Domov Doprava Zelené značky pre elektromobily v zahraničí. Aké majú privilégiá?

Zelené značky pre elektromobily v zahraničí. Aké majú privilégiá?

zelené špz

Na Slovensku fungujú zelené evidenčné čísla už od konca roku 2019. Ako presne fungujú značky pre elektromobily v iných krajinách, napríklad v Nemecku?

V Nemecku môžu majitelia elektrických vozidiel požiadať o takzvanú ,,E-značku“ už od roku 2015. ŠPZ ale nemá zelené pozadie ako u nás na Slovensku ale značka vyzerá na prvý pohľad rovnako ako klasická ŠPZ. Líši sa ale zakončením písmenom E čo vyznačuje elektromobilitu.

Na získanie E-značky je potrené spĺňať určité podmienky. V prvom rade musia spadať do niektorej z nasledujúcich kategórii. Elektrické vozidlo iba s akumulátorom, plug-in hybridné vozidlo alebo vozidlá so spaľovacím motorom spojeným s elektromotorom. Musia mať dojazd na elektrickú energiu minimálne 40km a vylučovať najviac 50g gramov Co2 na 1km.

Čo tým môžeme získať ?

Výhody vozidiel s E-značkou sú v podstate totožné ako aj na Slovensku. S tým rozdielom, že u nás ešte nie sú uvedené do praxe. V Nemecku majú možnosť využívať bezplatné parkoviská alebo jazdy vo vyhradených jazdných pruhoch ako aj BUS-pruhoch. Povolenie istých zákazov vo výnimkách, prejazdy cez zákaz prejazdu, alebo prístupové obmedzenia.

Privilégiá v samotných mestách

Napríklad v Mníchove do konca roku 2020 mohli elektromobily s E-značkou na vyznačených miestach 2 hodiny bezplatne parkovať. Museli ale používať parkovací štít alebo mobilnú applikáciu ,,Handyparken“. Na nabíjacích staniciach od 8 do 20 hodiny majú povolené nabíjať vozidlo maximálne 4 hodiny. Po uplynutí 4 hodín dostanú upozornenie spolu s pokutou vo výške 10€. Čo by sa v konečnom dôsledku zišlo aj u nás, keďže niektorí vodiči to berú ako privilegované parkovisko.

Čo sa týka ďalších miest, napríklad samotného  hlavného mesta, tak tam  sú povolené bezplatné parkovania len na nabíjacích staniciach pre elektromobily. Iné privilégiá v hlavnom meste podľa informácii zatiaľ nie sú.

Čo ďalšie oblasti ?

V Hamburgu sú všetky autá bez upozornenia odtiahnuté, samozrejme pokiaľ neoprávnene parkujú na nabíjacej stanici. Vozidlá s E-značkou môžu parkovať na verejných parkoviskách s parkovacím štítom a maximálne do povolenej dĺžky parkovania. Od 20 do 9 hodiny dokonca bez štítu a bez obmedzenia.

Vozidlá s E-značkou v Dortmunde zatiaľ môžu parkovať iba na 18-tich miestach a to bezplatne. A od roku 2017 smú používať jednotlivé BUS-pruhy, ktoré ležia mimo centra. V Düsseldorfe majú elektromobily povolenie na využívanie všetkých trás pre autobusy, bicykle alebo taxíky.

Napríklad vo Frankfurte je parkovanie pre tieto automobily povolené na nabíjacích staniciach bezohľadu na to či sa práve nabíjate alebo nie a to dokonca bezplatne.

V Lipsku platí maximálna doba nabíjania 4 hodiny a s povinným parkovacím štítom. V Kolíne nad Rýnom môžu elektromobily parkovať a nabíjať sa na nabíjacích staniciach dovtedy ako ukazuje tabuľka pre stanicu.

Mesto Štuttgart vyhotovilo pre elektromobily špeciálny parkovací preukaz už v roku 2012. Dnes môžu vozidlá s E-značkou bezplatne parkovať na verejných parkoviskách, na platených parkoviskách a tiež v areáli obytných častí mesta. V konečnom dôsledku by možno bolo jednoduchšie keby to, mali po celej krajine nastavené rovnako, kto sa v tom má takto vyznať.

Privilégiá u našich susedov

Napríklad v susednej Českej republike majú vozidlá s nízkymi emisiami výhodu za oslobodenie poplatku za využívanie diaľnic. Pre využívanie tejto výhody je ale potrebná registrácia na príslušnom úrade. Evidenčné číslo sa začína predponou EL.

V Rakúsku môžu elektromobily využívať vyššiu rýchlosť na jednotlivých úsekoch diaľnic. Jedná sa o IG-L zóny kde je povolená rýchlosť pre vozidlá so spaľovacím motorom na 100 km/h. Elektromobily ale nemajú tento limit a môžu využívať plnú rýchlosť teda 130 km/h. Takých úsekov s obmedzením je po celom Rakúsku približne 440km.

Ostáva nám len dúfať a čakať, kedy konečne sa aj ku nám dostanú do platnosti aj iné výhody, okrem štátneho príspevku na elektromobil.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJadac.de
Predchádzajúci článokJaguar E-Type ožíva vo svojej výročnej 60-ročnej edícií
Nasledujúci článokNová Honda Civic odhalená! Od samotného konceptu nebude mať ďaleko.