Domov VIDEO Toto sa stane s autom, ak auto čistíte wapkou s tlakom až...

Toto sa stane s autom, ak auto čistíte wapkou s tlakom až 3000 barov!

Tlakové umývačky, alebo teda ľudovo nazývané wapky, sú skvelým nástrojom, ktorý uľahčuje život nielen autičkárom. Vedeli ste, čo sa ale stane, ak svojho štvorkolesového miláčika vystriekate wapkou s tlakom až 3-tisíc barov?

(Vysoko) tlakové umývačky môžu byť skvelým pomocníkom. Hoci si ich my, autičkári, spájame najmä s pravidelnou očistou našich štvorkolesových miláčikov, wapky majú omnoho širšie využitie. Wapkou môžete vyčistiť takmer všetko od dlažby cez fasádu až po záhradný nábytok.

Keď sa wapky používajú správne, môžu byť veľmi nápomocné pri odstránení povrchovej špiny, čím vám ušetria niekoľko minút času v porovnaní s alternatívnou metódou bez využitia vysokotlakovej umývačky. S dodatočným príslušenstvom ich dokonca môžete používať na efektívne nanesenie aktívnej peny.

Avšak to, čo sa nachádza na tomto videu, nie je úplne bežná tlaková umývačka. Bežné tlakové umývačky, ktorú možno máte doma aj vy, dokáže striekať vodu pod tlakom približne 1900 psi, čo na naše jednotky predstavuje asi 130 barov. Na nasledujúcom videu sa nachádza stroj, ktorý produkuje o niečo vyšší tlak. Konkrétne 43.500 psi, čo v prepočte znamená 3000 barov.

Samozrejme, táto vysokotlaková umývačka nie je úplne bežným prístrojom, ktorý sa nachádza v domácnostiach. No video skvele dokáže demonštrovať silu konkrétnej wapky. Čo sa stane, ak takémuto monštruóznemu tlaku vystavíte také nevinné vozidlo, akým je dnes už staručký Peugeot 206? Presvedčte sa sami na videu nižšie:

Cleaning a car with a 3000 bar power washer

Výsledok jasne ukazuje, že takáto sila nie je vhodná na umývanie auta. Tlak vody dokázal doslova rozrezať pneumatiky a zanechal nezvratné stopy na laku Peugeotu. Tam však ničivá sila extrémne výkonnej wapky nekončí. Minulosťou sú napríklad lišty pri oknách či dokonca aj samotné okná, cez ktoré sa wapka dokázala prerezať ako nič. Za obeť videu, ktoré má na svedomí dánska produkčná spoločnosť Spot On Studios, padla napríklad aj samotná palubná doska. Výsledok možno trochu pripomína dnes už kultovú televíznu reklamu na Peugeot 206. Pamätáte si ju ešte? 🙂

Peugeot 206 commercial - India

Zdroje: carthrottle | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokĎalšia generácia Audi TT príde podľa všetkého už len ako 4-dverové coupé!
Nasledujúci článokAston Martin predstaví svoje prvé SUV už o rok!