Už dnes sa oficiálne otvára prvá fáza nového bratislavského obchvatu D4R7, ktorého výstavba začala v roku 2017. Konkrétne ide o otvorenie viacerých úsekov s celkovou dĺžkou 29,7 kilometra. Na otváraní sa zúčastnil súčasný aj predchádzajúci minister dopravy spolu s predstaviteľmi spoločnosti D4R7 Construction, ktorá stavbu zastrešuje a zástupcami hlavného mesta.

Od dnes je sprístupnená časť projektu D4R7 a to vo viacerých úsekoch. Ide konkrétne o otvorenie častí na trase Ketelec – Dunajská Lužná, Dunajská Lužná – Holice a Ketelec – Rovinka. Z toho 25,2 kilometra pripadá na rýchlostnú cestu R7 a zvyšných 4,5 kilometra je z novej diaľnice D4, ktorá bude súčasťou nového bratislavského obchvatu. Ten má za cieľ odľahčiť dopravu na najvyťaženejších trasách v centre mesta, na diaľnici D1 na území Bratislavy a taktiež smerom na Bernolákovo, Rovinku či Dunajskú Lužnú.

Otvorenie rýchlostnej cesty R7 Holice – Ketelec FOTO TASR – Jaroslav Novák

Z otvorenej časti D4R7 je od nedele sprístupnených až 22 mostov a 3 veľké križovatky v Rovinke, Dunajskej Lužnej a Šamoríne. Celkovo sa jedná približne o polovicu z celkovej plánovanej dĺžky obchvatu, ktorá by mala byť 59 kilometrov. Mimo iné ide o jeden z najväčších projektov tohto typu v Európe. „Odovzdanie rýchlostnej cesty R7 prinesie rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie dochádzanie domov nielen pre ľudí žijúcich na Žitnom ostrove, ale aj pre tranzitnú dopravu,“ povedal generálny manažér D4R7 Construction Michael Heerdt. Podľa hlavného zhotoviteľa projektu, mali byť splnené všetky podmienky, ktoré dostali od vlády na zhotovenie dôležitej dopravnej tepny.

Na snímke otvorenie rýchlostnej cesty R7 Holice – Ketelec FOTO TASR – Jaroslav Novák
Zmenia sa aj názvy veľkých križovatiek

V najbližšej dobe príde taktiež k premenovaniu viacerých križovatiek v rámci územia Bratislavy. Napríklad križovatka Ketelec po novom ponesie názov Bratislava – Juh, križovatka Rovinka sa zmení na Bratislava Podunajské Biskupice, križovatka Dunajská Lužná ponesie nový názov Šamorín – Juh. A taktiež križovatka Šamorín sa premenuje na Šamorín – Sever. Jediný nezmenený názov ponesie zjazd Holice. Koncesionárom celého projektu D4R7 je spoločnosť Zero Bypass, ktorá sa postará o financovanie, výstavbu a udržiavanie úseku počas najbližších 30 rokov.

Na snímke otvorenie rýchlostnej cesty R7 Holice – Ketelec FOTO TASR – Jaroslav Novák

Oficiálne otvorenie jedného z najväčších projektov v histórii slovenskej dopravy sprevádzal charitatívny beh s názvom Charitatívny D4R7 Večerný beh. Výťažok z neho poputuje nadácii TA3 a jej projektu Káčer na bicykli.

Zdroj: TASR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi e-Tron zvýšil predaje o 86 % a dosahuje najlepšie čísla v segmente
Nasledujúci článokElektromobil zadarmo? V Nemecku bežná realita.
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.