Domov Doprava Budeme nosiť vodičák v mobile? Prípravy sa už začali, Slovensko môže byť…

Budeme nosiť vodičák v mobile? Prípravy sa už začali, Slovensko môže byť…

O možnosti odbremeniť svoju peňaženku a nosiť vodičský preukaz v mobile sa hovorí už niekoľko rokov. Táto možnosť už je dávno realitou v iných európskych krajinách. Ako to vyzerá u nás?

Peňaženky sa čoskoro stanú historickým artefaktom, veď hotovosť sa už skoro nepoužíva a kto môže tak platí napríklad aj mobilom. V mobile máme uložené bankomatové karty, kadejaké vernostné kartičky či napríklad aj letenky alebo lístky na podujatia, no čoskoro v ňom budeme môcť mať uložené naše osobné doklady. Digitálne doklady sa stali realitou v Nemecku či v susednom Poľsku. Nie je to však žiadnou novinkou, u nás na Slovensku sa o digitálnych dokladoch hovorí už nejaký ten rok, no ako to vyzerá v praxi? Na to sme sa opýtali priamo Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, ktoré zastrešuje vývoj aplikácie.

Ako to funguje vo svete?

Na to, aby ste mohli v Nemecku nosiť vodičský preukaz vo svojom mobile, stačí si stiahnuť vládnu aplikáciu ID Wallet, ktorá túto možnosť podporuje. Na získanie digitálnej verzie vodičského oprávnenia si najskôr musíte v aplikácii overiť občiansky preukaz s aktivovanou online funkciou. Ak prebehne overenie bez komplikácii, môžete si do aplikácie ID Wallet stiahnuť digitálnu podobu vodičského preukazu.

Poliaci to majú rovnako jednoduché. „Pri kontrole bude stačiť predloženie občianskeho preukazu a v prípade potreby aj digitálneho vodičského oprávnenia. Na základe toho sa dokáže hliadka napojiť na centrálnu databázu a overiť si údaje,” uviedol ešte v roku 2020 poľský hovorca polície Roman Wieczorek. Digitálny vodičák so sebou nesie aj množstvo výhod, okrem toho, že si ho nezabudnete tak aplikácia (mDriving) poľských susedov ponúka mnohé užitočné informácie. Kontrolovať je možné platnosť oprávnenia, nezaplatené pokuty, trestné body, ale aj údaje o registrácii vozidla. Užitočné to však je i pre samotných vodičov, pretože aplikácia im pripomenie dôležité termíny technických a emisných kontrol či platby za povinné poistenie. Ako to však vyzerá u nás na Slovenku sme sa pýtali priamo Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré má na starosti vývoj aplikácie.

Súčasný stav

Pred rokom (apríl 2021) ministerstvo zverejnilo projektovú dokumentáciu k projektu Slovensko v mobile, ide o mobilnú identitu občanov v mobile (mobilné ID). Cieľom projektu je sprístupnenie elektronických služieb štátu cez mobil. Jednou z funkcii mobilného ID má byť aj možnosť využívania digitálnych osobných dokladov akými sú napríklad vodičský alebo občiansky preukaz. Okrem toho by mala aplikácia zahŕňať digitálnu podobu niektorých iných dokladov ako napríklad Osvedčenie o evidencii vozidla, bielu/zelenú kartu alebo doklad technickej kontroly.

Ministerstva sme sa preto opýtali v akom štádiu sa ambiciózna aplikácia nachádza po roku a kedy bude spustená: “Prvá fáza aplikácie Slovensko v mobile sa momentálne nachádza v používateľskom a bezpečnostnom testovaní, s plánovaným spustením začiatkom leta 2022. Aplikácia v prvej fáze slúži primárne na prihlásenie sa občana na slovensko.sk a iné vybrané portály slovenského eGovermentu. Vývoj aplikácie samozrejme nekončí spustením tejto funkcionality, bude naďalej pokračovať a občanom budú v pravidelných intervaloch do aplikácie pribúdať ďalšie funkcionality.” uvádza ministerstvo.

Či ministerstvo termín spustenia naozaj dodrží je otázne, náš však zaujímali najmä spomínané digitálne doklady. Ak sa spustí táto funkcionalita budeme musieť stále so sebou nosiť fyzicky doklady alebo už bude stačiť ich mať iba v mobile? Na otázku kedy príde k spusteniu tejto funkcionality sa v tejto fáze nedokázali presne vyjadriť. “Táto funkcionalita (Európska digitálna peňaženka) nie je súčasťou prvej fázy, nakoľko sa na európskej úrovni v prvom polroku 2022 ešte iba finalizujú potrebné technické a legislatívne štandardy, s povinným celoeurópskym zavedením do konca roku 2023. Slovensko je však jednou z krajín prihlásených do pilotného programu implementácie, plánujeme teda byť medzi prvými krajinami, ktoré tento štandard občanom vložia do rúk. Po jeho zavedení do praxe bude naozaj možné používať osobné doklady v mobilnej aplikácii namiesto fyzických dokladov, a to na Slovensku aj v zahraničí.” uvádza sa v stanovisku. Presný dátum sa nateraz nedozvieme, čo však vieme je, že slovenský pilotný program je plánovaný na realizáciu v priebehu roka 2023.

Koľko to bude stáť?

Projekt Slovensko v mobile je veľmi rozsiahli a ambiciózny projekt, ktorý by našu krajinu mohol posunúť o krok vpred. Ministerstvo v tom vidí najmä proaktívnejšiu a efektívnejšiu komunikáciu štátu s občanom. Celkovo projekt zahŕňa vývoj dvoch verzií mobilnej aplikácie pre Android a pre iOS, ako uviedlo ministerstvo. Koľko však bude takýto špás stáť? “Náklady projektu v tejto fáze sa zatiaľ pohybujú na úrovni 1 milióna eur. Vývoj aplikácie prebieha agilnou metodikou, na základe cestovnej mapy, ktorá bude priebežne upravovaná na základe spätnej väzby občanov a meniacich sa potrieb štátu. Pri niektorých funkcionalitách (napríklad vyššie spomínaná Európska digitálna peňaženka) zatiaľ nie je možné urobiť ani predbežný cenový odhad. Z dôvodu absencie potrebných technických podkladov, preto celkovú cenu aplikácie nie je zatiaľ možné stanoviť.” Nám občanom tak neostáva nič iné len čakať, kedy budeme môcť využívať digitálne doklady. Nápad je to skvelý len aby sme sa toho vôbec dočkali.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDopyt po dieslových jazdenkách sa znížil, ľuďom sa to už neoplatí
Nasledujúci článokMercedes-Maybach Haute Voiture – do tohto auta jedine v papučiach