Automobilky sa posledných pár rokov predbiehajú v tom, ktorá si uchmatne rekord na známej Severnej slučke Nürburgringu, ktorej prischla prezývka Zelené peklo. Najnovší rekord v kategórii SUV zajazdil Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ a pripravil tak o prvenstvo Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde. 

Rekordy na Severnej slučke Nürburgringu sa pomaly, ale isto stávajú silným trendom v automobilovom priemysle. Absolútne najrýchlejší čas zajazdil Timo Bernhard v júni tohto roka na LMP-1 prototype Porsche 919 Hybrid EVO: neuveriteľných 5 minút a 19 sekúnd, čo znamená priemernú rýchlosť 233,8 kilometra za hodinu. Rekord v rámci produkčných automobilov drží Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ s časom 6 minút 44,9 sekundy. Potom sú tu rôzne čiastkové kategórie, ako napríklad najrýchlejšia predokolka, najrýchlejší 4-miestny sedan, najrýchlejšie auto so schopnosťou odviezť siedmich pasažierov… V kategórii SUV donedávna kraľovalo Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde s časom 7 minút 51,7 sekundy, no tomu je koniec. Novým kráľom je Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ dokázal pred pár dňami prekonať rekord Alfy s pilotom Markusom Hofbauerom za volantom. Teda, presnejšie povedané, Markus Hofbauer nie je profesionálny jazdec, ale vývojový manažér a podľa Mercedesu sa mu rekordné kolo podarilo zajazdiť hneď na prvý pokus. Markus podľa informácií z jeho osobného profilu na profesijnej sociálnej sieti LinkedIn strávil niekoľko rokov ako inžinier Porsche a k Mercedes-AMG sa pripojil len pred niekoľkými rokmi. Za volantom GLC 63 S dosiahol čas 7 minút a 49,369 sekundy, čo je o 2,3 sekundy rýchlejšie ako Stelvio vo vrcholnej verzii a približne na rovnakej úrovni ako polozávodný hothatch Volkswagen Golf GTI Clubsport S.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ poháňa 4,0-litrový dvoma turbami prepĺňaný vidlicový osemvalec, ktorý produkuje výkon 375 kW (510 k) a krútiaci moment 700 Nm. Motor je spojený s automatickou 9-stupňovou prevodovkou a poháňa, ako už napovedá názov, všetky štyri kolesá. Z 0 na 100 km/h vyšprintuje 2010 kilogramov (s vodičom) vážiace auto za úctyhodných 3,8 sekundy.

Pre porovnanie, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde

Alfa Romeo Stelvio v navýkonnejšej verzii Quadrifoglio Verde (QV) dosahuje na vlas rovnaký výkon 375 kW (510 k), avšak má o dva valce menej. Konkrétne ide o 2,9-litrový vidlicový šesťvalec pôvodom z Ferrari California, ktorý je spojený s 8-stupňovým automatom. Ten dosahuje o čosi menší krútiaci moment – rovných 600 Nm a z 0 na 100 km/h vyšprintuje za 3,8 sekundy. V prospech Stelvia hrá aj váha: talianske SUV váži s vodičom 1905 kilogramov. Je teda pozoruhodné, že Mercedes zvládol trať až o 2,3 sekundy rýchlejšie.

Dosť bolo kecov, tu je celé video z jazdy Mercedesu-AMG GLC 63 S 4MATIC na Zelenom pekle:

Record Lap - Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ Dominates the Nürburgring Nordschleife

A tu je takmer rovnako šialená jazda Alfy Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde, ktoré slávnu Severnú slučku prekonalo s časom 7 minút a 51,7 sekúnd.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio | New Record at Nürburgring

Zdroje: carthrottle | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Škoda Fabia 1.0 TSI Monte Carlo, ako svieti a čo tie 18-palcové disky?
Nasledujúci článokVedeli ste, že 16 najväčších lodí znečistí ovzdušie viac ako všetky autá sveta?