Domov News Hyundai Santa Fe NAŽIVO – nebol to vtip (VIDEO)

Hyundai Santa Fe NAŽIVO – nebol to vtip (VIDEO)

Konečne sme videli Hyundai Santa Fe naživo a prvý dojem bol viac než dobrý. Dizajn bude budiť vášne, ale rozhodne si ho s ničím nepomýlite a má svoj zmysel. Santa Fe totiž navrhli najprv zvnútra a až potom sa pustili do exteriéru. Ale visí nad ním poriadne temný mrak otáznikov, na ktoré ešte dlhé mesiace nespoznáme odpovede.

Ale ešte predtým k tomu najlepšiemu. Batožinový priestor nového Hyundai Santa Fe bude jeho najväčším predajným bodom. Je totiž obrovský, a to nie len jeho objemom, ale aj otvorom. Ten má šialenú šírku 1,3 metra, čo je o 15 centimetrov viac, než pri predchodcovi. Tomu boli podriadené aj zadné svetlá, ktoré sú umiestnené celkom dole. Smerovky naďalej nie sú súčasťou hlavných svetiel z dôvodu šetrenia, pretože po vyklopení kufra by ich nebolo vidieť a v Hyundai by museli pridať ďalšiu sadu svetiel dovnútra. 

TO NEBOL VTIP? Nový Hyundai Sante Fe naživo! - PRVÉ DOJMY

V päťmiestnej verzii pojme 725 litrov, sedemmiestna uvezie 658 litrov (so sklopeným tretím radom sedadiel). My sme sa mohli posadiť do sedemmiestnej konfigurácie a prekvapivo ani v treťom rade sedadiel netrpí dospelý človek na priestor. Prirovnať sa to dá k sedeniu vzadu v modeli i20. Postavy s výškou okolo 180 cm by nemali mať problém stráviť aj dlhšiu cestu na sedadlách v poslednom rade. Pre náročnejších bude k dispozícii aj 6-miestna verzia. Jediným problémom je, že z kufra vám po vyklopení tretieho radu už veľa nezostane, takže na cesty s batožinou to nebude. Stredný rad je možné posúvať dopredu a dozadu alebo si nastaviť želaný sklon operadla. Rázvor je dlhší o 5 cm, má 2,8 metra, takže ani sedenie s preloženými nohami na prezidenta nebude problém. 

Hyundai Santa Fe
Foto: Hyundai
Vydezinfikuje vám telefón

V prednej časti interiéru nás napriek futuristickému zovňajšku čakalo príjemné prekvapenie. Ergonomicky je totiž rozvrhnutý veľmi dobre a zachoval si bohatú plejádu hardvérových tlačidiel. To platí aj o ovládaní klimatizácie, ktoré je jednoduché a otočné ovládače sú masívne, takže ich budete môcť ovládať aj v zimných rukaviciach. Materiálovo aj spracovaním je na vysokej úrovni a ponúka hneď niekoľko úložných priestorov, napríklad rovno dve bezdrôtové nabíjačky na telefón, alebo uzatvárateľnú poličku pred spolujazdcom. Tá bude neskôr dostupná aj s dezinfekčnou technológiou UV-C, čiže napríklad váš telefón rovno zbaví všetkých bacilov.

Hyundai Santa Fe
Foto: Hyundai
Ponuka motorov ako Achillova päta?

Nové Santa Fe však nie je iba o pozitívnych zmenách. Pod kapotu sa v Európe nedostane najsilnejší benzínový 2,5 liter s 8-stupňovým automatom. Bude nám musieť stačiť elektrifikovaná 1,6 T-GDI. V hybridnej konfigurácii ponúkne 224 koní, plug-in poskočí na 265. Ale špeciálne pri plug-in hybride treba dať k výkonu veľkú hviezdičku, nakoľko potrebujete nabitú batériu. Bez nej bude bezmála 2,3 tony ťahať „jednašestka“ s výkonom 160 koní. Z nejakého neznámeho dôvodu má rovnaký motor o 20 koní menej než pri hybridnej sústave. A zo skúseností s týmto plug-in hybridným pohonom som veľmi skeptický voči jeho atletickým atribútom a tiež spotrebe na diaľnici. Vôbec nepoteší ani to, že v Európe sa bude predávať iba so 6-stupňovým automatom. Ale pred definitívnym odsúdením si určite počkáme na prvé jazdy, pretože Santa Fe má našliapnuté stať sa jedným z najschopnejších rodinných áut na našom trhu.

TO NEBOL VTIP? Nový Hyundai Sante Fe naživo! - PRVÉ DOJMY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk, Hyundai
Predchádzajúci článokZvoní programu Top Gear umieračik? Môže za to vážna nehoda
Nasledujúci článokFanúšikovia rally, čoskoro si zahráte najkomplexnejšiu hru na svete