Domov Doprava Úsek diaľnice D4 medzi Rusovcami a Jarovcami sa finalizuje

Úsek diaľnice D4 medzi Rusovcami a Jarovcami sa finalizuje

Dlho očakávaný obchvat Bratislavy konečne vstupuje do finálnej fázy. Ministerstvo dopravy SR oznámilo, že na Lužnom moste záťažové skúšky boli úspešne vykonané.

Práve vďaka záťažovým skúškam na spomínanom Lužnom moste sa tento kúsok obchvatu môže považovať za technicky dokončený. Časti mosta tak po dvoch rokoch výstavby boli úspešne spojené. Súmostie nie je prepojené iba cez Dunaj, ale spája taktiež aj priľahlé ramená rieky.

V najbližších mesiacoch bude prebiehať dokončovanie, ktoré zahŕňa nainštalovanie značenia a osvetlenia. Vozovka už je spravená, taktiež sú spravené zábrany voči vtákom a lávky pre cyklistov a chodcov. Tie majú tri metre, jedna strana bude určená výhradne pre chodcov, tá druhá pre cyklistov. Ministerstvo dopravy SR taktiež dodáva, že most bude osvetlený cca 500 metrov od petržalskej strany, samozrejme vrátane časti pre chodcov. Druhá strana však osvetlená byť nemôže, nakoľko sa na tejto strane nachádza ochranné pásmo hniezdiaceho vtáctva.

Ďalšou časťou je most ponad kajakársku dráhu (Veľký Zemník). Práve v tomto mieste sa očakáva vznik veľkého športoviska. Ďalšou časťou je pridanie mostu ponad Dunaj, ktorý bude mať v tejto časti šírku takmer 300 metrov, pričom by sa muselo zanechať 150 metrov šírky a 10 metrov výšky pre plavebnú dráhu.

Práce však na ostatných úsekoch nezastali. Postupne sa realizujú križovatky ako Čierna Voda (Vajnory) a Rača, Rusovce (Petržalka) a Ketelec (Bratislava – Juh). Práve druhý zmieňovaný úsek súvisí s mostom. Práce pokračujú aj na úseku D4 pod diaľnicou D1. Spustenie do plnohodnotného užívania sa plánuje v priebehu tohto roku.

Najkomplikovanejším úsekom je križovatka Jarovce-Rusovce, kde sa musí nanovo vybudovať násyp nad diaľnicou D4 a vyústenie R7 do križovatky Prievoz. Nič to však nemení na fakte, že už v dohľadnej dobe bude tento najväčší projekt v histórií samostatného Slovenska úplne dokončený. Po dobudovaní úseku medzi Račou a Záhorskou Bystricou, teda štátnou hranicou s Rakúskom vytvorí diaľnica D4 obchvat Bratislavy. R7 odľahčí dopravu na cestách cez obce na juhovýchodných predmestiach hlavného mesta Slovenska.

D4R7 04 2021  construction progress

Spojiť Bratislavu a Košice nestačí! Dočkajú sa obyvatelia Zemplína nových úsekov diaľnic ?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTaliansko postaví nabíjaciu diaľnicu so zabudovaným bezkontaktným nabíjaním
Nasledujúci článokBMW tvrdí, že spaľovacích motorov sa nevzdá minimálne do roku 2030