Domov News Škoda Scala a Kamiq oficiálne (+VIDEO)

Škoda Scala a Kamiq oficiálne (+VIDEO)

Škoda vykonala rozsiahlu modernizáciu modelového radu Scala a mestského SUV Kamiq. Oba modely ponúkajú veľmi vysokú úroveň aktívnej aj pasívnej bezpečnosti vďaka tuhým karosériám a teraz ešte vyspelejšej ponuke asistenčných systémov. 

Oba vozidlá, Škoda Scala aj Kamiq, sú postavené na platforme MQB-A0 a sú vybavené motormi TSI generácie evo2 s výkonmi od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k). Scala s elegantnými, ostrými líniami vyzerá ešte dynamickejšie. Kamiq vďaka dizajnovým úpravám pôsobí dojmom robustnejšieho SUV. Oba modely budú teraz za príplatok k dispozícii s Matrix-LED prednými svetlometmi, ktoré sa u týchto modelov objavujú vôbec prvýkrát.

2024 Škoda Scala a Škoda Kamiq - PRVÉ DOJMY

Väčší podiel recyklovaných a prírodných materiálov v exteriéri a interiéri zaisťuje väčšiu udržateľnosť. Nová ponuková štruktúra oboch modelov sa teraz skladá z troch výbavových stupňov so štyrmi variantmi interiéru spolu s voliteľnými paketmi výbav. Virtuálny kokpit s veľkosťou 8″ a infotainment Media s 8,25″ displejom sa stanú súčasťou štandardnej výbavy všetkých modelov. Súčasťou modernizácie sú aj nové Simply Clever prvky.

„Kamiq a Scala pri svojom uvedení na trh novo definovali merítka kompaktnej triedy nielen pre značku Škoda. Teraz sme oba modely ďalej vylepšili a posunuli ich design, interiér a funkčnosť na novú úroveň. Nové modely Kamiq a Scala dopĺňajú naše silné portfólio vozidiel so spaľovacími motormi a udržujú si silnú pozíciu na trhu,“ povedal Klaus Zellmer, predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto.

Škoda Scala

Matrix-LED svetlá za príplatok

Scala teraz vyzerá ešte dynamickejšie vďaka prepracovanej maske chladiča, užším svetlometom a novým predným a zadným nárazníkom s dizajnom pripomínajúcim štúdiu Vision RS. Kamiq má teraz väčšiu, vzpriamenejšiu masku chladiča. Nové nárazníky s výraznými difúzormi mu dodávajú ešte robustnejší vzhľad. Pre Kamiq charakteristické delené svetlomety majú navyše nové proporcie. Horná časť svetlometov je ešte užšia, spodná časť sa zväčšila. V spodnej časti sú umiestnené Matrix-LED predné svetlomety s výraznými šesťuholníkovými modulmi. Pri modeli Scala boli kryštalické LED moduly navrhnuté tak, aby evokovali iskrivé malé ľadové kvádre alebo drahokamy.

Škoda Scala

Škoda zvýšila podiel udržateľných materiálov v modeloch Scala a Kamiq vyrábaných v hlavnom závode v Mladej Boleslavi. Napríklad odtokové kanály pod čelným sklom a obloženie podbehov kolies sú vyrobené z recyklovaných plastov. V obložení dverí a v štruktúre strešného obloženia sú použité prírodné rastlinné vlákna z konope a kenafu. Na čalúnenie, podlahu a koberce boli použité recyklované látky.

Pri motoroch všetko po starom

Ponuka motorov zahŕňa tri moderné jednotky TSI z radu evo2. Základným motorom je trojvalec 1,0 TSI s výkonom 70 kW (95 k) s manuálnou päťstupňovou prevodovkou. Motor 1,0 TSI s výkonom 85 kW (115 k) je k dispozícii s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Rovnakú kombináciu prevodoviek ponúka aj vrcholný štvorvalec 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k). Ten je vybavený systémom automatického odpájania valcov ACT, ktorý automaticky vypína dva vnútorné valce, pokiaľ nie je ich výkon potrebný.

Okrem štandardných tlmičov je pre oba modely na prianie k dispozícii paket pre zlé cesty so zvýšenou svetlou výškou. Pre verziu Monte Carlo je k dispozícii Sport Chassis Control s možnosťou voľby dvoch nastavení tlmičov pérovania s podvozkom zníženým pri modeli Scala o 15 mm a pri modeli Kamiq o 10 mm.

Nové stupne výbav

Scala a Kamiq majú novú ponukovú štruktúru, ktorá prináša okrem iného interiéry známe z rodiny plne elektrických vozidiel Enyaq. Tie sa inšpirujú svetom moderného bývania a vyznačujú sa zladenými farbami a materiálmi. Nové výbavové stupne Selection, Top Selection a športovú vrcholnú verziu Monte Carlo dopĺňajú štyri varianty interiéru. Varianty Monte Carlo vynikajú čiernymi dizajnovými prvkami a tiež umelou kožou v dekore Carbon použitou v interiéri.

Vysoká bezpečnosť

Škoda Scala a Kamiq chránia svojich cestujúcich mnohými systémami aktívnej a pasívnej bezpečnosti, ktoré pomáhajú zabrániť nehodám alebo aspoň zmierniť ich následky. Oba modely majú karosériu s vysokou torznou tuhosťou, ktorá obsahuje vysoký podiel vysokopevnostnej alebo špeciálne tvrdenej ocele. To zvyšuje bezpečnosť a taktiež prispieva k lepšej ovládateľnosti. V prípade nehody chráni cestujúcich až deväť airbagov. Súčasťou štandardnej výbavy sú airbag vodiča a spolujazdca a tiež hlavové a bočné airbagy vpredu. Za príplatok je k dispozícii paket ochrana cestujúcich, ktorý obsahuje kolenný airbag vodiča, zadný bočný airbag a proaktívnu ochranu cestujúcich spredu, ktorá v prípade hroziacej kolízie automaticky privrie otvorené okná a utiahne predné bezpečnostné pásy.

Škoda Scala

„Táto modernizácia vozidiel Scala a Kamiq kladie veľký dôraz na bezpečnosť. Rozsiahla bezpečnostná výbava teraz zahŕňa aj Matrix-LED predné svetlomety ako voliteľnú výbavu, ktoré sú pre tieto modelové rady ponúkané prvýkrát. V súlade s medzinárodnou iniciatívou Vision Zero chce Škoda Auto aktívne prispieť k znižovaniu počtu obetí dopravných nehôd. Vylepšené modelové rady Kamiq a Scala tak ponúkajú širokú škálu pokročilých asistenčných systémov, z ktorých niektoré sa doteraz objavovali len vo vozidlách vyšších tried,“ povedal Johannes Neft, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť Technického vývoja.

Škoda ponúka pre vozidlá Scala a Kamiq rozsiahlu škálu asistenčných systémov, z ktorých niektoré sú bežne spájané skôr s vozidlami vyšších tried. Súčasťou štandardnej výbavy oboch modelov je Front Assist s prediktívnou ochranou chodcov, asistent udržovania jazdného pruhu a rozpoznávanie dopravných značiek. Štandardom sú zadné parkovacie senzory, ktoré v prípade hroziacej kolízie automaticky zastavia vozidlo. Volant s rozpoznaním držania v pravidelných intervaloch kontroluje, či má vodič ruky na volante a či stále ovláda vozidlo. Stráženie mŕtveho uhla upozorňuje na vozidlá blížiace sa zozadu až do vzdialenosti 70 metrov. Adaptívny tempomat a adaptívne vedenie v jazdnom pruhu sú pre modely Scala a Kamiq taktiež k dispozícii za príplatok v pakete asistovanej jazdy 1.5+.

Škoda Scala

Nové praktické prvky

Simply Clever prvky, ktoré sú typické pre značku Škoda, sú drobné prvky, ktoré uľahčujú každodenné používanie vozidla. Patrí medzi ne napríklad dáždnik vo dverách vodiča, držiak parkovacích lístkov na A-stĺpiku alebo škrabka na ľad s ukazovateľom hĺbky dezénu pneumatík vo viečku palivovej nádrže. V rámci modernizácie modelov Scala a Kamiq boli novo pridané niektoré Simply Clever prvky, ktoré boli predtým dostupné pre iné modely Škoda. Napríklad virtuálny pedál umožňuje pohybom nohy otvoriť elektricky ovládané piate dvere, čo je praktické napríklad v prípade, keď má vodič v ruke nákupné tašky a nemá voľné ruky.

K ďalším Simply Clever prvkom patria odkladacie vrecká na mobilné telefóny na zadnej strane operadiel predných sedadiel, automaticky pripevniteľná a ľahko vyberateľná odkladacia priehradka na stredovom tuneli, rôzne cargo elementy, 12V zásuvka, sieťový program, háčiky na úchyty v batožinovom priestore a sieť na kryte batožinového priestoru.

2024 Škoda Scala a Škoda Kamiq - PRVÉ DOJMY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHonda e:Ny1 – všetko, čo musíte vedieť o novom SUV
Nasledujúci článokTento známy elektromobil je predajným fiaskom. Za 2 roky si našiel iba 571 záujemcov