Domov Poradňa Auto na wapke iba ošpliechate. Takto ho umyjete rýchlo, lacno a kvalitne

Auto na wapke iba ošpliechate. Takto ho umyjete rýchlo, lacno a kvalitne

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Dokážu vysokotlakové samoobslužné autoumyvárne umyť auto poriadne? Je pravda, že kefy skutočne ničia auto? Spýtali sme sa odborníka na detailing, Drahomíra Pioka. Odpoveď vás poriadne prekvapí.

Priestory na veľkých parkoviskách čoraz častejšie obsadzujú verejné samoobslužné autoumyvárne. Tie priniesli akúsi revolúciu v umývaní. Z tohto procesu sa stal zážitok a pre niekoho aj nedeľný program. Dlhé kolóny pred obľúbenými wapkami nie sú výnimočné, najmä počas víkendov. Mnohí si myslia, že za pár drobných dokážu umyť auto presne tak, ako potrebujú a nepoškodzujú si pritom lak na svojom aute. Je tomu skutočne tak? S problematikou umývania vozidiel sme oslovili majiteľa známeho detailingového centra RDM Garáž, Drahomíra Pioka.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Pozor na wapku

Pri tlakovom umývaní, keď používate len samotnú wapku, auto v živote dobre neumyjete, doslova ho len ošpliechate. Pretože tým tlakom vody ho nedokážete umyť. Dáte z neho dole len tú najväčšiu špinu, ale neumyjete ho,“ hovorí Draho. A to aj pri používaní rôznych programov, ako napríklad umývanie mikropráškom a podobe. Pri nedbanlivej manipulácii s wapkou môžete lak auta dokonca poškodiť.

Pokiaľ ste príliš blízko s tlakovou pištoľou pri vašom vozidle, dokážete lak doslova odseknúť. Nehovoriac o používaní samotnej kefy, ktorá sa na wapkách nachádza. Nepoužíval by som nikdy v živote tú kefu, ktorá je na tých wapkách, ani na kolesá. Práve ňou totiž dokážete poškriabať nielen karosériu ale aj samotné disky. Uvedomiť si treba aj skutočnosť, ako veľmi sú tieto kefy znečistené,“ vysvetľuje Drahomír Piok.

Ďalším dôležitým faktorom je používanie chémie pri vysokých vonkajších teplotách. „Pokiaľ v lete prídete na wapku, to auto je horúce a vy naň nastriekate napríklad aktívnu penu, ostanú vám na karosérii rôzne škvrny, ktorých sa už nezbavíte. Viete si poškodiť auto aj na obyčajnej wapke, vôbec to nie je žiaden problém,“ skonštatoval Draho.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Naozaj kefy ničia naše autá?

S nástupom wapiek sa dostalo umývanie v klasickej automatizovanej umývacej linke na vedľajšiu koľaj. Hlavným argumentom kritikov je predovšetkým strach z poškodenia vozidla či vysoká cena. Draho sa vyjadril jednoznačne: „Každý fyzický kontakt s karosériou vozidla, či už suchou handrou alebo kefami, ničí lak auta. Záleží však od majiteľa, čo je ochotný akceptovať. Obzvlášť, ak si uvedomíme skutočnosť, že auto nám má v prvom rade slúžiť. Pravdou však ostáva, že kvalitné kefy dokážu auto skutočne umyť, čo wapka nedokáže.“ Poškodenie laku auta na moderných kefách nemožno prirovnávať k tým z minulosti. Ide skôr o bežné opotrebenie, pričom nie je žiadnym tajomstvom, že samotné automobilky umývajú autá na kefách.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

 

Obrovská výhoda pri niektorých autoumyvárňach je, ak disponujú ručným predumytím od hrubej špiny. Ten človek, ktorý tam pri nich je prítomný, vie čo má umyť a samotná prevádzka tým zabráni, aby jej príliš špinavé auto znečistilo celú linku,“ poznamenal Draho. Dnešné autoumyvárne tak dokážu poškodenie minimalizovať práve ručným predumytím vozidla. Vďaka nemu nedochádza k prebytočnému zaneseniu čistiacich kief.

Tanker v Podunajských Biskupiciach

Presne takýto spôsob používa aj vybraná autoumyváreň v Podunajských Biskupiciach na čerpacej stanici Tanker. Táto konkrétna linka je okrem prítomnosti zamestnanca, ktorý ručne pred umyje auto, výnimočná aj dĺžkou umývania. Jej celková kapacita je až 35 áut za hodinu, čo v tejto časti Bratislavy nemá obdobu a Vaše auto sa dokáže umyť a vysušiť do 3 minút.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

V lokalitách, kde nie je k dispozícií obslužný personál, si sieť ČS Tanker pripravila zmenu v nastaveniach umývacích liniek. Už ten najlacnejší program obsahuje v sebe tlakové predumytie karosérie, čím sa dosiahne rovnaká eliminácia hrubých nečistôt pred začiatkom umývacieho procesu.

Po týždni jazdenia bolo auto za 3 minúty pripravené na fotenie. Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

V kombinácii s penovými kefami a tlakovými predumytím získate výbornú príležitosť, ako sa o svoje auto dôkladne a bezstarostne postarať, a to už od 3,99 €. Viac si môžete pozrieť vo videu so Škodou Kodiaq.

Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 - kupujte kým sa dá!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.1 / 5. Počet hodnotení 118

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault 5 E-Tech podrobne – pohon, dojazd, výbava, foto
Nasledujúci článokCOTY 2024: Tesný súboj na čele, trpká porážka Toyoty