Domov News TECH TEST Samsung Galaxy S23 Ultra – kráľ je mŕtvy, nech žije...

TECH TEST Samsung Galaxy S23 Ultra – kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ

Po nedávnom teste základného modelu vlakovej lode od Samsungu sa nám do rúk dostal aj ten z opačného spektra, variant Ultra. Oproti predchodcovi sú vonkajšie zmeny prakticky nepatrné, avšak vo vnútri je to už úplne iný príbeh. Čo nové teda prináša Samsung Galaxy S23 Ultra?

S predchodcom by ste ho nerozoznali

Dizajnovo je Samsung Galaxy S23 Ultra v podstate na nerozoznanie od svojho predchodcu. Ergonomicky smartfón skvelo padne do ruky, čomu veľmi pomáhajú najmä zahnuté okraje spolu s displejom. Vďaka tomu zvládnete pomerne veľký smartfón bez problémov ovládať aj jednou rukou. 

Z prednej strany si zachováva 6,8-palcový Dynamic Amoled 2 X displej s obnovovacou frekvenciou 120 hz. Nutne zmieniť, že obnovovaciu frekvenciu je možné meniť v plnom rozsahu od 1 do 120 hz, čo v konečnom dôsledku znamená podstatne lepšiu výdrž. Displej disponuje rozlíšením 1440×3088 pixelov s výbornými farbami a doposiaľ najhladšími animáciami v porovnaní celým radom Galaxy. Tomu asistuje maximálna svietivosť displeja, ktorá je tak ako pri Galaxy S23 rovných 1750 nitov a je absolútne dostačujúca aj pri ostrom dennom svetle.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Zahnutý displej

Vylepšením prešla aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá ponúka zväčšenú plochu a bez väčších problémov odomkne telefón aj s mokrými prstami. Rovnako ako mladší brat Galaxy S23, tak aj Galaxy S23 Ultra dostal ako prvý smartfón vôbec vylepšené ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus 2. Sklo je mimoriadne odolné voči poškriabaniu, takže sa vôbec nemusíte báť využívať pero S Pen. Samozrejmosťou je aj certifikácia odolnosti IP68 voči prachu a vode. 

Zo zadnej strany ostalo všetko po starom. Nájdeme tu 5 vystupujúcich modulov so štvoricou fotoaparátov.  Zachovalo sa aj skvelé matné spracovanie, zabraňujúce nežiaducim odtlačkom prstov. Jediné negatívum predstavuje vystupujúca pätica modulov, ktorá na stole spôsobuje hojdanie smartfónu. Riešením by mohlo byť vhodné puzdro. Na margo zahnutého displeja by sme v prípade zakúpenia Galaxy S23 Ultra odporučili zvoliť pripoistenie displeja, nakoľko ohnuté displeje sú o niečo viac náchylnejšie na prasknutie a samotná výmena predstavuje takmer tretinu ceny smartfónu.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Súčasťou Samsungu Galaxy S23 Ultra nesmie chýbať ani pero S Pen. Po prvotnom vyskúšaní sme mu veľmi rýchlo prišli na chuť a prekvapivo sme ho využívali aj pri úplne banálnych veciach, ako napríklad scrollovanie sociálnych sietí. Okrem iného skvelo slúži na písanie, maľovanie, dokonca ho viete na diaľku použiť ako spúšť pri fotografovaní.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Veľké zmeny vo vnútri

Rovnako ako pri Galaxy S23, tak aj Galaxy S23 Ultra dostal nový chipest Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Spoločne s vylepšeným chladením má výkonu skutočne na rozdávanie a počas testu sa nenašlo nič, čo by ho zaskočilo. Celý tento systém spolupracuje s najnovším operačným systémom Android 13. Nie je preto náhoda, že sa Galaxy S23 Ultra označuje ako momentálne najlepší Android smartfón na trhu.

Vylepšená optimalizácia pomohla mimo iného aj výdrži batérie. Batéria síce zostala rovnaká, avšak životnosť je teraz oveľa dlhšia. Pri náročnejších dňoch sa nám bežne stávalo, že sa na konci dňa Galaxy S23 Ultra nedostal pod úroveň 30% batérie. Naopak, počas bežného celodenného používania zostávala na konci dňa z batérie takmer polovica. Z hľadiska nabíjania poskytuje smartfón 45 W nabíjanie káblovo a 15 W bez kábla. V preklade to znamená, že z 15 % nabijete káblovo batériu do plna za menej ako hodinu a približne tri a pol hodiny potrvá nabíjanie bez kábla.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Fotoaparáty dostali riadnu posilu

Galaxy S23 Ultra disponuje štvoricou fotoaparátov na zadnej strane a samostatnou selfie kamerou na strane prednej. Štvorici po novom dominuje až 200 MP hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou, ktorý momentálne v rámci konkurencie nemá obdobu. Poskytuje vynikajúce ostrenie, ako aj výslednú kvalitu fotografií či videa. Inak to nie je ani v prípade nočných záberov. Fotografie pôsobia veľmi prirodzene s vysokým detailom.

Na svoje si prídu aj priaznivci astrofotografie, keďže Galaxy S23 Ultra poskytuje až 100x optické priblíženie s funkciou AI úpravy fotografií. Ostatné fotoaparáty však zostali bez zmeny. Nájdeme medzi nimi 10 MP teleobjektív s 3x optickým priblížením, 10 MP teleobjektív s 10x optickým priblížením a 12 MP ultra – široký objektív. Fotografie sú klasicky kvalitné s dobrým detailom a mierne vyššou saturáciou. Novinkou je možnosť natáčať až 8K video pri 30 fps, ale aj klasické 4k pri 60 fps. Zmena nastala aj v prednej selfie kamere, kde 40 MP objektív nahradil objektív s 12 MP. Nový objektív poskytuje paradoxne o niečo lepšiu kvalitu, ako aj vylepšenú funkciu autofocusu. 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Dokonalý smartfón?

Samsung Galaxy S23 Ultra je dokonalo vyladeným smartfónom so všetkým, čo náročný užívateľ potrebuje a nám sa skutočne ťažko hľadali možné negatíva. Navyše dostanete od Samsungu záruku na 5 rokov softvérovej a bezpečnostnej podpory. Všetky tieto skutočnosti prispeli aj k faktu, že si autor článku po ukončení testu zadovážil rovnaký model na osobné účely. Cena štartuje na 1 399 € a k dispozícii je v štyroch prevedeniach: čierna, krémová, zelená a fialová. 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 57

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolvo XC40 Recharge a C40 Recharge dostali “upgrade”
Nasledujúci článokCyberster: elektrický roadster od MG má 544 koní