Domov Doprava Bratislava sa čoskoro môže tešiť na otvorenie nultého obchvatu !

Bratislava sa čoskoro môže tešiť na otvorenie nultého obchvatu !

Stavebné práce prebiehajúce na nultom obchvate Bratislavy D4R7 sa pomaly ale isto blížia k ukončeniu.

Ešte vo štvrtok 10.06.2021 oznámil túto informáciu zhotoviteľ celej stavby D4R7 Construction. Úseky, z ktorých nultý obchvat pozostáva sú už viac menej hotové a pripravené na vjazd prvých vodičov.

„Obyvateľom hlavného mesta Bratislavy ale aj okolitých obcí sa čoskoro rozšíria možnosti dochádzania do Bratislavy a, samozrejme, aj na návrat do ich domovov. Časť dopravy smerujúcej do Rakúska bude môcť mesto celkom obísť,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti D4R7 Construction pán Michael Heerdt.

Čaká sa na vyjadrenie ministerstva

Po rýchlostnej ceste s označením R7 majú vodiči možnosť jazdiť už skoro celý rok. Práce je nutné ešte dokončiť na dopravnom uzle Bratislava -Nivy. Na tomto mieste je podľa Michaela Heerdta ešte nutné upraviť a dokončiť niektoré práce. No napríklad časť tejto rýchlostnej cesty od križovatky Bratislava -Juh po križovatku Bratislava – Nivy (Slovnaftská) je pripravená na otvorenie a odovzdanie do užívania vodičom. Spoločnosť momentálne vydala stanovisko, že čaká iba na zelenú od Ministerstva dopravy Slovenskej republiky. To jej má umožniť otvoriť spomínaný úsek ešte skôr, ako bude dokončený dopravný uzol rýchlostnej cesty R7 Bratislava – Nivy (Prievoz).

D4 – Lužný most

Otvorením úseku rýchlostnej cesty R7 od križovatky Slovnaftská by obyvatelia južných obcí určite ušetrili nejaký čas strávený v kolónach. Minimálne by sa priamo mohli vyhnúť prechodu cez Dunajskú Lužnú alebo Rovinku.

Vyjadril sa aj minister

Minister dopravy Andrej Doležal potvrdil, že ministerstvo nemá v úmysle brániť zhotoviteľovi stavby nultého obchvatu hlavného mesta aby odovzdal spomínaný úsek po križovatku Slovnaftská skôr, ako bolo plánované. Podotkol však, že platbu za zhotovenie a dostupnosť podľa zmluvy dostane zhotoviteľ až po odovzdaní úseku rýchlostnej cesty R7 po križovatku Prievoz. Na tej však musia ešte prebehnúť isté stavebné práce.

„My podľa koncesnej zmluvy nemôžeme začať platiť tzv. platbu za dostupnosť, lebo v koncesnej zmluve je celý úsek až po Prievoz. Jednoducho nesmieme, aj keby sme chceli, nemôžeme platiť,“ vysvetľoval aktuálnu situáciu minister dopravy. Takisto vysvetlil aj situáciu, že ak zhotoviteľ odovzdá úsek R7 až po križovatku Prievoz, ministerstvo bude povinné uhradiť platbu za dostupnosť. To aj napriek tomu, že nedôjde ešte k úplnému napojeniu na existujúcu diaľnicu D1.

D4 Lužný most

Táto stavba nultého obchvatu D4R7 je momentálne najväčším projektom týkajúcim sa infraštruktúry na Slovensku. Celý tento úsek by mal mať dĺžku takmer 60 kilometrov a už čoskoro sa dočkáme sprístupnenia nultého obchvatu pre verejnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTASR
Predchádzajúci článokAlpina nezaháľa a predstavuje svoje omladené modely XD3 a XD4
Nasledujúci článokAko vyzerá hybridný pohon po 150-tisíc km?