Domov Doprava Blaváci sa smejú Bratislave, že nezvláda husté sneženie, neuvedomujú si nápor dopravy

Blaváci sa smejú Bratislave, že nezvláda husté sneženie, neuvedomujú si nápor dopravy

V Bratislave husto sneží už od skorých ranných hodín. Vodiči dávajte si preto pozor! Už od včerajšieho dňa 08.12.2021, na zhoršenú meteorologickú situáciu upozorňujú nie len policajti ale rovnako aj magistrát hl. mesta. 

Musíme sa priznať, že nás nahnevali reakcie a komentáre na sociálnych sieťach na vzniknutú situáciu. Komentáre typu „lebo Bratislava je pupok sveta“, „nasneží 2,5cm snehu a Blaváci sa idú zblázniť“ a tak ďalej…No veru je rozdiel, odhrnúť sneh v obci alebo v meste kde sú dva hlavné ťahy a obrazne 10 ulíc okolo, ktoré vie za jedno poobedie  odhrnúť aj starosta obce. Položme si aj otázku, koľko áut by jazdilo v Bratislave keby tu jazdili IBA Bratislavčania? Hmm…treba sa nad, situáciou trochu zamyslieť, skôr než vypisovať kadejaké „smiešne“ komentáre takéhoto typu.

Prečo sa však robí okolo toho také „haló“ ?!

Treba si uvedomiť, že sa jedná o hlavné mesto Slovenska. To znamená v jednoduchosti množstvo áut na cestách, či už je lockdown alebo nie. Podľa informácií ku ktorým sme sa dostali, sa v hlavnom meste nachádza 1815 ulíc. Takže zabezpečovať údržbu v tak veľkom meste dá zabrať a najmä na hlavných ťahoch. Pokiaľ teda neustále sneží je logické, že keď sa odhrnie konkrétny úsek tak za hodinu sa môže stať, že bude opäť zle zjazdný.

Pracovníci zimnej údržby predsa nemôžu s vozidlami jazdiť hore dole po jednej ulici. Medzi priority patria hlavné ťahy, po ktorých jazdia vozidlá MHD, do ktorých mesto odporúča presadnúť najmä v takomto počasí. Magistrát mesta sa na zimnú údržbu pripravuje celý rok, nie mesiac. Mesto zabezpečilo a zazmluvnilo množstvo vozidiel a zamestnancov na potrebnú zimnú údržbu. Ak sa vám zdá, že cestári a odhŕňači sú niekde potrební alebo máte nejaké pripomienky, hlavné mesto má k dispozícií horúcu infolinku zimnej údržby +421 259 356 777. Rovnako tak môžete online sledovať polohu odhŕňačov na tomto linku. 

Priložme ruku k dielu

Čo však už mesto zabezpečiť nedokáže, je zodpovednosť ľudí a vodičov. Pretože pomôcť k lepšej situácií na cestách môžu práve vodiči.

Ako? Veríme, že každý z vás už má prezuté zimné pneumatiky. Hádam nikto nečakal na to, či vôbec bude v meste, v zime snežiť. To je prvá zásadná vec, od ktorej sa odvíja najmä dopravná situácia. Na letných gumách sa po snehu jazdí zle, tým pádom vodič ide pomaly obmedzuje premávku. Ľahko môže dostať šmyk a hop nehoda je na svete, čím je opäť obmedzená doprava.

 

Druhou zásadnou vecou, na ktorú apeluje aj Polícia SR, je opatrná a rozvážna jazda. Jazdite po cestách s dostatočnými rozostupmi od ostatných áut. Nebrzdite preto na poslednú chvíľu. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde. Na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia a hrozí aj nebezpečenstvo šmyku pri náhlom zabrzdení. Jazdite pomalšie.

Pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo opäť ako sme spomenuli viesť k šmyku a následnej nehode. Preto vás prosíme buďte ohľaduplní ku všetkým naokolo a dávajte si na cestách pozor. Keď naozaj nemusíte autom nikam ísť nechoďte.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 24

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Toyota Corolla Cross príde aj ku nám do Európy! Avšak len ako hybrid…
Nasledujúci článokNajnebezpečnejšie auto? Dacia Spring v testoch totálne pohorela