Domov News Toto sú diely, pri ktorých sa neoplatí vymýšľať s neoriginálom

Toto sú diely, pri ktorých sa neoplatí vymýšľať s neoriginálom

Ak si v aute vymeníte koberčeky alebo disky za nejaké iné, na životnosť, výkon a bezpečnosť vozidla to nebude mať okrem estetického hľadiska žiadny vplyv. Ak však nahradíte originálne komponenty výfukového alebo brzdového systému za nejaké iné, častokrát lacnejšie diely, vystavujete sa riziku, že buď na vašom vozidle nebudú fungovať správne alebo budú mať podstatne kratšiu životnosť. Toto sú diely, pri ktorých nevymýšľajte a zostaňte vždy pri origináloch.

Svetlá a žiarovky

Dobrá viditeľnosť a jasný výhľad sú extrémne dôležité, najmä v tmavých a zamračených dňoch. To najmä v zime zvyšuje dôležitosť kvalitného osvetlenia vozidla. Originálne svetlá a žiarovky zabezpečujú, že cesta pred vami je vždy jasne osvetlená a vozidlo je dobre viditeľné aj pre ostatných astníkov cestnej premávky. Dizajn a grafika svetelných elementov dávajú vozidlu dušu a popri funkčnosti zohrávajú aj veľmi dôležitú dizajnovú úlohu. Originálne svetlomety majú individuálny, moderný a elegantný dizajn, vďaka ktorému zostane zachovaný celý charakter vášho vozidla.

Avšak okrem dizajnu je dôležitá aj technológia, ktorá má v oblasti svietenia, komfortu jazdy a predovšetkým bezpečnosti cestnej premávky vysokú dôležitosť. Za šera a v tme sú nevyhnutné svetelné zdroje s vysokou svietivosťou a dlhou životnosťou. Oba atribúty poskytujú originálne LED svetlomety, konvenčné halogénové svetlomety s originálnymi žiarovkami, a tiež často používané originálne xenónové svetlomety s xenónovými výbojkami.

Diely brzdového systému

Najmä v zime, keď prší, sneží alebo mrzne, má spoľahlivý brzdový systém mimoriadny význam. A pretože sa jeho komponenty používajú prakticky neustále, podliehajú prirodzenému opotrebovaniu. Preto je pri ich výmene najlepšie použiť originálne diely, aby neutrpela celková výkonnosť brzdového systému. Originálne brzdové kotúče a platničky sa vyznačujú vynikajúcim spracovaním a prvotriednou kvalitou materiálu. To zaručuje odolnosť voči opotrebovaniu a dlhšiu životnosť. Ich vlastnosti ďaleko prekračujú zákonom predpísané štandardy, pretože sú vyvíjané dlhé mesiace až roky presne na mieru hmotnosti alebo jazdným parametrom daného vozidla. Vďaka tomu brzdový systém dosahuje špičkovú výkonnosť, ktorá je nevyhnutná pre bezpečnosť jazdy.

Podobne odporúčame používať aj originálnu brzdovú kvapalinu. Vyznačuje sa totiž šetrnosťou k použitým materiálom v brzdovom systéme, pomáha chrániť tesnenia, zabraňuje korózii trubíc a valcov a svoje funkcie plní aj pri extrémnych zimných teplotách.

Diely výfukovej sústavy

Výfuková sústava má vo všeobecnosti dve hlavné úlohy: minimalizovať emisie vo výfukových plynoch a zároveň zabezpečiť redukciu hluku spôsobeného spaľovaním zmesi v motore. Originálne tlmiče výfuku, zberné výfukové potrubia alebo katalyzátory zabezpečujú spoľahlivú funkčnosť za každých okolností.

Treba si uvedomiť, že kvôli svojmu umiestneniu pod vozidlom je výfuková sústava vystavená nielen nečistote a posypovej soli, ale aj vplyvom počasia. Preto všetky použité komponenty musia byť schopné odolávať náročným podmienkam. Originálne stredné aj koncové tlmiče výfuku sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov ako napríklad z ušľachtilej ocele, a preto si s takýmito podmienkami dokážu hravo poradiť. To je skutočnosť, ktorú nemožno podceňovať, pretože výfukové plyny benzínového motora môžu dosahovať teplotu až okolo 800 °C. Originálne diely sú navyše konštruované tak, aby optimálne podporovali výkonové charakteristiky motora a znižovali emisie hluku.

originálne diely

Originálne zberné výfukové potrubia a katalyzátory, ktoré spoľahlivo odvádzajú výfukové plyny, sú pevné a tepelne odolné. Vďaka nim sa darí znižovať emisie ako uhľovodíky (HC) a oxid uhoľnatý (CO) až o 98 % pred vypustením do ovzdušia – čím výrazne prispievajú k ochrane životného prostredia. Originálne diely sú rozmerovo presné a optimálne prispôsobené pre jednotlivé vozidlá. To sa týka aj všetkých upevňovacích prvkov alebo špeciálnych držiakov zabezpečujúcich bezpečné upevnenie jednotlivých komponentov a znižovanie vibrácií. Nezanedbateľným faktom je aj to, že tieto držiaky sú samonastaviteľné, a preto upevnenie zostáva rovnaké, aj keď sa výfuková sústava vplyvom vysokých teplôt roztiahne.

Autobatéria

Autobatérie dodávajú elektrickú energiu potrebnú na naštartovanie motora a súčasne slúžia na napájanie elektronických systémov vo vozidle. Autobatérie počas jazdy akumulujú elektrickú energiu vyrobenú alternátorom a jej distribúciou zabezpečujú funkčnosť všetkých elektronických systémov vo vozidle. Originálne autobatérie sa optimálne hodia k príslušným motorom, pretože od začiatku návrhu vozidla zohľadňujú rôzne špecifické aspekty ako výkon alternátora alebo spotrebu elektronických systémov v celom vozidle.

originálne diely

Treba mať tiež na pamäti, že vo vozidlách bez funkcie štart-stop sa používajú väčšinou klasické olovené autobatérie. Pre vozidlá so systémom štart-stop s malým výkonom motora a malým počtom elektronických systémov sú vhodné autobatérie EFB/EFB+ odolné voči cyklickému namáhaniu a pre motory s vysokým výkonom so systémom štart-stop a veľkým počtom elektronických systémov sú určené autobatérie AGM so separátormi zo sklených vlákien. Obidva vyššie spomenuté typy batérií majú vysoký obsah olova a podávajú vysoký výkon aj pri nízkych  teplotách.

Ozubené remene a vodné čerpadlá

Vodné čerpadlá zabezpečujú optimálnu funkciu chladenia, čím chránia blok motora a hlavu valcov pred prehriatím. Rozvodový remeň je zasa jeden z najdôležitejších komponentov motora – zabezpečuje správne časovanie otáčania kľukového a vačkového hriadeľa. Ak je potrebné diely vymeniť, je dôležité, aby všetky dokonale zapadli k sebe. Rozvodové remene patria medzi diely podliehajúce veľkému opotrebeniu, v pravidelných intervaloch po 60 000 až 210 000 km sa realizuje ich výmena. Rozvodový remeň často poháňa aj vodné čerpadlo. Bez rozvodového remeňa v motore nič nebeží. A keďže neustále pracuje, počas svojej životnosti prejde v motore vzdialenosť, ktorá zodpovedá šesťkrát ceste okolo sveta.

originálne diely

Vzhľadom na to, že rozvodové remene sú neustále vystavované enormnej záťaži, nemali by ste šetriť na nesprávnom mieste a zamerať sa predovšetkým na spoľahlivosť a kvalitu, ktorá je vlastná originálnym dielom. Pretrhnutie nekvalitného ozubeného remeňa totiž môže viesť k drahému poškodeniu motora Preto je vhodné ponechať jeho výmenu na odborníkov, ktorí zabezpečia jeho profesionálne nastavenie a napnutie. Súčasne by mala byť vykonaná výmena vodného čerpadla, napínacej a vodiacej kladky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.3 / 5. Počet hodnotení 75

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpolu s vládou padá aj akčný plán rozvoja elektromobility 2
Nasledujúci článokAko sa online kasína líšia od tých kamenných