ide o vozidlo ozbrojených síl, respektíve vozidlo Ministerstva obrany SR. Rovnako ako policajné vozidlá môžu mať v istých prípadoch právo prednostnej jazdy.

No a na záver modré tabuľky so žltými písmenami. Začínajú dvojicou písmen EE alebo ZZ. Patria vozidlám zastupiteľských úradov iných krajín na území SR (písmená EE), respektíve vozidlám patriacim administratívnemu a technickému osadenstvu cudzích zastupiteľských úradov (písmená ZZ). Skrátene, patria veľvyslanectvám iných krajín na Slovensku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoviny
Predchádzajúci článokVodiči pozor, toto by ste mali vedieť! Budú platiť nové pravidlá pri dopravnej nehode
Nasledujúci článokVolkswagen v Bratislave ukončuje výrobu niektorých modelov. Ešte k tomu aj znižuje výrobu