Domov Doprava Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá

Foto: startstop, Karol Gajdoš

Už 25. marca mali mať motoristi na Slovensku možnosť jazdiť po diaľniciach a rýchlostných cestách na základe úhrady jednodňovej diaľničnej známky. Jej zavedenie sa však odkladá na druhú polovicu roka.

Diaľničné známky s najkratšou platnosťou musíme na Slovensku zaviesť na základe európskej smernice. Mnohí vodiči volali po tejto možnosti a podľa pôvodného zámeru vlády mala jednodňová diaľničná známka začať platiť už od 25. marca. Pri cestách napríklad do Čiech alebo Rakúska si takúto diaľničnú známku môžete kúpiť a ešte tento mesiac tak bude možné urobiť aj v Maďarsku. Slováci si na takúto voľbu počkajú do “druhej polovice roka.”

Ministerstvo dopravy pod vedením Jozefa Ráža ml. predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o diaľničnej známke ešte v decembri minulého roka. Zmena, ktorou by sa zaviedla možnosť zaplatiť poplatok za využívanie diaľnic a rýchlostných ciest aj na jeden deň, mala nadobudnúť platnosť 25. marca. Ministerstvo však rozposlalo zástupcom médií mail, v ktorom uvádza, že “zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá. Dôvodom je, že legislatívny proces ešte nie je ukončený. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky očakávame v druhej polovici roka.“

dialnicna znamka
Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš
Aká bude jej cena?

Keďže podľa európskej smernice môže byť maximálna cena dennej diaľničnej známky určená 9-percentným limitom vo vzťahu k cene ročnej diaľničnej známky, očakávalo sa, že za takúto známku si zaplatíme 5,40 eur. Ministerstvo dopravy však cenu jednodňovej diaľničnej známky nekomunikuje. Pokojne sa však môže stať, že v rámci novelizácie zákona sa zvýšia ceny aj ostatných diaľničných známok vrátane 365-dňovej (a zanikne ročná diaľničná známka s platnosťou do 31. januára kalendárneho roka). Kompenzovali by sa tak straty spôsobené zvýšeným predajom jednodňových diaľničných známok na úkor ostatných, drahších alternatív. Za ročnú, resp. 365-dňovú diaľničnú známku aktuálne platíme 60 eur. Platiť za diaľničnú známku musia aj majitelia elektromobilov, no napríklad v Česku sú od tejto povinnosti oslobodení. V rámci podpory elektromobility sa však už neraz uvažovalo o znížení maximálnej povolenej rýchlosti pre vozidlá so spaľovacími motormi, pričom 130 km/h by mohli jazdiť iba automobily s batériovým pohonom.

Podľa aktuálneho znenia novely by sa platnosť jednodňovej známky mala skončiť s koncom dňa určenom pri jej úhrade. To znamená, že ak si vodič diaľničnú známku zakúpi napríklad 1. mája o 8:00, diaľnice a rýchlostné cesty môže na Slovensku využívať do 1. mája 24:00. Jednodňová diaľničná známka sa bude dať zakúpiť, pochopiteľne, vopred, pričom kupujúci si stanoví konkrétny deň, na ktorý by mala byť platná.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKrpec s atmosférou je ideálom pre seniorov i začínajúcich vodičov
Nasledujúci článokČlenské štáty EÚ budú prísnejšie trestať cezhraničné priestupky