Domov Recenzie VIDEO: Opel Astra Plug-in Hybrid, je lepší ako Peugeot 308?

VIDEO: Opel Astra Plug-in Hybrid, je lepší ako Peugeot 308?

Francúzske korene nezaprie, ale podarila sa!

Takto má vyzerať koncernová spolupráca. Opel dokazuje svoje postavenie v rámci koncernu Stellantis a prináša odlišný pohľad na hatchback svojej triedy.

Kým Peugeot 308 prináša emotívny dizajn, Astra vsadila na jednoduchú dynamiku. Spoločná platforma definovala proporcie dlhej prednej kapoty a kabíny posunutej čo možno najviac dozadu. Prednej časti dominuje výrazné prepojenie svetlometov čiernym pásom. Pohľad upúta aj masívny stredový prelis kapoty odkazujúci na dizajnérsky jazyk s názvom Compass. Ten Opel použil aj v prípade zadných partií.

Astra získala najmä na šírke, z ktorej ťaží aj samotný dizajn a maskulentné postavenie. Rozchod kolies je väčší až o 8 centimetrov. Úzke skupinové svetlá pôsobia decentne, rovnako ako tretie brzdové svetlo, ktoré pripomína označenie S na kompase.

Nová generácia Opel Astra sa môže pochváliť aj vlastnými Matrix-LED svetlometmi, ktoré dokážu vyrezávať hneď niekoľko objektov súčasne. Astra ich prebrala rovno z modelu Insignia a po novom tak disponujú až 84 samostatnými diodami v jednom svetlomete.

Pekný dojem z prednej časti narúšajú len nevzhľadné otvory mriežky chladiča v hornej časti. Tie boli však z konštrukčného hľadiska nevyhnutné.
Opel Astra Plug-in Hybrid – ktorý nesklamal

Počas našich prvých jázd sme sa rozhodli vyskúšať plug-in hybridnú verziu, ktorá je aktuálne tou najvýkonnejšou v ponuke. Systém sa skladá z preplňovaného benzínového štvorvalca s objemom 1,6 litra, ktorý ponúka výkon 110 kW a krútiaci moment 250 Nm. Plug-in hybridnú sústavu dopĺňa elektromotor a akumulátor s kapacitou 12,4 kWh. Celkový systémový výkon predstavuje 133 kW a 360 Nm krútiaceho momentu.

2022 Opel Astra Plug-In Hybrid je lepší ako Peugeot 308?

Aj napriek nie príliš teplému počasiu sa nám podarilo prejsť 45 kilometrov v kombinovanej premávke, ktorá zahŕňala prevažne mesto a okresky. Celková jazdná dynamika nás príjemne prekvapila, rovnako ako aj chod benzínového štvorvalca. Ten sa k naladeniu auta hodí omnoho viac ako ponúkané trojvalce. Súdiac z predchádzajúcich skúsenosti s novou generáciou Peugeotu 308. Len škoda, že poriadny štvorvalec získate jedine v kombinácii s elektrifikovanou sústavou.

Podvozok je takmer totožný ako v prípade modelu Peugeot 308, rozdiely sú len veľmi minimálne. Osobne mi prišla zadná náprava o čosi tuhšia, ale to môže byť spôsobené práve vyššou hmotnosťou akumulátora v prípade našej verzie.

Interiér je príjemným prekvapením

Podobne ako exteriér, aj vo vnútri novej Astry budete márne hľadať zbytočné prekombinované tvary a atypické riešenia. Opel vsadil na overenú koncepciu a svojim zákazníkom ponúka konzervatívnu, no mimoriadne funkčnú a minimalistickú architektúru. Už na prvý pohľad je vidieť, že Peugeot nedovolil Astre tak luxusné spracovanie ako vo svojom vlastnom modeli. To však vôbec nevadí, keďže Astra si poradila a vyhráva najmä vo funkčnosti a továrenskom spracovaní.

Ovládanie základných funkcií klimatizácie je umiestnené na jednoduchej mechanickej lište, hneď pod displejom infotainmentu. Ten je zapustený v jednotnom paneli, orientovanom na vodiča. Okrem digitálneho prístrojového štítu tu nájdeme aj decentný výduch klimatizácie. Takéto usporiadanie je prehľadné a Opel tak môže osloviť zákazníkov, ktorí neuznávajú futuristický interiér modelov Peugeot. Vďaka tejto koncepcii Opel získal aj veľký Head Up displej premietaný priamo na čelné sklo.

Zahnutý panel pred vodičom môže byť za príplatok vyhotovený aj v celo-sklenenej podobe.

Priestor na zadných sedadlách nie je príliš veľký, ale bez problému som si sadol aj sám za seba, pričom meriam 188 centimetrov. Jediná výtka poputuje k nie príliš ideálnemu uhlu otvárania zadných dverí, vďaka čomu bude manipulácia s detskou sedačkou o čosi zložitejšia.

2022 Opel Astra Plug-In Hybrid je lepší ako Peugeot 308?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault Scénic Vision: hybrid, aký ste ešte nevideli
Nasledujúci článokPorsche na Slovensku investuje skoro 200 miliónov eur. Vyrábať bude batériové systémy