Domov News TECH TEST Samsung Galaxy S24 Ultra – dotiahnutý do extrému

TECH TEST Samsung Galaxy S24 Ultra – dotiahnutý do extrému

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Samsung s radom Galaxy Ultra vyšperkoval nedostatky a ďalej budoval na troch úspešných základoch, akými sú veľký displej, nekompromisný výkon a všestranné kamerové funkcie. Samsung Galaxy S24 Ultra prináša do tejto trojice nový rozmer, ktorými sú AI funkcie. Avšak, nespoliehajte sa na ne ako na rozhodujúci faktor.

Vynovený dizajn razí cestu len evolučnými rozhodnutiami. Nečakajte žiadne zásadné zmeny. Samsung Galaxy S24 Ultra je oproti predchádzajúcej generácii hranatejší a spredu aj zozadu viac plochý. Mne osobne vyhovuje plochá obrazovka a keďže ide o aktuálny dizajnový trend pri všetkých mobilných telefónoch, Samsung nemohol zaostávať. Niektorých používateľov to však zamrzí – navonok totiž dáva najavo, že spoločnosť už nie je tak otvorená experimentom ako kedysi.

Samsungu sa však podarilo zväčšiť displej aj pri zachovaní rovnakej veľkosti tela. Dizajnérom sa to podarilo tak, že zmenšili okraje na stranách telefónu a 6,8-palcový zobrazovací panel tak zakrýva väčší pomer prednej plochy zariadenia. Navonok potešia aj kvalitné dizajnérske rozhodnutia, ako napríklad pero S Pen, ktoré menej vyčnieva zo spodnej strany rámu. Čerešničkou na torte je fakt, že Samsung tento rok použil titánový rám.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Parádny displej

Ak by som mal vybrať len jednu vec na Galaxy S24 Ultra, ktorá si skutočne zaslúži príznak „Ultra“, bol by to práve nádherný dynamický AMOLED displej. Juhokórejčania na trh uviedli aktuálne najlepší displej zo všetkých smartfónov. Variabilná obnovovacia frekvencia 1 Hz až 120 Hz je v tejto cenovej kategórii už normou, absolútne bezkonkurenčná je však maximálna svietivosť 2600 nitov. Pre porovnanie, maximum iPhonu 15 Pro Max je 2000 nitov.

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Ani na priamom slnku nie je problém s čitateľnosťou kvôli žiarivosti displeja. Skvelý je aj minimálny jas – displej dokáže byť veľmi tmavý, čo sa vám zíde napríklad pri používaní telefónu v noci. Už štandardne ponúka skvelé pozorovacie uhly a nádherne vykreslený, živý a sýty obraz v rozlíšení QHD+ (3120 x 1440 pixelov). Kvôli masívnej 5000 mAh batérii aj vďaka energeticky úspornému čipu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy je výdrž batérie naozaj skvelá. Ide o jeden z mála telefónov, ktorý môžete od rána do večera využívať na maximum a nemať pritom obavy, že vám nevydrží do ďalšieho nabitia.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Používať Galaxy S24 Ultra naplno, samozrejme, znamená fotiť. Tento model je známy svojimi všestranne užitočnými kamerami. Samsung všetky fotoaparáty vynovil a v bežných scénach si všimnete mierne vylepšenie, aj keď spoločnosť stále zápasí so šumom v tmavých miestach. Hlavný fotoaparát taktiež nezvláda náročné svetelné podmienky tak, ako by ste čakali. Samsung odstránil 10x optický teleobjektív s rozlíšením 10 Mpix a nahradil ho 5x optickým teleobjektívom s rozlíšením 50 Mpix. Staré generácie mali problém pri násobkoch priblíženia, pri ktorých sa ešte nezapol 10-násobný zoom fotoaparát. S novou generáciou je rozsah kvalitného zoomu širší, v rozmedzí od 5-násobného až do 10-násobného priblíženia je Galaxy S24 Ultra neporovnateľne kvalitnejší ako predchádzajúce generácie.

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
AI funkcie

Žiaľ, kompromis prichádza v extrémnych priblíženiach, ktoré sa blížia 100-násobnému Space Zoomu. Galaxy S24 Ultra v tomto ohľade neprináša žiadne vylepšenia a v niektorých situáciách je na tom dokonca horšie ako predchádzajúca generácia. Lenže kamery nie sú hlavným bodom záujmu o túto generáciu. Samsung sa snaží upriamiť našu pozornosť na Galaxy AI – súhrn funkcií založených na umelej inteligencii, ktoré spoločnosť priamo integrovala do softvéru. Žiaľ, tu sa revolúcia nekoná. Funkcie prekladania textu a hovorov v slovenčine nevyužijete. Spôsoby rýchleho formátovania a prepisovania textu môžu byť občas užitočné, no len v ojedinelých prípadoch vám nejakým zásadným spôsobom ušetria čas.

Funkcie na úpravu fotografií, ako presúvanie a mazanie subjektov, je fajn mať poruke priamo v editore v Galérii, ale sú nepredvídateľné a taktiež nefungujú tak dobre, ako keby ste fotografiu upravovali priamo v aplikáciách ako Snapseed či Lightroom. Zvyšok AI funkcií sú len párty triky. V skutočnosti v nich nehľadajte dôvod, prečo si zaobstarať Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Jedinou užitočnou novinkou je možnosť rýchlej sumarizácie práve otvoreného článku, no táto funkcia funguje iba v aplikácii Samsung Internet. A ak používate iný internetový prehliadač, pravdepodobne ho nebudete meniť len kvôli nej.

Najlepší smartfón s Androidom

Zvyšok smartfónu – procesor, viac než dostačujúcich 12 GB RAM, základných 256 GB úložiska len potvrdzujú rolu Samsungu ako dominantného výrobcu Android smartfónov po hardvérovej stránke. V tomto svete jednoducho nemá konkurenciu, a aj preto si zaňho spoločnosť pýta od 1 449 € do 1 809 €. Je to síce veľa, ale aktuálne nikde inde nenájdete tak kompletný balík funkcií a vymožeností, ako v tomto telefóne. Ak hľadáte ten najšpičkovejší hardvér v kombinácii s Androidom a cena pre vás nie je faktor, lepšia možnosť ako Samsung Galaxy S24 Ultra aktuálne neexistuje.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTvrdý trest u susedov: Zhabanie auta za vysokú rýchlosť
Nasledujúci článokŠkoda K….q sa odhaľuje, bude kratšia ako Fabia