Domov Doprava Čierna skrinka v automobiloch bude povinná od roku 2022 ! Čo bude...

Čierna skrinka v automobiloch bude povinná od roku 2022 ! Čo bude zaznamenávať?

dopravna-nehoda

Od mája 2022 budú všetky novo homologizované vozidlá disponovať povinnou výbavou záznamového zariadenia EDR (Event Data Recorder). 

Následne po dvoch rokoch už nebude vôbec možné nové auto bez EDR prihlásiť. Je síce pravda, že v dnešnej dobe sa v nových vozidlách nachádzajú rôzne bezpečnostné a asistenčné systémy. V roku 2022 sa však bezpečnostná elektronika posunie na vyššiu úroveň. Takzvaná čierna skrinka bude neustále zaznamenávať viacero dôležitých údajov o vozidle, bude to presne niečo ako čierna skrinka v lietadlách.

Napríklad pri dopravnej nehode vďaka záznamov z EDR pomôže pri vyšetrovaní a ukáže nehodovú udalosť v širšom kontexte. Okrem rýchlosti, zrýchlenia, brzdenia, GPS súradnice auta, sklon vozovky alebo aktiváciu niektorých bezpečnostných systémov bude zaznamenávať aj informácie o stave vozidla pred nehodou. EDR dokáže identifikovať aj typ auta, bezpečnostnú konfiguráciu a mnoho iného. Kvôli ochrane súkromia údajne nebude obsahovať VIN číslo vozidla. Ďalej bude zaznamenávať aj všetky problémové udalosti palubných systémov a technických celkov vozidla.

Dopravná nehoda

Podľa informácií príde EDR v podobe prídavného zariadenia v aute alebo doplnkovej funkcionality už existujúcich zariadení. Majiteľ vozidla však nebude mať žiadny prístup na manipuláciu s ním alebo inak použiť údaje ako výhradne len povereným organizáciám. Ako bolo spomenuté, od mája 2022 sa EDR stane povinným zatiaľ pre všetky novo homologizované vozidlá a od polovice roka 2024 už pre všetky novo predávané vozidlá. Pre staršie vozidlá to neplatí a nebude povinná žiadna dodatočná montáž do starších áut.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJtopspeed.sk
Predchádzajúci článokJeremy Clarkson má novú šou. No autá vymenil za traktory…
Nasledujúci článokČína to myslí s elektromobilitou vážne. Masívne stavia stanice na výmenu batérií