Domov News Chystáte sa na lyžovačku? Raz a navždy sa zbavte tohto zlozvyku

Chystáte sa na lyžovačku? Raz a navždy sa zbavte tohto zlozvyku

Na lyžovačku je potrebné pripraviť nielen seba, ale aj auto. Obzvlášť to platí v prípade prepravy batožiny, lyží či snowboardov. Najbezpečnejším miestom pre lyže a snowboardy sú strešné nosiče.

Stále viac ľudí prepravuje lyže a snowboardy v aute. Mnoho automobilov umožňuje sklopiť zadné prostredné sedadlo, čím sa vytvorí priestor na ich prepravu, to však neznamená, že toto miesto je pre posádku v prípade kritickej situácie bezpečné. Niektorí lyžiarske veci či bežky prenášajú uložené krížom cez celú kabínu. Neuvedomujú si, že v prípade nehody môžu byť nesprávne uložené lyže tichým zabijakom. Nehovoriac o tom, že napríklad v takom Rakúsku je preprava voľne položených lyží vo vnútri vozidla zakázaná. Už pri prudkom brzdení môžu tieto predmety spôsobiť škody na interiéri vozidla, čo by vám dovolenku značne znepríjemnilo.

Aj keď toto riešenie nepatrne zvyšuje spotrebu a hluk vo vyšších rýchlostiach, lyže, snowboardy a bežky patria na strešný nosič alebo do strešného boxu, hovorovo známeho aj ako truhla.

Nosič alebo strešný box presne na mieru

Vodiči vozidiel značiek Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA a Volkswagen Úžitkové vozidlá sa môžu obrátiť na svojich predajcov so žiadosťou o originálny uzamykateľný nosič lyží a snowboardov s výsuvnou funkciou alebo bez nej, prípadne o originálne strešné boxy. Tie majú optimalizovaný, aerodynamický tvar, ktorý maximálne redukuje rušivé zvuky počas jazdy. K dispozícii sú napríklad v čiernej matnej alebo lesklej farbe. Na výber máte aj rôzne objemy od 340 litrov a viac. Strešné boxy disponujú rôznymi uzamykateľnými systémami. Niektoré strešné boxy sú jednostranne otvárateľné a vybavené systémom dvoch zámkov.  Ďalším variantom je systém s 3-bodovým centrálnym uzamykacím mechanizmom a dajú sa otvárať z obidvoch strán. To príde vhod napríklad na preplnených parkoviskách pred lyžiarskym strediskom, kde sa bojuje o každý centimeter miesta.

Interiérový vak s bezpečným upevnením

Ak však stále neuvažujete nad strešným boxom alebo nosičmi, existuje aj relatívne bezpečné interiérové riešenie prevozu lyží či snowboardov v interiéri vozidla, a to pomocou vaku na lyže i snowboardy. Ten viete bezpečne pripevniť k upevňovacím okám v batožinovom priestore vozidla. Takýto vak pojme až 4 páry lyží alebo 3 snowboardy, je vodotesný a zabráni tak zašpineniu interiéru vozidla. Vďaka integrovaným kolieskam je manipulácia s vakom jednoduchá, a to napríklad pri samotnom presune z hotela k zaparkovanému autu.

Chráňte si batožinový priestor

Pri batožinovom priestore ešte ostaneme. V žiadnom prípade nesmieme opomenúť veľmi praktický doplnok – rohož do batožinového priestoru. Lyžiarky a snowboardové topánky bývajú špinavé od blata na parkovisku, no vďaka prídavnej rohoži ochránite čalúnenie batožinového priestoru. Táto rohož obsahuje aj vysúvateľnú ochrannú prikrývku, ktorá chráni nakladaciu hranu pred poškodením či poškrabaním.

Praktickým riešením je aj upevňovací modul do kufra vozidla, ktorý rozdelí batožinový priestor na dve časti a zároveň zabezpečí náklad proti neželanému pohybu.

Nepodceňujte snehové reťaze

Pokiaľ cestujete do vysokohorského prostredia, pred cestou si nezabudnite naštudovať podmienky platiace pre príjazdové cesty. Ak tieto vyžadujú použitie snehových reťazí a s ich inštaláciou na kolesá ešte nemáte skúsenosti, pred odjazdom si natrénujte ich nasadzovanie na kolesá. Ide o relatívne jednoduchý úkon, no pokiaľ s tým nemáte skúsenosti, vonku zúri tuhý mráz a fujavica, maturovanie nad reťazami pri odstavenom aute niekde na krajnici nie je práve najlepšie strávený čas. Originálne snehové reťaze Volkswagen majú napríklad inovatívny upevňovací systém s automatickým napínačom. Ten vám podstatne uľahčí nasadzovanie a upevňovanie reťazí, ich montáž tak bez väčších problémov zvládnu aj dámy. Pred kúpou určite poproste predajcu, aby vám ukázal ich inštaláciu a sami si ju potom aj vyskúšajte.

Preventívna kontrola stavu automobilu

Ten, kto sa vydá na dlhšiu cestu, by nemal váhať ani s preventívnou prehliadkou v autoservise. Dôsledne odporúčame dať si skontrolovať brzdovú sústavu, chladiacu kvapalinu, autobatériu, stav zimných pneumatík, stierače a ostrekovače.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDánska automobilka Zenvo sa lúči s modelom TSR-GT limitovanou edíciou
Nasledujúci článokTEST MG ZS 1,0 TGi – potenciálny bestseller môže zosadiť Kamiq