Domov Doprava Nové obmedzenia na diaľniciach, sú však nevyhnutné

Nové obmedzenia na diaľniciach, sú však nevyhnutné

Foto: NDS

Národná diaľničná spoločnosť ohlásila zvýšenie objemu investícií v tomto roku do opráv mostov na Slovensku. V minulom roku zabezpečila komplexnú opravu piatich mostných objektov. V roku 2024 plánuje obnoviť ďalších sedem mostov, čo si vyžiada investície vo výške viac ako 20 miliónov eur.

NDS v roku 2024 pri postupnej obnove mostov na diaľniciach a rýchlostných cestách preradí na vyšší prevodový stupeň. Minulý rok spoločnosť komplexne opravila tri mostné objekty na D1 (Východná, Liptovský Ján a Vlachy). Opravou prešiel most pri českých hraniciach (Sekule) a nad rýchlostnou cestou R1 pri Nitre. Okrem samotných komplexných opráv NDS venovala pozornosť aj prácam na bratislavskom moste Lanfranconi. Tam sanovala stredové rímsy, zaistila osvetlenie parkovacích plôch pod mostom a osvetlenie cyklistických chodníkov na moste. Aktuálne pri nich prebieha aj výmena zábradlí. „Investície do opráv a údržby mostov minulý rok predstavovali celkovo 14 miliónov eur. Tento rok zvyšujeme predpokladané investície o viac ako šesť miliónov,“  povedal Rastislav Droppa, podpredseda predstavenstva a riaditeľ prevádzkového úseku NDS.

Obmedzenia na križovatke D1 a R1

V roku 2024 plánuje NDS opraviť sedem mostov. Dva na úseku diaľnice D1 Trnava – Horná Streda, jeden v okolí Trnavy na R1, jeden na D1 na Liptove, dva v okolí Zvolena a jeden mostný objekt pri Galante. Z toho logisticky najnáročnejšou opravou bude obnova mostu v križovatke R1 a D1 pri Trnave, ktorá je plánovaná v najbližších mesiacoch a vyžiada si aj dopravné obmedzenia, o ktorých bude NDS v predstihu motoristov informovať.

Samotný výber mostov, ktoré musia prejsť komplexnou opravou, vychádza z výsledkov hlavných prehliadok mostov, ktoré sa vykonávajú v intervale raz za štyri roky. Na základe hlavných prehliadok sa určuje stavebno-technický stav mosta. Podľa stavebno-technických stavov sa vytvára prioritizovaný zoznam opráv, podľa ktorého NDS postupuje,“ vysvetľuje Rastislav Droppa.

Investície do opráv a obnovy mostov sú platené zo štátneho rozpočtu a zo zdrojov NDS, predovšetkým z príjmov za výber mýta a predaj diaľničných známok. Komplexná oprava mostov bude spočívať vo výmene mostného zvršku. Obnoví sa vozovka, dôjde k výmene mostných záverov, opravia sa rímsy, zvodidlá, zábradlia či odvodňovacie systémy. Súčasťou opráv bude tiež sanácia podhľadu nosnej konštrukcie a spodnej stavby.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNárodná diaľničná spoločnosť
Predchádzajúci článokFord rázne stanovil červenú čiaru – toto Mustangu neurobíme
Nasledujúci článokSpoznajte finalistov Auto Roka Slovensko NAŽIVO: už v sobotu 27. januára v Shopping Palace Bratislava